Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bolivya-Şili sınırında sular ısınıyor

Bolivya-Şili sınırında gerilim yükseliyor. Bolivya, Şili'nin sınır hattında kurduğu askeri üssün tehdit oluşturduğunu açıkladı.
Bolivya-Şili sınırında sular ısınıyor
09 May 2016 14:36:00
Bolivya-Şili sınırında gerilim yükseliyor. Bolivya, Şili'nin sınır hattında kurduğu askeri üssün tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Şili'nin sınır hattında kurduğu askeri üssün ülkesine yönelik tehdit olduğunu söyledi.

BBC'nin haberine göre, Morales, Şili'nin sınıra 15 kilometre mesafede askeri üs kurmasını "saldırganca bir eylem" olarak nitelendirdi ve uluslararası hukukun, sınıra 50 kilometrelik alan içinde askeri donanımı yasakladığını söyledi.

Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz Valenzuela ise Bolivya'nın askeri üs iddiasını yalanlayarak sadece Bolivya'dan sivilleri hedef alan olası saldırı, soygun, kaçakçılık ve uyuşturucu ticaretini durdurmak amacıyla Şili toprakları içinde askeri devriyelerin sayısını artırdıklarını açıkladı.

Valenzuela, bölgede tek askeri donanımın, sınırdan bir buçuk kilometre uzaklıkta, Bolivya tarafında Silala Nehri yakınında olduğunu belirterek "Sınırda kalıcı askeri varlığının nedenini izah etmesi gereken Bolivya'dır" dedi.

Şili ve Bolivya arasında, Bolivya'da doğup Şili'nin And Dağları bölgesine uzanan Silala Nehri'nin suyunun kullanımı konusunda uzun yıllardır anlaşmazlık bulunuyor.

Bolivya, nehrin sınır bölgesindeki kısmının kendisine ait olduğunu ve Şili tarafından kullanılamayacağını savunuyor. Şili ise nehrin uluslararası bir su yolu olduğunu ve ortak kullanılması gerektiğini iddia ediyor.

Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili, Silala suyunun bir kısmını Atacama Çölü'nde madencilik için kullanıyor.