Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2491.20
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BİR KÖY TOPYEKÜN CEPHEDE!

Türkmen Cephesi'nde savaşan Bayır Bucak'ın Çümeren köyü erkekleri muhabirimiz Enes Babacan'a "4 yıl önce köyümüze ilk bombardıman yapıldı. Biz o güne kadar elimize silah almış insanlar değildik ama ondan sonra köyümüzü ve toprağımızı düşmanlardan kurtarmak Türkmen Cephesi'ne dahil olduk" dediler.
BİR KÖY TOPYEKÜN CEPHEDE!
06 Aralık 2015 18:32:00
Türkmen Cephesi'nde savaşan Bayır Bucak'ın Çümeren köyü erkekleri muhabirimiz Enes Babacan'a "4 yıl önce köyümüze ilk bombardıman yapıldı. Biz o güne kadar elimize silah almış insanlar değildik ama ondan sonra köyümüzü ve toprağımızı düşmanlardan kurtarmak Türkmen Cephesi'ne dahil olduk" dediler.

ENES BABACAN / BAYIR BUCAK

Türkmen Cephesi'nde savaşan Bayır Bucak'ın Çümeren köyü erkekleri muhabirimiz Enes Babacan'a "4 yıl önce köyümüze ilk bombardıman yapıldı. Biz o güne kadar elimize silah almış insanlar değildik ama ondan sonra köyümüzü ve toprağımızı düşmanlardan kurtarmak Türkmen Cephesi'ne dahil olduk" şeklinde konuştular.

TAMİRCİ, ÇİFTÇİ VE İNŞAAT USTASI SAVAŞÇILAR

Türkmen Cephesi'nde savaşan Çümeren köyü erkeklerinden kurulmuş Yavuz Han taburunda asker kökenli hiç kimse bulunmuyor. Taburun komutanı oto tamircisi Talat, askerleri ise çiftçi, inşaat ustası, tatlı ustası ve fidancılık gibi meslek gruplarından oluşuyor. Yavuz Han taburu komutanı Talat "Baas rejiminin politikaları Türkmenleri okuldan ve devlet kurumlarından uzak tuttu. Çünkü Türkçe konuşmamız yasaktı, örf ve törelerimiz yasaktı. Baas baskıları yüzünden Türkmen erkekleri erken yaşta bir meslek sahibi olup namerde boyun eğmeden ekmeğini kazanmanın derdine düşüyordu. Bizim köyümüzde de hemen her gencin bir mesleği vardır. Savaş başlayınca köyümüzde hiç kimsenin mesleği olmamasına rağmen tez zamanda hepimizin öğrendiği meslek askerlik oldu. Köyümüz çok şehit verdi ve çok sayıda da gazimiz oldu. Ama biz söz verdik birbirimize Allah'ın izniyle Bayır Bucak kurtulmayana kadar savaşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"AKLIMDAN İKİ ŞEY ÇIKMIYOR YARADAN VE YAR"

Savaş çıkmadan kısa bir süre evlenmek niyetinde olduğu kendi köyündeki sevdiği kıza görücü göndermek istediğini söylen Yavuz Han taburunda görev yapan 26 yaşındaki Ahmet "Anneme sevdiğim kızı ve evlenme niyetimi anlattıktan kısa bir süre sonra Bayır Bucak genelinde ve köyümüzde savaş başladı. Köyümüzde ve Bayır Bucak'ta hayal dahi edemeyeceğim şeyler oldu. Ailemin erkekleri dışındaki bütün ferdleri Türkiye'ye göçtüler. Evlenmek istediğim kızda ailesiyle birlikte Türkiye'de şimdi. Savaş bitince yarım kalan işi tamam edeceğim inşallah" dedi.

ORTAK DİLEK ÖZGÜR BAYIR BUCAK!

Savaşın Türkmen Cephesi'nin zaferiyle sonuçlanacağına inandığını belirten Yavuz Han taburu komutanı Talat "Bayır Bucak tarihte olduğu gibi inşallah yeniden Müslüman Türkmeniyle, Arabıyla ve Kürdüyle huzurlu bir Türkmen yurdu olacak. Köyümüzün gençleri yeniden düğün dernek kuracak ve inşallah savaş dolayısı ile unutmak üzere olduğumuz işlerimize geri döneceğiz" derken, taburun en genç askeri olan 22 yaşındaki Cüneyt ise "Savaş bitince önce annemi babamı Türkiye'deki çadır kentten köyümüze tekrar getireceğim. Onları çok özledim"dedi. Savaştan önce tatlı ustası olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Emir Abdullah isimli asker "Savaş böyle devam ederse mesleğimi unutacağım. Cephede arkadaşlarıma söz verdim savaş bitince köy meydanında tatlı yapıp herkese dağıtacağım" derken, fidancılık yapan 24 yaşındaki Muhammet ise "Savaş bitince en büyük iş bana düşüyor çünkü Rusya ve Esed uçakları ormanlarımızı bombalarıyla yarı yarıya yok ettiler. Ben tekrar günlerce uyumadan bile fidan dikmek ve ormanlarımızın eskisi gibi olmasını istiyorum

Fotoğraftaki yaşlı Türkmen annesi muhabirimize "Yüzüm görünür şekilde fotoğraf çektimem. Yüzümdeki kırışıklıklardan hüzünlü görünüyorum düşmanı sevindirmem. Bizim köyün gençleri cihat ederken onları bırakıp başka yere gitmek istemedim..."