Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2326.50
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bosna Hersek'e deniz engeli

Hırvatistan'ın Bosna'nın uluslararası sulara erişimini engellemeye çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic: "Bosna'nın açık denizlere iki ulaşım yolu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Karadağ ile elinden alındı, ikincisini de Peljesac Köprüsü ile almak istiyorlar. AB de köprüyü potansiyel bir askeri ve sivil defans mekanizması olarak görüyor."
Bosna Hersek'e deniz engeli
25 Ocak 2021 01:00:00
Hırvatistan'ın Bosna'nın uluslararası sulara erişimini engellemeye çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic: "Bosna'nın açık denizlere iki ulaşım yolu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Karadağ ile elinden alındı, ikincisini de Peljesac Köprüsü ile almak istiyorlar. AB de köprüyü potansiyel bir askeri ve sivil defans mekanizması olarak görüyor."

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Bosna’da 1992-1995 yılları arasında yaşanan iç savaşta Boşnaklar Sırplar tarafından soykırıma uğratılırken Hırvatlar da boş durmadı, bu zulümde rol oynadı. Aradan yıllar geçmesine rağmen Müslüman Boşnakları sıkıştırmaya çalışan adımlar atan Avrupa’nın desteğiyle Hırvatistan, Bosna Hersek'in açık denize çıkışına engel olacak projesinde sona yaklaştı. Güney kesimi ile kuzeydeki topraklarını karayolu ile birbirine bağlaması planlanan Peljesac Köprüsü'nün inşasının 2021 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Adriyatik sahilinin önemli bir kısmına sahip olan Hırvatistan bu köprüyle topraklarını birleştirirken, Bosna Hersek'in denize kıyısı bulunan tek şehri Neum ise Hırvatistan'ın güney ve kuzey toprakları arasında yer alıyor. Bosna, köprünün yapımına karşı çıkmış olsa da değişen bir şey olmadı. Hırvatistan’ın AB desteğiyle inşa ettiği Peljesac Köprüsü ulaşım ve taşımacılık alanında bir atılım mı yoksa stratejik olarak yapılan bir planın parçası mı? Tamamlanması Bosna Hersek’e neler kaybettirir? Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic konuya ilişkin ayrıntıları Milat’a anlattı.

Bosna’nın denizle ilişkisini kesiyorlar

admir mulaosmanoviç_3059fb385e5bbd3e0f64c15f68476c8a.jpg

Hırvatistan’ın Bosna’nın uluslararası sulara rahatça erişimini engellemeye çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Admir Mulaosmanovic, “Hırvatistan, güney bölgesi olan Dubrovnik’i ana hatlarına bağlayacak olan ve bu bağlayıcılığı Bosna’nın Neum kentinden geçecek köprü ile ilgili olarak Bosna Hersek’le hiç bir şekilde ortak bir noktada buluşmaya çalışmadı. Sebepler çok ama birincisi Bosna’nın uluslararası sularla bağını koparmak. Bu bağlamda Avrupa Birliği’nin Hırvatistan’a arka çıkması Bosna’nın gelecek stratejilerini kötü etkiliyor. Eskiden Bosna’nın açık denizlere iki ulaşım yolu vardı. Biri İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Karadağ ile elinden alındı, şimdi ikincisi de Peljesac Köprüsü ile elinden alınmaya çalışılıyor” dedi.

Ulaşımdan çok stratejik atılım

köprünün yapıldığı yer_f89236d3995ac55b22b3cc91d69c54e8.png

Peljesac Köprüsü’nün görünürde Hırvatistan’ın Dubrovnik’e ulaşımı kolaylaştırmak olduğunu belirten Mulaosmanovic, “Aslında en kolay yol, iki ülke arasında bir anlaşmaya varılması olurdu. Ancak Hırvatistan’ın köprü kararı, rahat ulaşım ve taşımacılıktan çok stratejik bir atılım. Avrupa Birliği’nin İslamofobi ve mültecilikle ilgili çok büyük sorunları var ve bu onların içlerindeki ülkelere adil davranmalarını da etkiliyor. AB, Peljesac Köprüsü’nü potansiyel bir askeri ve sivil defans mekanizması olarak görüyor” diye konuştu.

Sırbistan gelecekte bu durumu kullanır

peljesac bridge 2_d457b061f0e9ec2ffac3a491ba5fb834.png

AB destekli Hırvatistan atılımını Bosna’nın bir tehdit olarak gördüğünü kaydeden Mulaosmanovic sözlerini şöyle noktaladı: “Şu an bu konu ilgilenmese de ileri tarihlerde bu köprü Sırbistan’ın Bosna Hersek karşıtı stratejilerinde olumlu bir rol oynayacaktır. Öncelikle, Hırvatistan ve AB, bizim açık sulara ulaşmamızın resmi haklarını görmezden geliyor. Ayrıca bu durum Bosna’nın liman ve gümrük yönetimini etkileyecek, ihracat-ithalatta özerk haklarımızı elimizden almış olacak.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan