Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2431.16
BIST 100
9743.72
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bahar alerjisinden arınma yolları

Bahar ayları güzel havalar, cıvıl cıvıl sokaklar, rengarenk çiçeklerin yanı sıra bazıları için bahar alerjisini de beraberinde getirdi.
Bahar alerjisinden arınma yolları
17 May 2022 21:06:53
Bahar ayları güzel havalar, cıvıl cıvıl sokaklar, rengarenk çiçeklerin yanı sıra bazıları için bahar alerjisini de beraberinde getirdi.

Bahar alerjisinden arınmak için bunları yapmayı ihmal etmeyin

Bahar ayları güzel havalar, cıvıl cıvıl sokaklar, rengarenk çiçeklerin yanı sıra bazıları için bahar alerjisini de beraberinde getirdi. Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız, bahar alerjisinin olası sebeplerini sıraladıktan sonra etkilerini azaltmak ve yok etmek için yapılması gerekenleri madde madde açıkladı.

Bahar aylarında artan alerjik semptomlar birçok kişi için hayat kalitesini azaltıcı nitelikte olabiliyor. Burun akıntısı, kaşıntı, kızarıklık, hapşırma veya çok daha ağır tablolarla karşımıza çıkabilen alerjiyi bazı küçük önlemlerle azaltabiliriz. Eğer sıklıkla bu tabloları yaşıyorsanız bir hekime danışmanızda ve alerji testi yaptırmanızda fayda var.

Alerjinin nedenleri

Alerji sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Ot ve ağaç polenleri

Evcil hayvanların deri veya tüyleri

Çeşitli gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)

Ev ve toz akarları

Mantar veya küf sporları

Arı sokmaları

Birtakım ilaçlar

Kimyasal reçineler, lastik, nikel

Lastik, kauçuk tarzı maddeler

Kolye, küpe tarzı takılar

İşte Dr. Muammer Yıldız’ın alerjiden arınma ve yok etme önerileri;

Pencereleri kapatmayın

Bahar aylarında havalar ısındıkça pencereleri tamamen açıp mis gibi temiz havayı içinize çekmek istediğinizi biliyorum. Ama alerjik bir yapınız varsa evi havalandırmadan önce bir kez daha düşünün. Özellikle bahar aylarında polen sayısı havada fazlasıyla artıyor ve bu polenler alerjinizi tetikleyebilir. Pencere filtrelerini deneyebilirsiniz.

Eve girer girmez temizlenin

Evinize her girdiğinizde, dış dünyanın küçük parçalarını yanınızda getirirsiniz. Açık havada kaldıktan sonra, giysileriniz, ayakkabılarınız, saçlarınız ve cildiniz, bulunduğunuz her yerden gelen küçük polenlerle kaplanmıştır. Bir duş alın ve giysilerinizi değiştirerek alerji yapabilecek etmenleri temizleyin.

Maske takın

Eğer çok alerjik bir yapınız varsa dışarıdaki alerji tetikleyicilerinden kaçınamayacağınız zamanlarda bir maske ile solunum yollarına girmesini engelleyebilirsiniz. Birçok eczane ve tıbbi malzeme mağazasında satılan solunum maskesi, polen ve diğer alerjen gibi küçük parçacıkların birçoğunu bloke edebilir.

Sıvı tüketimini arttırın

Alerjik hissettiğiniz günlerde sıvı alımınızı artırmayı hedefleyin. Yeterli sıvı vücudunuzun nemini artırır, burundaki mukozayı inceltir ve rahatlatır. Özellikle çay, antihistaminik yani alerji semptomlarını azaltıcı etki gösterebiliyor ve buhar sayesinde de rahatlamaya yardımcı oluyor.

Doğala yönelin

Sadece yediğiniz içtiğiniz besinlerde değil, kullandığınız her şeyde en doğala ulaşmayı hedefleyin. Alerjenlerden kaçınmanın en iyi yollarından biri de evi her zaman temiz tutmaktır. Ancak sert kimyasallar burun kanallarınızı tahriş edebilir ve semptomlarınızı şiddetlendirebilir. Bu nedenle doğal temizleyicileri sirke veya karbonat gibi gündelik ürünlerle yapabilirsiniz.

Buhar tedavisi

Annelerimizden kalan eski bir alışkanlık ama bence hala işe yarıyor. Eğer tıkalı burun ve zor nefes alma gibi şikayetleriniz varsa başınızı ılık su dolu bir kasenin üzerine eğerek buhar terapisi yapabilirsiniz. Etkisini artırmak için başınızın üstünü bir havluyla kapatabilir ve suyun içine az bir miktar vicks karıştırabilirsiniz.

Yediklerinize dikkat edin

Bahar alerjisi tek besinle eşleştirilemez elbette ama bazı besinler alerjik semptomların hafiflemesine yardımcı olurken bazıları da durumu kötüye götürebiliyor. Araştırmalar, henüz daha çok veriye ihtiyaç olsa da omega-3 içeren yağlı balıkların ve taze sebze, meyvelerin alerjik semptomları hafifletebileceğini söylüyor. Ayrıca bazı araştırmalar da bağırsaktaki probiyotik bakterilerin alerjik semptomları azaltamaya yardımcı olabileceğini ön görmektedir.