Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2282.06
BIST 100
9019.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bizde can güvenliği opsiyon değildir

SsangYong'un karoserinin yüzde yetmiş bir çelikten imal edildiğini ve bunun çok ciddi bir maliyet olduğunu ifade eden Yunus Şahsuvaroğlu, "Çünkü bizde can güvenliği opsiyon değildir. Önceliğimiz müşterimizin güvenliği ve memnuniyetidir" dedi.
Bizde can güvenliği opsiyon değildir
18 Haziran 2015 10:39:00
SsangYong'un karoserinin yüzde yetmiş bir çelikten imal edildiğini ve bunun çok ciddi bir maliyet olduğunu ifade eden Yunus Şahsuvaroğlu, "Çünkü bizde can güvenliği opsiyon değildir. Önceliğimiz müşterimizin güvenliği ve memnuniyetidir" dedi.

SÖYLEŞİ: ÖZLEM DOĞAN

[email protected]

Otomobil sektörünün önemli firmalarından olan Şahsuvaroğlu, yeni aracı TIVOLI'yle otomobil piyasasında iddiasını sürdürüyor. Elli yıllık tecrübesiyle yola çıkan grup, 2007 yılında Güney Koreli SUV üreticisi SsangYong ile başlayan işbirliğiyle hızlı bir büyüme göstererek faaliyet alanı olan tüm ülkelerde başarılarıyla adından söz ettiriyor. Biz de Şahsuvaroğlu Dış Ticaret'in Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şahsuvaroğlu'yla SsangYong'u ve otomobil piyasasını konuştuk.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK SSANGYONG PLAZASI ÜLKEMİZDE

Firma olarak SsyangYong'la ne zaman tanıştınız?

Tunus'a tatile gittiğimizde önümüzde giden aracı çok beğenerek takip ettik. Araç bir SsangYong bayisinde durdu. O gün Güney Kore'den şirket yöneticileri de oradaymış. Kendilerine bu aracın satışını yapmak istediğimizi söyledik ve sonrasında Güney Kore'ye giderek görüşmeler yaparak aracın satış distribütörlüğünü aldık. 2005 yılında farklı bir ülkede gösterdiğimiz başarılardan dolayı Türkiye'de 2007 yılında temsiliyet hakkını kazandık. Üç ülkede SsangYong'un distribütörlüğünü yapıyoruz. Ülkemizde gösterdiğimiz başarı bize 2010 yılında bir başka ülke distribütörlüğünü daha kazandırdı.

SsangYong şu an Türkiye genelinde ne kadar yaygın?

2007 yılında sıfır bayii ile başlayan bir kuruluş olarak ciddi bir başarı elde ettik ve ülke geneline yayıldık. Yirmi beş bayiimiz ve kırk dört servis noktamız ile hizmet vermeye başladık. Yirmi beş bayiimizin on üçü kendi grup şirketimize ait ve her biriyle kendi içinde çeşitli rekorlara imza attık. Avrupa yakasındaki şubemiz Avrupa'nın en büyük, Maltepe şubemiz ise dünyanın en büyük plazasıdır.

ELLİ YILLIK TECRÜBEMİZ VAR

Grubunuzun distribütörlük tecrübesi var mı?

Grubumuzun elli yıllık bir tecrübesi var. Bu elli yılda on bir adet marka temsilciliği yaptık ve Ford, Fıat, Honda, Chrysler, Isuzu gibi markalarla hep ilk üçte yer aldık. İlk yol yardım hizmeti ve masa başı krediyi sunan firma biziz. Bu tecrübelerimizden yola çıkarak SsangYong distribütörlüğü için de rahatlıkla ve özgüvenle yola çıktık.

SsangYong'un ülkemize ve vatandaşımıza sağladığı istihdam olanakları nedir?

Dünyada iki bin beş yüz kişiyi istihdam ediyoruz ve çoğu Türk vatandaşı. Türkiye'de istihdam sayısı altı yüz elli kişi. Türkiyeli yatırımcı olarak otomotiv piyasasında kendi vatandaşımızı korumak ve istihdam etmek amacıyla sistemlerimizi kurduk. SsangYong'un yazılımında herhangi bir sorun çıkmaması için Türk mühendislerle çalışıyoruz. Teknopark'ların içinde özel yazılım firmalarıyla anlaştık. Kendi mühendislerimizle yazdığımız yepyeni programlar geliştirdik ve tamamladık.

FARKLILIK OLUŞTURDUK

Bir markanın fark oluşturabilmesi için ne gibi hususlara dikkat etmeli?

Bir markanın gelecekte sağlam ve emin adımlarla ilerleyebilmesi için Türkiye'de tesisleşmeniz şart ve bu tesisi Avrupa standartları içerisinde yaptığınız zaman müşteri nezdinde farklılık oluşturabiliyorsunuz.

Otomobil kullanıcısının önemli sorunlarından biri olan yedek parça sıkıntısı konusunda SsangYong olarak nasıl bir çözüm üretiyorsunuz?

Biz yüzde yüz parça bulunurluğu garantisi veriyoruz. Türkiye'nin en uzak noktasındaki bayiimize bile yirmi dört saat içinde parça gönderme sözü veriyoruz. Parça bulunamaması durumunda orijinal arabadan söküp takma ya da müşterinin arabasını geri alma garantisi veriyoruz. Çünkü kendimize bu konuda güvenimiz tam.

SAKIZ ALIR GİBİ ARABA ALABİLİRSİNİZ

Otomobil kredisi hakkında müşterilere ne gibi olanaklar sağlıyorsunuz?

Bankalarla elli yıldır süren iyi ilişkilerimiz sayesinde müşterimize on dakikada kredi çekebiliyoruz. Krediyi bayiimizde masa başında çıkarıp müşteriye burada imzalatıyoruz. Sonradan orijinal evrakı bankaya ulaştırıyoruz. Müşterilerimiz on dakika içinde sakız alır gibi araba alabiliyorlar.

SsangYong'u diğer araçlardan farklı kılan özelliği nedir ve şu an en çok hangi modeliniz revaçta?

SsangYong'un karoseri yüzde yetmiş beş çelikten imal ediliyor. Bu çok ciddi bir maliyet. Çünkü bizde can güvenliği opsiyon değildir. Bununla birlikte Mayıs ayında Türkiye'ye getirdiğimiz TIVOLI kendi başına birçok avantajı sunuyor. Dış özellik olarak rakiplerimizden farklı. Beyaz farla en uzak nokta aydınlatması yapabiliyor. Arabamızın üzerindeki tavan çıtaları port bagaj olarak elli kiloya kadar yük taşıyabiliyor. Yan dikiz aynaları en geniş mesafeyi gösterdiği için arkadan ve yandan gelen araçları daha yüksek açıda görme potansiyeli sağlıyor. Ayrıca hiçbir firmada olmayan ve sadece bizim araçlarımızda bulunan Android ve Apple uyumlu akıllı ekranlarımız mevcut.

TÜRKİYE'DE PAZAR BÜYÜMELİ

Türkiye'nin otomotiv pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'de otomotiv pazarı oldukça küçük. Bu pazar büyümeye açık ve hala bir bebek gibi gelişmeye açık. Türkiye pazarı her zaman artışa açık bir pazar. ÖTV'lere rağmen insanımız bu pazarı büyüttü. Çünkü ülke ekonomisi iyi durumda. Bu artış bu yılda devam ediyordu. Pazar, geçen yıla göre yüzde elli büyüdü. Türkiye'de istikrarlı bir büyüme var ve devamı gelecektir.

ARAÇ ÜRETECEĞİZ

SsyangYong olarak gelecekteki en büyük hedefiniz nedir?

Araba üretmek. Kore'den gelen on altı gazeteci Türkiye'deki yatırımı gördükten sonra neden araç üretmediğimizi sordular. Çalıştığımız ülkelerden biriyle önümüzdeki sene itibariyle araç üretimine başlıyoruz. Bu konuda da SsangYong'la ilişkilerimiz hızlandı. Tübitak'la da görüşmelerimiz devam ediyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan