Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2291.24
BIST 100
9056.6
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ahıska Türkleri 77 yıldır gurbette

Ahıskalı Türklerin vatanlarından sürgün edilişi acısı 77 yıldır dinmiyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği idaresi altında 1944 yılında 77 yıl önce ana vatanlarından koparılan Ahıskalı Türkleri, acı ve vatan hasretini rağmen tüm zorlukları aşarak ayakta kalmayı başardılar.
Ahıska Türkleri 77 yıldır gurbette
13 Kasım 2021 13:26:49
Ahıskalı Türklerin vatanlarından sürgün edilişi acısı 77 yıldır dinmiyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği idaresi altında 1944 yılında 77 yıl önce ana vatanlarından koparılan Ahıskalı Türkleri, acı ve vatan hasretini rağmen tüm zorlukları aşarak ayakta kalmayı başardılar.

Dünya Ahıskalı Türkleri Birliği(DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, acı dolu yaşanan olayları asla unutmadıklarını belirterek ''Sürgünle yok edilmeye çalışılan Ahıskalı Türkler ayakta kalarak zorlukları yenmiş, birlik ve beraberliğini sağlayarak 77 yıldır milli kimliklerini , kültürlerini, dilini, dinini unutmadan bu değerleri ile yaşamıştır. Yaşadıkları ülkelerde yerli halkla kardeşçe yaşayan, ülkelerine ekonomik katkı sağlayan ve aynı zamanda çalışkan bir millet olmuştur. Bundan önce olduğu gibi bundan sonraki hayatımızda da birlik ve beraberlik içerisinde DATÜB olarak vatan Ahıska’ya dönmek isteyen milletimizin haklarının iadesi, milletimizin bulundukları ülkelerdeki sorunların çözümü ve daha nice güzel yarınlar için çalışmalarımızı sürdürmek en önemli prensiplerimiz olacaktır. Bu duygularla 76 yıl önce sürgünde hayatını yitiren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Allah milletimize bir daha bu gibi acılar yaşatmasın" ifadelerine yer verdi.

Dünya Ahıskalı Türkleri Birliği(DATÜB) Genel Fuat Uçar sürgünün 77. Yılında Ahıska Türklerinin ayakta kalmayı başardıklarını belirterek ''Günümüzde Ahıskalı Türkler Birliği DATÜB etrafında örgütlenen Ahıska Türkleri göç ve sürgünün tahribatını ayrılığın vatandan uzak kalmanın zorluğunu yaşamalarına rağmen dokuz ülkede varlıklarını sürdürüyorlar.1944 sürgünden günümüze ayakları üstünde duran bir Türk Topluluğu olan Ahıskalı Türkler yaşadıkları ülkeler bağlılıkları ile örnek gösteriliyorlar'' dedi.

77 YIL MÜCADELE İLE GEÇTİ

SSCB idaresi tarafında yurtlarından sürülen Ahıskalı Türklerin 77 yıldır süren acıların başladı.

Stalin yönetimi , 2. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu’da savaşmalarına rağmen Ahıskalı Türkler için sürgün kararı aldı. Sayıları 100 bini bulan Türk Ahıska'dan ansızın SSCB idaresi altındaki Orta Asya'nın çeşitli bölgelerine sürgün edildi.

Ahıska bölgesinde yaşayan binlerce Türk , az bir zaman içinde, yanlarına eşyalarını almalarına dahi izin verilmeden yük vagonlarına dolduruldu.

Vagonlara üst üste bindirilen Ahıska Türklerinin çile dolu yolculuğu 30 günden fazla sürdü. Bu yolculuk sırasında yaklaşık 17 bin Ahıska Türkü, açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle yaşamını kaybetti. Hayatta kalabilen Ahıskalılar, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan sınırları içinde şehirlerden uzak bilmedikleri bölgelere sürgün edildi.

Sovyet dikta idaresi tarafından kurulan çalışma kamplarında kadın, yaşlı, çocuk , hasta, sakat demeden Ahıskalılar en ağır işlerde çalıştırdılar, e Ahıskalı Türklerinin kentlere yerleşmelerine ve oldukları bölgelerden ayrılmalarına yasaklar getirildi. Konulan katı kurallara uymayan Ahıskalı Türkler, aileleriyle birlikte Sibirya'ya 25 ikinci bir sürgüne gönderildiler. Ahıskalı ailelerden sürgünün sürgününü de yaşayanlar oldu.

Açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıklar dolayı binlerce Ahıska Türkü, Asya'nın çeşitli bölgelerinde yaşamlarını yitirdi. Tüm acılarına rağmen Vatan özlemlerini kaybetmeyen Ahıskalı Türkler bulundukları bölgelerde mücadelelerine devam ettiler.

AHISKA TÜRKLERİ'NİN ÜMİDİ HİÇ BİTMEDİ

Günümüzde Gürcistan sınırları içinde yer alan Ahıska bölgesinde yaklaşık 20 bin insan yaşıyor. Yıllar içinde gelişen yeni durumdan dolayı bölgenin nüfusun çok küçük bir bölümü Türklerden oluşmakta. Ahıskalı Türklerin çoğunluğu, zorunlu sürgün edildikleri yerlerde veya daha sonra göçtükleri dünyanın 9 ülkesinde yaşamlarına devam ediyor.

Bugün tarafsız uluslararası raporlara ve Dünya Ahıskalı Türkler Birliği verilerine göre, bugün 600 bin Ahıska Türkü vatanlarından ayrı başka ülkelerde yaşamlarına devam ediyor. Ahıskalı Türkler Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna , ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşamlarına devam ediyor.

1991 yılında SSCB’nin çökmesiyle gündeme gelen “Ahıskalı Türklerinin topraklarına dönmesi” geçen zaman içinde çözülemedi. Dünya Ahıskalı Türkler Birliği hem BM hem de AB nezdinde çalışmaları ve Türkiye’nin desteği ile Gürcistan 2007 yılında kabul edilen Ahıskalı Türklerin ana vatanlarına geri dönüşünü kapsayan yasayı kabul etti. Günümüze kadar Tiflis yönetimi yasanın uygulanmasında beklenen adımları atmadı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan