Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2298.65
BIST 100
9038.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2023 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının son günleri yaklaşırken 2023 Kadir Gecesi ne zaman sorusu da hız kazandı. Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul ediliyor.
2023 KADİR GECESİ NE ZAMAN?
13 Nisan 2023 12:15:02
Ramazan ayının son günleri yaklaşırken 2023 Kadir Gecesi ne zaman sorusu da hız kazandı. Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul ediliyor.

Ramazan ayının son günleri yaklaşırken 2023 Kadir Gecesi ne zaman sorusu da hız kazandı. Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul ediliyor.

Bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi için geri sayım başladı. Müslüman alemi için oldukça önemli olan Ramazan ayı için son demlere doğru gidiliyor. Gelişi sevindiren, gidişi hüzünlendiren Ramazan ayının son günleri yaşanırken vatandaşlar Kadir Gecesi'nin hangi güne geleceğini araştırıyor. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yayımlanan takvim dikkate alındığında Kadir Gecesi 2023 senesi için Nisan ayında idrak edilecek. Ramazan ayı içerisinde bulunan Kadir Gecesi, 17 Nisan Pazartesi gününe denk geliyor. Dolayısıyla Kadir Gecesini idrak etmek isteyen Müslümanların 17 Nisan tarihini beklemesi gerekiyor. Vatandaşların birçoğu Kadir Gecesi hangi dualar okunur? Kadir Gecesi ne oldu? gibi sorulara da yanıt arıyor.

namaz_01694566ca771a3127c58bcc60987006.jpg

KADİR GECESİ TARİHÇESİ

Kadir Gecesi tarihçesi de yine merak edilip araştırılan konular arasında yer alır. Kadir kelimesinin sözlük anlamına bakıldığı zaman, güç, şeref, hüküm ve yücelik anlamlarına geldiği görülür. Kadşr Gecesi Kur'an-ı Kerim'de ise 'leylet'ül Kadr' olarak geçer. Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'in Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'e indirildiği gecedir. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesini anlatan 97. sure Kur'ın bu gece indirildiğini ve bu ayın bin aydan daha hayırlı olduğunu anlatır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisinde yer alan bilgiye göre; Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muvaṭṭaʾ, “İʿtikâf”, 15). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur. Kadr sûresinde verilen bilgiler, Kur’an’ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve bütün hikmetli işlerin kararlaştırıldığı mübarek bir gecede (ed-Duhân 44/3-4) indirildiğine dair âyetlerle birlikte ele alındığında Kadir gecesinin ramazan ayı içinde bulunduğu sonucu ortaya çıkar. Bu gecenin daha çok ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 2-3; Müslim, “Ṣıyâm”, 205-220) gecenin tesbitiyle ilgili bazı ipuçları vermektedir. Bu hususta sahâbeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi öne çıkıyorsa da (Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 179-180, “Ṣıyâm”, 220-221; Ebû Dâvûd, “Şehru Ramażân”, 2, 6; Tirmizî, “Ṣavm”, 72) bu rivayetler ihtilâflı olduğundan kesinlik ifade etmemektedir. Bazı nakillerde Hz. Peygamber’in Kadir gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği, ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahâbînin Resûlullah’a başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı, daha sonra da konunun zihninden silindiği bildirilir (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 4; Müslim, “Ṣıyâm”, 217; Dârimî, “Ṣavm”, 56).''

kadir gecesi_01a10508bbea456f19ae557fbec4bc8e.jpg

KADİR GECESİ HANGİ DUALAR OKUNUR?

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi hangi dualar okunur sorusu da yine Müslümanların merak edip araştırdığı meselelerdendir. İslam ansiklopedisinde bu durum şöyle açıklanmıştır; ''Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 175-176). Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 175-176).'' Yine bu gece için; ''Bir hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir (Tirmizî, “Daʿavât”, 84; İbn Mâce, “Duʿâʾ'' bilgileri yer alır. Kadir Gecesi bolca tövbe istiğfar duaları okunabilir.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan