Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2480.38
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Burka, İslâm'ın gereği değildir

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından, özellikle Afgan kadınların giysisi üzerinden yüce dinimize saldırı başlatıldı. Peki, Burka konusunda dini hüküm nedir kaç kişi biliyor!
​Burka, İslâm'ın gereği değildir
27 Ağustos 2021 03:00:00
Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından, özellikle Afgan kadınların giysisi üzerinden yüce dinimize saldırı başlatıldı. Peki, Burka konusunda dini hüküm nedir kaç kişi biliyor!

ALİ RIZA DEMİRCAN

MUHTEREM kardeşlerim, Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından, yüce dinimize saldırılar artamaya başladı. Bunların başında da, Afgan kadınlarının yöresel giysisi olan Burka üzerinden yapılan, akıl almaz iddialar.

Aşırılıktan kaçının

Kur’ân’a ve yer yer ona açıklık getiren Aziz peygamberimizin uygulamalarına dayanılmadığı sürece, aşırılıklara düşmekten ve İslâm adına İslâm’la çelişmekten korunulamaz. Meselâ birileri İslâm’ın temel kaynağı olan Kur’ân’da "tesettür emrİ/başörtüsü buyruğu yoktur" derken diğer bir grup da kadının yüzünün bile örtülmesi gerekir, demektedir. İki görüş de aşırılıktır ve Peygamberimiz “Dinde aşırılıktan kaçınınız,” buyurmaktadır.

***

Yüzün örtülmesi gereğini dile getirenlerin ictihadî görüşleri, -dinimizin bağlayıcı bir emri olmadığı halde- Müslümanların bazılarınca asırlardır uygulanmaktadır. Günümüz Afganistan kadınları da buna misal oluşturmaktadır.

Teşhirci piçlik!

Medeni denilen dünyada açığa vurdukları vücut organları, örtülü yerlerinden çok olan bazı kadınların "teşhirci piç uygulamaları" çağdaşlık adına kabul ve teşvik görürken, Müslüman kadınların burkalarına karşı çıkacak değiliz. Ama bunun İslâm Dininin bir emri olmadığını da dile getirmek mecburiyetindeyiz.

Aslında geleneksel bir kültürel olgu olan Cübbe ve Sarık da böyledir. Yani dini bir gereklilik değildir. Şimdi sizleri İslâm’a Göre Cinsel Hayat isimli eserimizin Kur’ânî ve Nebevî İlkeler Işığında Örtünme bölümünden aldığımız iki paragrafı sunmakla yetiniyoruz:

Kur’anî emirler

“Yüce Rabbimiz tarafından:

Mü’min erkeklere verilen cinsel arzulu bakışlardan korunulması ile ilgili Kur’ânî emir,

Rabbimizin, kadınlarla biatlaşması/sözleşmesi için Peygamberimize yüklediği görev,

Hz. Musa’nın, daha sonra eşi ve baldızı olacak kadınlarla konuşması,

Yüzün örtülmesinin gerekli olmadığının yani kendiliğinden görünür kabul edilebileceğinin Kur’ânî işaretleridir. (Nûr 30; Mümtahine 12)

***

Allah şanını artırsın Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) örtünmeyle ilgili bir uygulamasını aktarmak istiyorum.Peygamberimiz, şeffaf bir elbiseyle giyinik olduğu halde yanına gelen baldızı Esma’ya arkasını dönüp sarığından bir parça kesip vererek ‘ergin kadınların yüz ve eller dışındaki vücut organlarını örtmeleri’ gereğini vurgulamıştır.

Veda Haccı'ndaki isteği

Peygamberimizin yüz bini aşkın mü’minler topluluğu ile yaptığı Veda Haccı’nda ihramlı kadınların yüzlerini örtmesini yasaklaması da güzel bir misaldir.

Veda haclarında kendisine soru yönelten genç kadınla bakışan terikesindeki amcası oğlu Fazl’ın yüzünü elleriyle bizzat çevirirken, kadına yüzünü örtmesine ilişkin bir emir vermemesi de yüzün örtülmesinin gerekli olmadığına ilişkin Sünnet delillerimizdir. (Ebu Davud Libas; Müslim Hac 4089;Tirmizi Hac 18)

Hülasa tesettür konusunda konuşurken dikkat etmek lazım.

Afgan kadınının geleneksel başlığı ve yüz örtüsü olan Burka’nın İslam’ın bir gereği olmadığını beyan edelim. Bunun için İslâm’ın Burka’yı içselleştirebileceğini söyleyemem. Ama bazı iklimlerde ve özellikle Covid-19 gibi salgın dönemlerinde ağzı ve burnu maskeleyici sağlıklı bir başlık ve yüz giysisi olduğunu söyleyebiliriz.

Burka’yı aşırılık kabul edelim, peki batılı ve batıcı kadının özenilen göğüs makasları açık mini etekli giysisine veya bikinili teşhirci kıyafetine ne diyeceğiz?

Piçlik kokan, şehvet fışkırıp saçan, kadını hayvan dişisine dönüştüren bu ar damarlarını çatlatıcı giysileri nasıl niteleyebileceğiz?

***

Burka’yı ilkellik olarak niteleyen bir kısım medyamızın hemen hemen her gün tam boy minili-bikinili kadın resmi yayınlamasını laiklilkle mi, sexsüel prodüktörlükle mi, ne ile ve nasıl açıklayacağız?

İslam’ın göğüs makasları açık mini etekli giysileri veya bikinili teşhirci kıyafetleri haram kıldığı açık. Hayâ duygularını çökerten haram giysiler yanında Burka’ya sıcak bakmayalım da ne yapalım?

Bazı okuyucuların burka ile mini-bikini arsında insan doğasıyla uyumlu ortak bir nokta yok mu dediklerini duyar gibiyim. İşte biz de tam bu noktaya parmak basmak istiyoruz. Ortak nokta İslam’dır; kendileriyle evlenilebilecek yabancılar arasında yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücudun sade ve güzel giysilerle örtülmesidir

Taliban bu defa hayırlara yol açacak galiba. Baksanıza bize de düşünerek mukayeseler yapmak imkanını vermeye başladı.

En iyisi galiba sözü rahmetli Mehmet Akif’imize bırakmak:

Kim demiş Avrupa insanı medeni?

Ne edep var ne hayâ çırılçıplak bedeni!

Eğer medeniyet açıp saçmaksa bedeni;

Desenize hayvanlar bizden daha medeni!