Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2324.12
BIST 100
9094.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AYM 2023 öncesi yalan ve iftiranın önünü açtı

Verdiği skandal kararlarla vicdanlarda derin yaralar açan AYM, gazetecilik adı altında tetikçilik yapan kuruluşlara yönelik 'ilan' cezasını haksız buldu. Seçim öncesi her türlü saldırıyı mübah gören CHP medyasına yargı kalkanı sağlandı.
AYM 2023 öncesi yalan ve iftiranın önünü açtı
12 Ağustos 2022 09:41:56
Verdiği skandal kararlarla vicdanlarda derin yaralar açan AYM, gazetecilik adı altında tetikçilik yapan kuruluşlara yönelik 'ilan' cezasını haksız buldu. Seçim öncesi her türlü saldırıyı mübah gören CHP medyasına yargı kalkanı sağlandı.

1960 darbesinin ardından darbeciler tarafından kurulan Anayasa Mahkemesi (AYM) marjinal grupları kollayan kararları ile tepki çekmeye devam ediyor. Yargının 15 Temmuz gecesi siper alarak halka ateş açan FETÖ’cü 'seçilmiş' darbeci askeri okul öğrencilerine tahliye kararının ardından AYM de yalan ve iftira haberlerine yönelik ödül niteliğinde aldığı kararla eleştiri oklarını yine üzerinde topladı.

CHP’NİN DÜMENİNE GİRDİ

Yüksek Mahkeme, 61 yıldır Basın İlan Kurumu'nun (BİK) uyguladığı gerçek dışı yayınlara ilan kesme cezası vermesini, 'ifade özgürlüğü'ne aykırı buldu. AYM, yalan, hakaret ve iftiranın bayraktarlığını yapan CHP yandaşı Cumhuriyet, Sözcü, BirGün ve Evrensel gazetelerinin ihlallerin yapısal bir sorundan kaynaklandığını belirterek, “Sorun sistematik” şeklinde karar verdi. AYM, sol marjinal örgütlere müzahir yayın yapan gazete ve yayınlara BİK'in ilan vermesini istedi. Bu karar, "AYM de seçime mi hazırlık yapıyor?", "AYM, CHP'nin dümen suyuna mı girdi?" sorularına neden oldu. Yıllardır medyaya can suyu olan BİK, kanunun kendilerine verdiği yasal hakkı uygulamamaya devam edeceklerini açıkladı.

KİM BU KÖSTEBEK?

Basın İlan Kurumu (BİK), 195. Kanunun 49. Maddesi kapsamında iftira ve yalan içerikli yayınlara müeyyide uyguluyor. Dezenformasyonla mücadele yasasına karşı çıkan CHP’li vekillerin haziranda , “Zaten AYM bunu iptal edecek” sözlerinin ardından AYM’nin attığı bu adım “CHP'nin AYM'deki köstebeği kim?" sorularını gündeme getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, seçime yönelik “Elimizdeki seçmen bilgileri YSK'nin elinde yok. Her bir seçmeni biliyoruz" açıklaması da son günlerin tartışılan konuları arasında. Zira seçmen bilgileri, Kişisel Verileri Koruma Kanunu'yla koruma altında.

GÜNDEME ALINMAYACAK

BİK, yasadaki müeyyide maddesinin 61 yıldır hiç değişmediğine dikkat çekerek, “AYM’nin bu kararı, kanun maddesinin iptalini içermiyor. TBMM yasada değişiklik yapana kadar Basın Ahlak Esasları kapsamında yapılan başvuruları toplantı gündemine almamaya karar vermiştir” şeklinde açıklama yaptı.

AYM’NİN SKANDALLARI

PKK’nın 2015’teki çukur eylemlerine destek veren akademisyenlerin bildirisini ifade özgürlüğü diye kabul eden AYM, akademisyenlere verilen cezaları hak ihlali saymıştı. AYM 2016’da Can Dündar’a tahliye kararı vermişti. 2020’de AYM üyesi Engin Yıldırım, CHP’li Enis Berberoğlu’na verilen ceza karşısında AYM’nin fotoğrafını paylaşarak, ‘Işıklar yanıyor’ diye darbe imasında bulunmuştu.

Yeni Proje_1ec7ff115b4f4a6c2ebc1e5195af5d5d.jpg

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan