Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Eylül'ün bilinmeyen yüzü: Netekim Karakolu

Çektikleri film nedeniyle 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alınan köylülerin gerçek hikayesini kara mizah dili ile anlatan, 'Netekim Karakolu' adlı filmin çekimlerine başlandı.
12 Eylül'ün bilinmeyen yüzü: Netekim Karakolu
14 Eylül 2013 00:00:00
Çektikleri film nedeniyle 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alınan köylülerin gerçek hikayesini kara mizah dili ile anlatan, 'Netekim Karakolu' adlı filmin çekimlerine başlandı.
12 Eylül'de çekimine başlanan 'Netekim Karakolu' filmi, hayatları darbeyle sekteye uğrayan köylülerin hikayesini ele alıyor. Genç yaşta film çekmeye çalışan ve köylüleri oynamaya ikna eden kafadarların başlarına gelenler ise filmin konusunu oluşturuyor. Kara mizah türündeki "Netekim Karakolu" darbe öncesinde herkesin büyük saygı gösterdiği karakol komutanın darbenin ardından nasıl değiştiğine dikkat çekerek, köylülerin başlarına gelen akıl almaz olaylara yer veriyor.
Gerilla eğitimi ile suçlandılar
Mersin'de olayın geçtiği mekanlarda çekilen filmde, dönemin askerleri tarafından gözaltına alınan köylüler de rol alıyor. Filmin yönetmenliğini ise, 15 yaşındayken film çekmek isteyen Zeynel Korkmaz'ın oğlu Yasin Korkmaz üstleniyor. Zeynel Korkmaz'ın 1970 yılında çektiği filmin parçaları, fotoğraflar, 1980 askeri darbesinde devam eden ev aramalarında ortaya çıkmış ve filmde rol alan köylüler, 'Gerilla eğitimi yapmak ve örgüt oluşturarak suç işlemek' iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Filmin ana temasını o dönem yaşanan trajikomik olaylar oluşturuyor.
Yaşananlar kara mizah ile anlatıldı
Yönetmen Yasin Korkmaz, o dönem filmde oynayan köylülerden oluşan oyuncu kadrosuna tanınmış isimlerin de destek vereceği b ilgisini aktardı. Babasının 15 yaşında başladığı filmi kendisinin tamamlayacak olmasının garip bir duygu olduğunu kaydeden Korkmaz, "O dönemde kendi halindeki insanlar günlerce kötü muameleye tabi tutuldular. Filmde verilmesini istediğim mesaj 'En kötü demokratik idare, en iyi darbe yönetiminden daha iyidir' anlayışının dile getirilmesidir. Filmin dili, kara da olsa mizah olacağı için mesajın anlaşılacağını düşünüyorum." dedi.
Karakollar Netekim Karakolu oldu
Filmin ismine dikkat çeken Korkmaz, "Netekim sözü darbeci Kenan Evren'i en iyi temsil eden kelimelerden birisidir. Netekim Karakolu ise o dönemde insanlarımızın haksız muameleye tutulduğu tüm karakolları temsil etmektedir. Bu ilk günde dikkat ettim, setin esprisi, 'Jandarma Geliyor!' sözü idi. Umarım bu ekipteki çocuklar da başka bir filmin konusu olmazlar" ifadesini kullandı.