Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

CHP zihniyeti dışlayıcıdır

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan “Bolu örneği CHP’nin zihniyetini göstermesi açısından önemli. Bu zihniyet yaşam biçimleri kendisine benzemeyenleri kabul etmez” diye konuştu.
CHP zihniyeti dışlayıcıdır
19 Nisan 2019 09:06:00
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan “Bolu örneği CHP’nin zihniyetini göstermesi açısından önemli. Bu zihniyet yaşam biçimleri kendisine benzemeyenleri kabul etmez” diye konuştu.

Mehmet Beyhan

31 Mart yerel seçimlerinde seçmenin oylarının ezici bir çoğunluğunu elde eden Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ile özel bir söyleşi gerçekleştirmek için Ağrı’ya gittim. Ağrı etrafı dağlarla çevrili yüksek bir yaylaya kurulmuş. Şehrin içinde Murat Nehri akar, sokaklarında ise yılların ihmali var.

Sahayı doğru okumak şart

Savcı beyle röportaj yapmadan önce Ağrı’nın sokaklarını gezdim, insanlarıyla konuştum, sorunlarını dinledim. İnsanların sorunlarını dinleyince Savcı beyin bir enkaz devraldığını düşünmeye başladım. Ama Ağrı halkı Savcı Başkanı seviyor ve sorunlarını çözeceğine inanıyor.

31 Mart seçimleri beklediğiniz sonuçlar mıydı?

Yani aşağı yukarı beklediğimiz sonuçlardı diyebilirim. Saha da yaptığımız çalışmaları günlük olarak değerlendiriyorduk. Bazen umutlu bazen umutsuzluğa kapılsak ta çalışmalarımızı büyük bir azimle sürdürdük. Genel olarak büyük bir farkla alacağımızı düşünüyorduk.

Ağrı’da ezici bir çoğunlukla seçilmenizin temel sebebi neydi?

Belki birçok sebep vardı. Dört ay boyunca sıkı bir çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmaların tüm detaylarını anlatmaya kalksak uzun zaman alır. Ama ana unsurlarıyla anlatmaya çalışayım. Bizi aday gösterdiklerinde, önce sahayı doğru okumaya çalışarak sahanın fotoğrafını çektik ve karşımıza, sosyolojik, ekonomik, psikolojik ve ideolojik diyeceğimiz dört fotoğraf çıktı. Bu dört fotoğrafı önümüze koyarak üzerinde çalışma yaptık. Hangi fotoğraf için hangi çalışmayı yaparsak orada başarı sağlarız diye plan ve program yaptık.

Böyle başlayıp çalıştık ama bizden önce çalışkan bir valinin millet nezdindeki sevgisi ve itibarı sahayı rahatlatmıştı. Aslında bu Doğu ve Güneydoğu’da model olmalı, rahat bir saha da seçimlerde başarı elde edildiğini biz gördük. Elbette devlet görevlileri sahanın rahatlığını sağlayacaklardır.

Hizmette valimizi geçeceğiz

Biz Ağrı’ya geldiğimizde Sayın Valinin halkın nezdinde büyük bir karşılık olduğunu görünce rahatladık. Vali gerçekten sağlam bir temel atmıştı biz de çalışmalarımızı o sağlam temel üzerine bina ettik. Tabi bütün bunları ince ince düşünerek hareket ettik. Çünkü Vali beyin kurduğu sağlam temel üzerine çarpık bir bina kursaydık başaramayacaktık.

Çalışmalarımızı yürütürken halka hep şu mesajı verdik: ‘’Biz Vali den daha çok çalışacağız daha fazla hizmet edeceğiz.’’ Dedik. Bu söylemimiz beğenildi ve güven verdi.

Hizmetle mi yarıştınız?

Evet. Hizmetle yarıştık. Bu hizmetle yarışmak stratejisi bize başarı getiren önemli bir nokta oldu. Ayrıca iyi bir ekip kurduk ve bu ekip, bir dava bilinciyle gece gündüz durmadan çalışarak bu başarının gizli kahramanları oldular. Her ne kadar biz medyada şurada burada çok görünsek de bu başarının gizli kahramanları onlardı.

Tabi bütün bunlarla birlikte bir de bölgeyi iyi bilen eski bir siyasetçiydim. Hem CHP’de hem Ak Parti’de siyaset yapan birisiydim. Dolaysıyla sahayı her iki cephenin bakış açısıyla değerlendirebilme ikanım oldu. Böylece son durum hakkında bir değerlendirme yapmak daha kolay oldu. Bir de Kürt kökenli olmam tanıdık bir aileye mensup olmam bize başarı getirdi.

Sahayı her iki cephenin bakış açısıyla değerlendirdiğinizi söylediniz. Peki, Ağrı halkı bu seçim sonuçlarıyla ne mesaj verdi?

Ağrı halkı bu seçim sonuçlarıyla huzur, barış, güven istediğinin mesajını verdi. Geleceğini Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünde gördü. Ağrı halkı kavga değil hizmet istediğini bu seçimde anladık. Ağrı halkı kimsenin arka bahçesi olmadığını bu seçimde anladık ve kendisine bir adım yaklaşana sekiz adım yaklaştığını bu seçimde anladık. Bütün bunları alt alta topladığımızda Tayyip Erdoğan’ın onda biri kadar bu halka dokunabilmeyi başarabilsek seçim gecelerinde Doğu ve Güneydoğu’da renklerin turuncu olacağına canı gönülden inanıyorum.

Ağrı’ya sahip çıkılmalı

Sizinle görüşmeden önce Ağrı halkıyla görüştüm. Sizden vaatlerinizi yerine getirme konusunda beklentileri var. Yol, alt yapı, imar planın yanı sıra istihdamla ilgili büyük beklentiler var. Ne dersiniz?

Şimdi Ağrı çok geri kalmış bir ilimiz. Gelir bölüşümünde seksen birinci iliz. Dolaysıyla bizim çok büyük eksiklerimiz var. Tabi halkın beklentileri haklı beklentilerdir ama biz belediyenin bütçesiyle yılların birikmiş olduğu bu sorunları çözmemiz çok zor. Ama Ağrı’nın HDP belediyeleri arasında böyle bir hava yakalamış olması adeta bir nefes borusu etkisini oluşturmuştur. Başta merkezi hükümettin, sonra da iş adamlarının bize yardım etmesi lazım. Memleketini seven herkesin Ağrı’ya sahip çıkmasını bekliyorum. Tersine güç başlatabiliriz. Ağrı ilçeleriyle birlikte 550 bin nüfuslu bir yer. Vali beyin başlattığı Tekstil Kent hamlesi var. Önemli markalar buraya gelmeye başladı, biz de onları teşvik edeceğiz ve yardımcı olacağız. Özelikle iş adamlarımızdan memleketi düşünmelerini istiyorum sonra akşam televizyon izlerken: ‘’Ağrı niye HDP’ye oy verdi?” dememek için yardımcı olmalarını bekliyorum. Buraya istihdam gelse, zenginlik gelse, kardeşlik zaten hazır kucaklaşma olur ve yaralarımızı hızla sararız. Dolaysıyla Ağrı halkının beklentileri yerinde beklentilerdir bizim de bu beklentileri karşılamak için hızla çalışmamız lazım.

Özcan’ın açıklamaları insani değil

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Suriyeli göçmenlere karşı yaptığı ırkçı açıklamasına karşı, sizin açıklamanız vicdanlar da geniş yankı buldu. Ne dersiniz?

Şimdi biz göreve geldiğimizde üç şey söyledik. Dedik ki, insanız, Müslümanız ve vicdanlıyız. Dolaysıyla biz bir şey yaptığımızda insani, vicdani ve İslami olacak dedik. Bolu Belediye Başkanı ki, benim altımda çalışan bir arkadaştı.

Öyle mi?

Tabi ben Genel Başkan yardımcısıyken o benim İl Başkanımdı. Hatta 2009’da onu aday yapmıştık ve biz Doğu ve Güney Doğulu hemşerilerimizi ona oy vermeye teşvik ederek destekledik ve az bir oy farkıyla kaybetti. Şimdi Bolu belediye Başkanın açıklamaları insani değildi, İslami değildi, vicdani de değildi. Hadi İslami tarafı onu ilgilendirmeye bilir. Gerçi Kuran’ı öpmesi bizi biraz umutlandırmıştı ama sonra gördük ki öptüğü kitabı herhangi bir kitap sanmış veya şekilcilik yapmış. Ben ona mesajda da söyledim, Kuran-ı öpmek yetmez içindekilerine de bakmak lazım. Dolaysıyla insani, İslami ve vicdani olmayan her şeye karşı çıkmak bizim temel görevimizdi.

Mustafa Kemal bir göçmendi

Çok enteresandır diyor ki: ‘’Ben Mustafa Kemal’in askeriyim’’ İyi de Mustafa Kemal’de bir göçmen değil miydi? Mustafa Kemal Suriye’deki insanların ezilmemesi için Suriye’de savaşmış bir komutandı. Eğer göçmenlere bunların baktıkları gibi baksaydık Mustafa Kemal bu ülkenin en önemli lideri olamazdı. Dolaysıyla bu arkadaş bir yerde de cahil. Bu arkadaş yemeği azalır diye mi düşündü bilmiyorum. Hatta dedim ki, Bolu’da ki arkadaşlarıma söyleyeceğim onun kapısına her gün bir tabak yemek koysunlar. Dolaysıyla Suriyeliler bizim mazlum kardeşlerimizdir mazlumun kimliği sorulmaz. Biz Ensar ve Muhacir anlayışından ilham almış bir medeniyetin mensuplarıyız.

CHP’nin zihniyeti bu

Geçmişte CHP’de üst düzey görevlerde bulunmuş CHP’yi iyi bilen bir isimsiniz. CHP’den Bolu Belediye Başkanını uyaran eleştiren bir açıklamanın olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben CHP’nin canlı Google’ıyım.

Evet, ekranlarda bunu söylerdiniz.

CHP’den bir tepkinin olmaması üzüntü verici bir durum ama zihniyetleri aynıdır. Yaşam biçimleri onlara benzemeyenleri de kabul etmezler. Başörtülü bir hanımı kabul etmeyen bir zihniyetten başka bir tavır beklenemez zaten.

Biraz önce Ağrı’nın bu başarısı adeta nefes borusu etkisi olmuştur dediniz. Başarılı olmanız halinde bölgeyi nasıl etkiler?

-Bölgenin üzerinde çok olumlu etkisi olur. Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünün güçlenmesine de çok önemli etkisi olur. Onun için memleketini seven herkesten Ağrı’ya katkı yapmalarını bekliyorum. Biz burada Ağrı’yı Doğu’nun yıldızı yapabilirsek bu model olur ve hem bölgenin hem de Türkiye’nin geleceğine ciddi katkı sağlamış oluruz. Ama başarısız olursak hem Ağrı’yı hem bölgeyi tekrar kazanmak çok zor olacak ve diyecekler ki bir sürü vaatlerde bulundular ama hiçbir şey yapmadılar.

Ağrı’dan Türkiye’ye ne mesaj vermek istersiniz?

Ağrı’dan Türkiye’deki tüm kardeşlerimize dostluk ve barış mesajlarımı gönderiyorum. Her şeyin gönül belediyeciliğinden geçeceğine inanıyorum. Her tarafı altın da yapsanız cezaevinde yatan adamın yatağını altından yapsanız misali hiçbir şeyden zevk almazsınız. Her gönle dokunmak lazım ve Ağrı’daki kardeşlerini unutmasınlar. İş adamları gelsinler yatırım yapsınlar. Gidip Çin’de yatırım yapacaklarına gelip Ağrı’ya yatırım yapsınlar. Burada büyük işsizlik var ama insanların da çalışma istekleri var. Ağrı’nın havası, suyu güzeldir. Sınır ili olmasından dolayı sınır ticareti ve turizm yapılabilir bizde yardımcı olacağız. Yani Bolu tünelini yapan, Avrasya Tünelini yapan, Marmaray’la denizin altında tren yolunu yapan devlet, köprü yol yapabilir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın ama Batı’daki iş adamları kardeşlerimiz gelsinler burada yatırım yaparak gönül köprüsü kursunlar. Türkiye bir bütündür ve biz Türkiye’nin bütünlüğünü savunuyoruz.

Bir şey daha söyleyeyim, Doğu’daki öğrencileri Batı’ya götürüp gezdiriyorlar. Bu yanlış bir uygulama. Çünkü öğrenci Doğu’ya döndüğünde devletin kendilerini ihmal ettiğini düşünmeye başlıyor. Bunun yerine Batı’daki öğrencileri buraya getirip gezdirsinler ki, hem buradaki kardeşlerinin yaşadıkları ıztırabı görsünler hem de Batıya döndüklerinde yaşadıkları cennet gibi memleketlerinin kıymetini bilmiş olurlar.

Sayın Başkan son olarak şunu sormak istiyorum. Diyorsunuz ki iş adamları gelip Ağrı’ya yatırım yapsınlar, güvenlik endişesi duyanlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Şimdi öyle bir endişe duymalarına gerek yoktur. Özellikle Ağrı için hiç böyle bir endişe duymalarına gerek yoktur. Devletin valisi başta olmak üzere tüm güvenlik güçleri huzuru temin etmek için gece gündüz canları pahasına güvenliği sağlıyorlar. Zaten halkta güvensiz bir ortamın oluşmasına müsaade etmez. Bakın biz bu işe başladığımızda dedik ki, biz şehrimize huzur getireceğiz, huzur yatırımı getirir yatırım zenginlikte mutluluğu getirir. Biz bu dört şeyi vatandaşa sunduk vatandaşta bize büyük bir destek verdi. Ağrı halkı bize büyük onur vermiştir büyük bir şeref vermiştir bu halkın ayağını öpmek lazım ayağını öpmek lazım. Allah bizim şımartmasına müsaade etmesin. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize büyük bir desteği var. Cumhurbaşkanı burada yaptığı mitingde ‘’Savcı Sayan’ın açamayacağı kapı yoktur.’’ Dedi. Aslında ben kapıları açacağım demek istedi. Askerimiz, polisimiz canını veriyor iş adamları da gelip malından biraz yatırım yapsınlar. Korkmasınlar zarar etmeyecekler hem sevap kazanıp ahiretlerini hem de daha fazla kazanacaklar. Çin’e gidip yatırım yapacaklarına gelip Ağrı’ya yatırım yapsınlar.