Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2501.24
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çevrecileri tenzih ederim ama 'aşırı uçlar' işin içinde

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı olaylarına ilişkin 'çevre duyarlılığı olan vatandaşları tenzih ederek' bazı terör gruplarının işin içinde olduğunu söyledi
Çevrecileri tenzih ederim ama 'aşırı uçlar' işin içinde
06 Haziran 2013 18:37:00
Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı olaylarına ilişkin 'çevre duyarlılığı olan vatandaşları tenzih ederek' bazı terör gruplarının işin içinde olduğunu söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Tunus İkinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı'nın ardından Tunus Başbakanı Ali el-Urayyid ile ortak basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Taksim Dayanışması üyeleriyle dün gerçekleştirdiği görüşmede dile getirilen talepler ve Taksim Yayalaştırma Projesi'nin İstanbul'da referanduma sunulmasına ilişkin soru üzerine Başbakan Erdoğan, Arınç'ın gerekli açıklamaları yaptığını, heyetin de görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlediğini anımsattı.

Erdoğan, "Bizim bu konuda söylediklerimiz bellidir. Biz siyasetimizi, 'Ne aldatan olacağız ne de aldanan olacağız' ilkesi üzerine inşa ediyoruz. Bu şekilde de yürütüyoruz. Bu konuyla ilgili bir referandum ifadesi kullandık ama Bülent Bey'i ziyarete gelenler, 'Bu tür konular refaranduma götürülemez' diye bir açıklama yaptılar. Şimdi bu tür şeyleri böyle bir yarışa sokmanın anlamı yok. İlla 'Şunu alırsam şunu veririm, şunu verirsen bunu isterim' gibi bir mantıkla devlet yönetilemez" dedi.

Çevre duyarlılığı olan vatandaşlarımı tenzih ederim

Bir gazetecinin, "Taksim'deki olaylarda samimi vatandaşların provokatörlerden ayrılması gerektiğini vurguluyorsunuz. Barışçıl gösteriler devam ederken, çatışma görüntüleri de gelmeye devam ediyor. Nitekim Adana'da bir polisin şehit olduğu haberi geldi. Taksim'de de 10 civarında çeşitli yabancı uyruklu ve diplomat pasaportlu kişinin yakalandığı bilgisi geliyor. Bu bilgi size ulaştı mı? Bunlar Taksim'de hangi amaçla bulunuyordu, açıklık getirebilir misiniz" şeklindeki sorusuna Erdoğan, şöyle yanıt verdi:

"Daha önce ifade ettim, bu olaylara karışan, çevre duyarlılığı olan vatandaşlarımı tenzih ederim. Bir şeyi ısrarla söyledim, 'aşırı uçlar' dedim. Hatta bunların içerisinde terör gruplarına karışanlar olduğunu dedim. Nitekim daha önce ABD Büyükelçiliğini basan malum terör örgütü mensupları bu işin içerisinde. Meydanlarda, gerek sosyal medyada bütün her şeyiyle yakalandılar. Bunlar bizim için biliniyor. Kamunun araç gereçlerini yakanlar, halkın araç gereçlerini yakanlar, esnafın dükkanının camını, çerçevesini indirenler, otobüs duraklarını yakıp yıkanlar, bütün bunlar çevreye duyarlılığın ifadesi değildir. Çevreye duyarlılığı olanlara saygım var, sevgim var."

İktidarlarının çevre konusunda da önemli hizmetler yaptığını, 10 yıl içerisinde 2 milyar fidan, 800 milyon da 3 yaş grubu üstü ağaç diktiklerini belirten Erdoğan, "Bizim Taksim meydanındaki projemiz tarih, kültür ve çevreyi bir araya getiren bir projedir. İstanbulumuza yakışan yayalaştırma projesi kapsamında büyükçe meydanı, İstanbulumuzu süratle kavuşturmaktır. Bunu yaparken çevre bilinciyle, tarih bilinciyle, kültür bilinciyle bunları bir araya getiriyoruz. Bunları yaparken AKM için yaptığım açıklama var hatırlayın. 'AKM binasının yıkılacağını' söyledim, yeni bir ifade değil bu. Buraya da boşlukları da katmak suretiyle dev bir opera binası yapacağımızı söyledik" diye konuştu.

Mevcut AKM binasının deprem açısından sıkıntılı olduğunu ve uzun yıllardır kullanılmadığını hatırlatan Erdoğan, "Bizler çevre ve şehir bilinciyle 'Taksim Meydanını nasıl güzel hale getirebiliriz' diye, vatandaşlarımızın çoluğuyla çocuğuyla o meydanda, o eserlerin alanında, değişik ağaçların dikilmiş olduğu meydanda, gezip tozmasına imkan sağlayacak adımları attık" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ni yaparken de kendilerine karşı eylemler düzenlendiğini anımsatarak, "(Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nu yıkacak yerine cami yapacak) dediler. Ne oldu? Bunun yerine çok daha büyük tiyatro yapacağız dedik. Şimdi ne var orada? Muhsin Ertuğrul Tiyatro Merkezi çok daha büyük sahnesiyle buradaki izleyicileriyle farklı, modern bir Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu var. Bunların derdi başka. AK Parti iktidarı güzel şeyler yapıyor, (bunları AK Parti yapamaz), dolayısıyla (bunun önünü keselim) diyorlar.

"Biz hiçbir zaman kendi tabanımızı meydanlara dökmedik"

Tunuslu bir gazetecinin "Başbakan Yardımcısı Taksim'deki olaylarda aşırı güç kullanmaktan dolayı özür diledi. Siz bu özrü kabul ediyor musunuz" sorusunu yanıtlarken de Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi Başbakan vekilimin yapmış olduğu açıklama oradaki biber gazlarıyla ilgilidir. Siz bizi iyi takip etmiyorsunuz. Daha önce ortak yayında zaten bu ifadeleri kullandım. Aşırı biber gazının kullanımından dolayı rahatsız olanlara yönelik özür beyanını ben de kullandım. Bunu ifade ettim. Fakat bir gerçeği hep birlikte teyit etmemiz gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde, gelişmiş ülkeler arasında biber gazı kullanmayan hiçbir ülke yoktur. Bir gerçeği ifade etmek lazım; hiçbir hak hukuk dışı yollarla aranmaz, hukuk içinde aranır. Eğer toplantı yapacaksanız bu işin meydanları bellidir. Oralarda gider yaparsınız. Gösteri yürüyüşü yapmak isterseniz yeri bellidir. Ben istediğim yerde toplantı, miting yaparım, yakarım, yıkarım buna kimsenin hakkı yok. Biz 21,5 milyon oy almış bir partiyiz. Yüzde 50 oy oranı olan partim kapatılmakla karşı karşıya kaldı. Partimizin kapatılmasıyla ilgili adımda da biz hiçbir zaman kendi tabanımızı meydanlara dökmedik. Biz hukuk içinde mücadelemizi verdik. Sonunda da yargı neticede AK Parti'nin kapatılması noktasında atılan adımı ters düz etti ki biz 330'a yakın milletvekili olan iktidar olmamıza rağmen böyle adım atıldı. Biz çoğunluğun, azınlığa tahakkümüne karşıyız ama kusura bakmasınlar azınlığın çoğunluğa tahakkümünü hiç kabul etmeyiz. Bu gerçeği de görmemiz lazım. Şu anda yapılan da çoğunluğu koruma adınadır, İstanbulumuzun güzelliğini koruma adınadır. Bu süreci de bu şekilde devam ettiriyoruz, ettireceğiz."

"Para civa gibidir, kendisi için en uygun zemini nerede bulursa oraya kaçar"

Başbakan Erdoğan, bir başka soruyu yanıtlarken de Tunus'a hükümet heyetiyle 215 iş adamının da geldiğini hatırlatarak, "Özellikle, buradan Tunus bürokrasisine seslenişim olacak; mümkün olduğunca işler kolaylaştırılırsa bu yatırımlar çok daha hızlanır. Bunlardan netice almak da mümkün olur. Para civa gibidir, kendisi için en uygun zemini nerede bulursa para oraya kaçar. Sermaye oraya kaçar. Bunu bu şekilde bilmemiz gerekir" diye konuştu.

İmzalanan anlaşmalar

Türkiye-Tunus İkinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı'nın ardından Başbakan Erdoğan ile Tunus Başbakanı el-Urayyid nezaretinde eylem planı ve anlaşmalardan oluşan 21 metne imza atıldı.

Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı el-Merzuki'yle görüştü

Başbakan Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'yle görüştü.

Kartaca Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü.

Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Merzuki'nin, onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.