Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2505.02
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bankalarda 30 kamyon altın birikti

Bankalar geliştirdikleri yeni ürünlerle altın bankacılığına olan ilgiyi artırırken, bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarında 265 ton altın birikti.
Bankalarda 30 kamyon altın birikti
15 Kasım 2013 19:16:00
Bankalar geliştirdikleri yeni ürünlerle altın bankacılığına olan ilgiyi artırırken, bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarında 265 ton altın birikti.

Daha fazla büyümek isteyen Türkiye'nin daha çok kaynağa ihtiyacı var. Bunun bir kısmı da yastık altında yatan altınlar. Bankalar geliştirdikleri yeni ürünlerle altın bankacılığına olan ilgiyi artırırken, bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarında 265 ton altın birikti. Bu rakamın şimdilerde 300 tona yaklaştığı düşünülüyor. Ortalama bir kamyon 10 ton ağırlık taşıdığı düşünüldüğünde bankaların hesaplarında 30 kamyonluk altın birikti.

Hürriyet'in haberine göre, son 10 yıldır sürdürdüğü büyüme performansına devam etmek ve bu arada da cari açıktaki artışı kontrol etmek isteyen Türkiye'de bir süredir, yurtiçi tasarruflarınartırılması konusu gündemde tutuluyor. Bu kapsamda bir yandan vatandaşın daha fazla tasarruf etmesi için tasarruf ürünlerine yönelik teşvikler geliştirilirken, bir yandan da yastık altındaki kaynakların sisteme kazandırılması içinçeşitli faaliyetler yürütülüyor. Bu süreçte yastık altı denince de akla ilk gelen yatırım olan 'altın'ın sisteme azandırılmasında özellikle bankalar önemli bir rol üstlendi. Hemen herbanka, altın bankacılığına yönelik geliştirdikleri ürünleriyle müşterilerine, ellerindeki altını hem daha güvenli saklamaları için alternatifler sundu hem de, mevcut altın birikimlerinden de kazanç sağlamaları imkanı oluştu.

265 TON HACME ULAŞTI Son yıllarda altın fiyatlarındaki hareketlilik yatırımcıların altın ve altına dayalı ürünlere olan ilgisini artırdı. Bu durum bankalardaki altın hesaplarının rekor seviyeye ulaşmasını sağladı. BDDK'nınyayınladığı 2013 yılı ikinci çeyrek sonu kıymetli maden depo hesabı verilerine göre, bankacılık sektöründe toplam 10 milyar dolar yaklaşık 265 ton hacme ulaşıldı.

Bu rakamın şimdilerde 300 tona yaklaştığı tahmin ediliyor. Bu, özellikle son birkaç yılda altın bankacılığı alanındaki yeni ürünler sayesinde yastık altında kalacak yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir kaynağın bankalar aracılığıyla ülke ekonomisine kazandırılması anlamına geliyor. Farklıkaynaklar Türkiye'de yastık altındaki altın miktarının 5 bin ton olduğu görüşü etrafında yoğunlaşıyor. Son 2-3 yıldır yoğunlaşan altın bankacılığı faaliyetleri sonucunda 265 tondan fazla altının sisteme kazandırıldığı dile getirilse de, müşteriler için altına yönelik ürünler halen çok yeni olarak algılanıyor. Dolayısıyla bu konuda hem bankaların hem de yatırımcının daha alacağı çok yol var.

Altın mevduatı 15 kat büyüdü

2007 yılında 600 dolardan başlayan altın fiyatlarındaki yükseliş 2011 yılı eylül ayında 1900 dolarlık seviyelere kadar ulaştı. Bu yükseliş yatırımcıların ilgisini artırırken diğer yandan bankalariçin altın bankacılığının ve altın ürünlerinin çeşitliliğinin önünü açtı. Bu süre zarfında 2013 yılı ilk çeyreğine kadar geçen zaman içerisinde bankalardaki altın mevduatı 15 kat büyüdü. Altın fiyatlarında dalgalanmalar olmasına rağmen sektör genelinde ilk yarıyılda da artış yaşandı. BDDK verilerine baktığımızda yılın ilk yarısında bir önceki yıl sonuna göre yüzde 4'lük bir artışla bankalardaki toplam kıymetli maden hesapları 20 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Altın mevduatı, 797 milyar 159 milyon liralık toplam mevduatın yüzde 2.5'lik kısmını oluşturuyor.