Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2437.37
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Arabistan'dan Esed'e son uyarı

Suudi Arabistan'dan Suriye'de farklı alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiği mesajı geldi.
Arabistan'dan Esed'e son uyarı
18 May 2016 15:18:00
Suudi Arabistan'dan Suriye'de farklı alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiği mesajı geldi.

Suudi arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr saatler süren ancak Suriye'deki siyasi geçiş dönemi konusunda somut bir uzlaşıya varılamayan görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında "(Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad ülkede ateşkesin tesisi için bir çaba göstermiyorsa farklı alternatifler düşünülmelidir" dedi.

Suudi Dışişleri Bakanı, kastettiği B Planı'nı ise muhalif gruplara daha fazla silah yardımı yaparak, Suriye ordusuna karşı konumlarını güçlendirmek olarak netleştirdi. Cubeyr, "Bu yola gidilip gidilmemesi tamamen Beşar Esad rejiminin elinde. Eğer uluslararası anlaşmalara uymazlarsa biz de daha başka neler yapılabilir diye bakmak durumundayız" diye konuştu.

Nisan ayında ABD'de yayınlanan Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir haberde, ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'in üzerinde çalıştığı bir 'Suriye B Planı'olduğunu yazmış, bu plan kapsamında muhaliflere sınırlı sayıda yüksek teknolojili taşınabilir uçaksavarların verilmesinin tasarlandığını ifade etmişti.

MANPAD olarak bilinen ve askeri açıdan tespiti güç olan bu silahların Suriyeli muhaliflere özellikle Suriye ordusunun hava üstünlüğü karşısında bir avantaj sağlayabileceği düşüncesinin Washington'da tartışıldığı bilgisi de haberde yer alıyordu.

Ancak silahların DAEŞ gibi Radikal örgütlerin eline geçmesi durumunda yolcu uçaklarının da hedef alınabileceği endişesiyle, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin henüz bu plana sonşeklini vermediği de ifade ediliyordu.