Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2324.76
BIST 100
9076.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

ABD polisinin 'ölümüne şiddeti' protesto edildi

ABD'nin Tennessee eyaletinde 7 Ocak'ta polislerce dövülen ve kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra hayatını kaybeden siyahi Tire Nichols'ın darbedilmesine ilişkin görüntülerin yayımlanmasının ardından polis şiddeti, ülke genelinde protesto edildi.
ABD polisinin 'ölümüne şiddeti' protesto edildi
28 Ocak 2023 16:21:40
ABD'nin Tennessee eyaletinde 7 Ocak'ta polislerce dövülen ve kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra hayatını kaybeden siyahi Tire Nichols'ın darbedilmesine ilişkin görüntülerin yayımlanmasının ardından polis şiddeti, ülke genelinde protesto edildi.

Nichols'ın, Tennessee'nin Memphis kentinde 5 polis memuru tarafından dikkatsiz araç kullandığı gerekçesiyle durdurulduktan sonra feci şekilde dövüldüğü görüntüler yayımlandı.

Görüntülere göre polisler, FedEx sürücüsü olarak çalışan 29 yaşındaki siyahi Nichols'ı, araçtan indirdikten sonra feci şekilde darbediyor.

Nichols'ın "Hiçbir şey yapmadım. Tamam yerdeyim. Şimdi gerçekten çok yaptınız. Sadece evime gitmeye çalışıyorum. Durun, hiçbir şey yapmadım." dediği duyuluyor.

Bu arada, Nichols kaçmaya çalışırken polisler elektroşok tabancası kullanıyor.

Nichols'ı yakalayarak biber gazı sıkan ve coplayan polislerden üçünün genci tutması, diğerinin de kafasını tekmelemesi şiddetin boyutunu gözler önüne seriyor.

Genç, "Anne, anne." diye bağırırken polislerin de yerde yatar veya oturur vaziyetteyken Nichols'a şiddet uygulamaya devam ettiği hatta yüzünü tekmelediği görülüyor.

Polislerin dakikalarca dövdükten sonra bıraktığı gence yaklaşık 30 dakika boyunca tıbbi müdahalede bulunulmadı hatta şiddetin sona ermesinden sonraki 10 dakikada olay yerine gelen ve tıbbi ekipmanları olan itfaiye ekipleri de Nichols'a hiçbir tıbbi müdahalede bulunmadı.

Nichols'ın annesinin evinin, olay yerine yakın sayılabilecek mesafede bulunduğu öğrenildi.

ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "korkunç" görüntüleri görmekten dolayı öfkeli ve oldukça üzgün olduğunu belirtti.

Biden, görüntüleri izleyen herkesin "haklı olarak öfkeleneceğini" ifade etti ancak protestoların "barışçıl" şekilde yapılması ve şiddetle yıkıma başvurulmaması çağrısında bulundu.

Siyahi gencin ölümüne neden olan polis şiddeti, ABD toplumunda infial uyandırdı.

Ülkenin Boston, Chicago, Detroit, New York ve Portland kentlerinde Nichols'ın polis şiddeti sonucu ölmesi protesto edildi.

Memphis'te yüzlerce kişi, Nichols'ın gözaltına alındığı alanda bir araya geldi. Protestocular, Nichols'ın ölümüyle ilgili adaletin sağlanmasını istedi.

New York Times Meydanı'nda düzenlenen protestolarda göstericiler, "Polis terörüne son verin." yazılı dövizler taşıdı. "Adalet yok, barış yok." sloganları atan protestoculara polisin müdahalesi sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Washington DC'de Beyaz Saray'ın yakınındaki Lafayette Meydanı'ndaki protestolarda da "polis terörünün" sonlandırılması istendi.

Diğer yandan, Nichols'ın ailesi, protestoların olaysız yapılması çağrısında bulundu.

Nichols'ın annesi RowVaughn Wells, "Kentimizin ateşe verildiğini, sokakların harap edildiğini görmek istemiyorum çünkü bunlar oğlumun savunduğu şeyler değildi. Benim ve Tire için buradaysanız öyleyse barışçıl bir şekilde protesto edeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Bu arada, Memphis Polis Teşkilatı tarafından açılan iç soruşturma sonucu tamamı siyahi olan polisler Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr. ve Justin Smith'in görevden alınmasına karar verildi.

Nichols'ın arabasını arayan polisler, araçta uyuşturucu veya yasa dışı herhangi bir madde bulamamıştı.

Tennessee'de ikinci derecede cinayet işleyenlere 15 yıldan 60 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Memphis'te FedEx sürücüsü olarak çalışan 29 yaşındaki Tire Nichols, 7 Ocak'ta polis tarafından "dikkatsiz araç kullandığı" gerekçesiyle durdurulmuştu. Gözaltına alınmasına karşı koyan genç, polis tarafından feci şekilde dövülmüşü.

Yaralandığından dolayı hastaneye kaldırılan siyahi gencin, aşırı kanama nedeniyle 3 gün sonra hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan