Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.68
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Afgan-Türk Maarif Okulları, yeni öğrencileri için sınav yaptı

Afganistan'da uluslararası standartlarda eğitim veren okulları ve merkezleriyle faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfı Afgan-Türk Maarif Okulları, yeni eğitim-öğretim dönemindeki öğrencilerini seçmek amacıyla "Maarife Giriş Sınavı" düzenledi.
Afgan-Türk Maarif Okulları, yeni öğrencileri için sınav yaptı
13 Kasım 2022 17:00:00
Afganistan'da uluslararası standartlarda eğitim veren okulları ve merkezleriyle faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfı Afgan-Türk Maarif Okulları, yeni eğitim-öğretim dönemindeki öğrencilerini seçmek amacıyla "Maarife Giriş Sınavı" düzenledi.

Afganistan'da uluslararası standartlarda eğitim veren okulları ve merkezleriyle faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Afgan-Türk Maarif Okulları, yeni eğitim-öğretim dönemindeki öğrencilerini seçmek amacıyla "Maarife Giriş Sınavı" (MAGİS) düzenledi. Ağırlıklı Afganistan'ın kuzey vilayetleri olmak üzere toplam 19 vilayetteki 28 sınav merkezinde gerçekleştirilen MAGİS'e, 2 bin 600'den fazla Afgan öğrenci katıldı. Sınavda en yüksek puanı alan 550 öğrenci, Afgan-Türk Maarif Okullarında okumaya hak kazanacak. Bu öğrenciler arasından 86'sına yüzde 100, 75, 50 ve 25 oranlarında burs verilecek. MAGİS'de başarı sağlayan öğrenciler, 1 Şubat 2023'te başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde Afgan-Türk Maarif Okullarında eğitimlerine başlayacak.

Maarif okulları2_b9e267b3f51e8efcec5e77466a604fea.jpg

'Ülkenin en büyük özel eğitim organizasyonu'

Okul yöneticileri, veliler ve sınava giren öğrenciler, Afgan-Türk Maarif Okullarının ülkede sunduğu kaliteli eğitimin önemine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Maarif Vakfı Afganistan Ülke Temsilcisi Salih Sağır, Vakfın eğitim kurumlarıyla Afganistan'ın en büyük özel eğitim organizasyonu olduğunu belirterek okulların Afganistan'ın gelecek nesillerini yetiştirmede önemli bir sorumluluğu üstlendiğini söyledi. Taliban sonrası Afganistan'da özellikle eğitim ve ekonomi alanında ciddi sorunların oluştuğunu vurgulayan Sağır: "Ülkenin içinden geçtiğini gözönüne alırsak, Afgan-Türk Maarif Okullarının burada olmasının bir umut ve enerji insanlara motivasyon sağladığını görüyoruz. Afgan aileler, çocuklarını bu okullarda okutabilmek için büyük ilgi gösteriyor. Türkiye olmamız, Türkiye'ye olan ilgi ve alaka, hem kültürel hem de tarihsel yakınlık, Afgan halkına da bir moral ve motivasyon veriyor " ifadelerini kullandı.

Maarif okulları_44d10e1f575bd39f35a4e7b3b1e0a546.jpg

'İnşallah başarılı olurlar'

Öğrenciler sınavdayken anne ve babalar da okul kampüsünde çocuklarının soruları doğru cevaplaması için dua etti. Özellikle maddi durumu iyi olmayan aileler, çocuklarını burs kazanma umuduyla sınava getirdiklerini söyledi. Kimi öğrenciler, kaliteli eğitim imkanları sunulan Türkiye başta olmak üzere yabancı ülkelerde, kimileri de ülkelerinde kalıp üniversite eğitimi almak istediğini aktardı. Mühendis olan eşinin şu an işsiz olduğunu söyleyen Historey Mehrzad isimli anne, 6'ncı sınıfta okuyan oğlunun Afgan-Türk Maarif Okullarında eğitim almaya hak kazanması halinde parlak bir geleceğe sahip olacağından emin olduğunu dile getirdi.

5 dil öğretiliyor

Afgan-Türk Maarif Okulları, Afganistan'daki 8 vilayette toplam 44 anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise ile 7 eğitim merkezinde faaliyet gösterirken vakfa ait 11 yurt öğrencilere hizmet veriyor, yaklaşık 7 bin öğrenci, bu okullarda eğitim alıyor .Öğrenciler, 5 dilde eğitim alıyor, Türkçe dersleri sayesinde mezun olduklarında akıcı Türkçe konuşabilecek seviyeye ulaşabiliyor.