Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2323.39
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Alman İç İstihbarat Raporları'nda PKK

Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın 2021 raporunda PKK da yer aldı. Rapor, PKK'nın Almanya içindeki durumu hakkında önemli bilgiler veriyor.
Alman İç İstihbarat Raporları'nda PKK
23 Haziran 2022 15:02:57
Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın 2021 raporunda PKK da yer aldı. Rapor, PKK'nın Almanya içindeki durumu hakkında önemli bilgiler veriyor.

Araştırmacı Yazar Aydın Enes Seydanlıoğlu, terör örgütü PKK'nın Almanya'daki faaliyetlerini kaleme aldı...

Geçtiğimiz günlerde Federal Anayasa Koruma Teşkilatı 2021 yılı raporlarını yayımladı. Teşkilatın 2021 raporunda terör örgütü PKK'nın faaliyetlerine de geniş yer verildi. Fakat her yıl olduğu gibi 2021 raporunda da terör örgütü PKK ile ilgili değerlendirmelere bakınca "Batı'da yeni bir şey yok" demek mümkün. Oysa raporda, terör örgütü PKK'nın Almanya'da 4 "saha", 9 "eyalet" ve 31 "bölgeye" ayrıldığı ve bu illegal yapılanmaların başında sorumluların bulunduğu belirtiliyor.

Bu yapısal bilgilerin yanı sıra raporda, terör örgütü PKK'nın yüksek saldırganlık ve şiddet potansiyeli taşıdığı da aktarılıyor. PKK'nın gayrimeşru bütün faaliyetleri de detaylı biçimde raporda işlenmiş durumda.

1984 yılında, ilk defa örgüt içi infazlar ve terör örgütüne uzak duran diğer Kürtlerin baskı altına alındığı gerekçesiyle PKK, Almanya iç güvenlik istihbaratı Verfassungsschutz raporlarına girdi.

90'lı yıllarda terör örgütü PKK, Almanya'da on binlerce kişiyi mobilize edebilecek bir etki alanı oluşturdu. Terör örgütünün Almanya için ciddi bir iç güvenlik tehdidi haline geldiği bu dönemde, PKK yöneticilerine karşı açılan davalar arttı.

Rheinland-Pfalz eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi'nin 1995 yılında yayınladığı raporunda yer alan bazı bilgiler, kapalı kapılar ardında terör örgütüyle Almanya arasında bir takım müzakerelerin yapılıp yapılmadığı sorusunu akıllara getirdi. Nitekim raporda; terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, Kürtlerin yeni dernek yasakları beklemediğini ama bunun birçok kez yapıldığını söylediği ve kendisine Almanlar tarafından verilen sözlerin tutulmadığını belirttiği yönünde bilgiler yer aldı.

PKK Almanya'da rahat hareket ediyor

Terör örgütü PKK'nın Almanya'da baskı, adam yaralama ve tehdit ile para toplama vakalarında konjonktürel olarak artış ve düşüşler gözlemleniyor. Fakat PKK, Almanya'da resmi olarak terör örgütü olarak tanımlanmış olsa da bütün vukuatlarına rağmen çok rahat hareket edebiliyor. Örgütün Almanya'da rahat hareket alanı bulduğu gerçeği Anayasayı Koruma Dairesi'nin hem son raporunda hem de geçmiş raporlarına yansıyan faaliyetlerinden de anlaşılmaktadır. Nitekim bu raporlarda Almanya'nın örgüt açısından Türkiye'deki terör eylemlerini yapmak için finans sağlama ve lojistik destek bulma konusunda merkeze oturduğu anlaşılıyor.

Berlin'de bomba patlatmış örgüt

Almanya'da karar alma mekanizmaları, terör örgütü PKK'nın yaşam alanlarını beslediği kanalları kısıtlamalıdır. Bu olmadığı takdirde terör örgütü PKK, Alman toplumuna da zarar verecektir. Terör örgütü PKK'nın da Almanya'da diğer yasaklı örgütler gibi muamele görmesi elzemdir. Berlin'de bombalı saldırı yapmış bir terör örgütünün, Berlin sokaklarında paravan dernekler eliyle slogan atarak gösteri ve yürüyüş yapması, bir hak olarak görebilir mi sorusunun cevabı, PKK'ya Almanya'da nasıl muamele edilmesi gerektiğinin en net cevabıdır.

Geçmişte yaşananlardan da görebileceğimiz üzere terör örgütüne verilen her taviz Almanya içerisinde şiddet olaylarına sebebiyet verecek ve gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda Türkiye'nin mücadele ettiği sorunlarla bir gün Alman devleti de mücadele etmek zorunda kalacaktır.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan