Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Demokrasiden yana olan herkes tavır koymalı

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 'Böylesi bir vahşet karşısında insan hakları ve demokrasiden yana olan herkesin tavır koyması ve Mısır'da olup bitene karşı dur demesi lazımdır' dedi.
Demokrasiden yana olan herkes tavır koymalı
27 Temmuz 2013 18:31:00
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, 'Böylesi bir vahşet karşısında insan hakları ve demokrasiden yana olan herkesin tavır koyması ve Mısır'da olup bitene karşı dur demesi lazımdır' dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtlarına, güvenlik görevlilerinin ateş açması sonucu 200 kişinin ölmesi, 4 binden fazla kişinin de yaralanmasıyla ilgili, Esenboğa Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bozdağ, katliamda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek, "Mısır'da yaşanan katliamdan, bu katliamın emrini veren darbeciler, bu katliam emrini yerine getiren tetikçi katiller sorumlu olduğu kadar, Mısır'daki askeri darbeye destek veren ülke içi, ülke dışındaki herkes ve her ülke esasında müşterek sorumludur" dedi.
Herkesin bu katliam karısında tavrını açıkça insandan, haktan, hukuktan ve demokrasiden yana koyması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu:
"Bu noktada Birleşmiş Milletler, Avrupa ve diğer ülkelerin de sesini yükseltmesi lazım. Biliyorsunuz Suriye'de ölü sayısı 100 bini aştı. Birleşmiş Milletler, Suriye'de sadece ölü sayıcılığı yapıyor. Baktığınız zaman geçmişte Bosna'da Srebrenitza'da BM'nin güvenli bölge ilan ettiği yerde de yine Birleşmiş Milletler'in gözü önünde büyükçe bir katliam yaşanmıştır, soykırım yaşanmıştır. Orada da ölüler sayılmıştır. Yine Mısır'da yaşanan duruma baktığınız zaman da aynı durumla karşı karşıyayız. Orada insan hakları ayaklar altına alınmış, hukuk ayaklar altına alınmış, demokrasi ayaklar altına alınmış. Ülkenin seçtiği, seçilmiş iktidar, askeri darbe ile alaşağı edilmiş; demokrasi diyen, insan hakları diyen, hukuk diyen her daim Türkiye'yi ve başka ülkeleri bu konuda sorgulamaya çekmeyi kendileri için esas kabul eden ülkeler, yaşananlar karşısında sessiz kalmıştır, ondan öte destek vermiştir. Darbeye, darbe bile diyememiştir."
Uluslararası toplum sesini yükseltmeli
Yaşanan katliam karşısında Avrupa Birliği'nin, Birleşmiş Milletler'in ve uluslararası toplumun sesini yükseltmesi ve bu noktada tavır koyması gerektiğine işaret eden Bozdağ, şunları kaydetti:
"Ama maalesef Mısır'da yaşanan bu hadiseler karşısında sükunet çağrısından öte fazlaca bir şey görünmüyor. Ortada elinde silah olup askere saldıran veya orada kargaşa çıkaran herhangi bir kişi de yok. Baktığınız zaman, saldıran darbeci generalin emrindeki askerler. Onlar saldırıyorlar. Ellerinde silah yok, herhangi bir şiddet uygulayan kişi yok, bunların üzerine hedef gözetilmeksizin ölüm yağdırılıyor. Böylesi bir vahşet karşısında bütün uluslararası toplumun, bütün medeni toplumların, insan hakları ve demokrasiden yana olan herkesin tavır koyması ve Mısır'da olup bitene karşı dur demesi lazımdır. Aksi takdirde insan hakları, demokrasi ve hukuk havariliği yapanların bu noktadaki iradelerinin, bu noktadaki sözlerinin sadece bir beyandan ibaret olduğu anlaşılır ve bu samimiyetsizliğin göstergesi olarak da kaydedilir. Dileriz ki buradaki bu vahşet sona erer, başkaca ölümler olmaz."
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan