Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2478.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ders çıkaramadık!

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Ders çıkaramadık. Normalleşme sürecinde Covid-19 hayatımızda yokmuş gibi davrandık. Tedbirler elden bırakılınca ve üstüne mutasyonun etkisi eklenince vaka sayılarında artış yaşanması kaçınılmaz oldu" ifadelerini kullandı.
Ders çıkaramadık!
02 Nisan 2021 00:49:32
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Ders çıkaramadık. Normalleşme sürecinde Covid-19 hayatımızda yokmuş gibi davrandık. Tedbirler elden bırakılınca ve üstüne mutasyonun etkisi eklenince vaka sayılarında artış yaşanması kaçınılmaz oldu" ifadelerini kullandı.

Ezgi ÇelikAnkara

1 Mart’ta başlayan “kademeli normalleşme” sürecinde vaka sayıları hızla artış gösterdi ve 58 ilin kırmızı kategoriye girmesiyle birlikte kısıtlamalar yeniden devreye sokuldu. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 31 Mart koronavirüs tablosunda ise vaka sayısı 40 bin sınırına ulaştı. Ortaya çıkan tabloyu Milat’a değerlendiren Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, “Eskisinden daha dikkatli olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Virüs, mutant etkisiyle daha bulaşıcı hale gelmiş durumda. Risk artık 3 kat daha fazla diyebiliriz. Tedbirler elden bırakılınca ve üstüne mutasyonun etkisi eklenince vaka sayılarında artış yaşanması kaçınılmaz oldu” ifadelerini kullandı.

“Rehavet ve mutasyon vakaları artırdı”

Pozitif vaka sayılarındaki artışın nedenlerine değinen Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Birinci neden maalesef daha önceki deneyimlerimizden ders çıkaramadık. Normalleşme ile beraber vatandaşlarımız rehavete kapıldı ve Covid-19 hayatımızda hiç yokmuş gibi davranıldı. İkinci neden ise mutasyon yaşandı. İngiliz varyantlı mutant virüs çok hızlı ve kolay yayılıyor. Risk artık 3 kat daha fazla diyebiliriz. Tabii tedbirler elden bırakılınca ve üstüne mutasyonun etkisi eklenince vaka sayılarında artış yaşanması kaçınılmaz oldu” dedi.

“Vaka artışı devam edecek”

“Vaka sayısı artmaya devam eder mi?” sorusuna yanıt veren Tekin, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere varyantının ülkemizdeki vakaların yüzde 75’ini oluşturduğunu söyledi. Virüs, mutant etkisiyle daha bulaşıcı hale gelmiş durumda. Önümüzde bir, iki haftalık kritik bir süreç var. Öyle tahmin ediyorum ki, önümüzdeki birkaç hafta içinde vaka sayılarındaki artış devam edecektir. Ardından vatandaşlarımızın hassasiyeti, tedbirlere uyum, kapalı ortamlardan uzak kalma ve aşılamanın artmasıyla birlikte tekrar düşüş yaşanacaktır. Halkımızdan beklentimiz rehavete kapılmadan, tedbirlere uyumu artırmalıyız. Eskisinden daha dikkatli olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz.”

PROF DR RECEP TEKİN_0ccb1d773721b24f7fa234d88c600f5a.jpg

“Tedbiri elden bırakmayalım”

Pandeminin üç yoldan biriyle bitebileceğini hatırlatan Tekin, “Bunun yolu aşılama, toplumun virüse karşı bağışıklık kazanması ve en çok beklenen virüsün zaman içinde mutasyona uğramasıdır. Şu an mutasyon daha bulaşıcı ama öldürücülük oranı net değil. Fakat yoğun bakıma yatış oranını artırabilir. Bu süreçte bizim ümidimiz şuydu: Tedbirlere uyum ve mutasyonla birlikte bir yerden sonra etkisiz hale gelmesiydi. Büyük bir avantaj olabilirdi. Fakat biz buna fırsat tanımadık. Bu süreçte tedbirlere dikkat etseydik, zaman kazansaydık ve vaka sayısında artış yaşanmasaydı belki birkaç ay daha devam etmesinin ardından inaktif hale gelebilecekti. Hala o şansımız var. Virüs, bir noktadan sonra inaktif hale gelecektir. Bunun sürecini çok kestiremiyoruz. Ama geçmişteki pandemilere baktığımızda ortalama iki yıldan bahsediliyor. Covid-19’un ise 3 yıl gibi bir süre sürmesi bekleniyor. 2021’in sonuna kadar tedbirlere uyum sağlarsak muhtemelen bu yılın sonunda bir kırılma yaşayabiliriz ve vaka sayılarında da ciddi oranda düşüş yaşanabilir. Ama maalesef çok hızlı normalleşerek tedbirlere elden bıraktığımız için mutasyonlu virüs çok daha hızlı bulaşıyor. Doğal olarak vaka sayılarında da artışa neden oluyor. Bu mutasyonlar sonucunda virüs inaktif hale gelebilir ama bunun bir zamana ihtiyacı var. Bu süre içerisinde tedbiri elden bırakmamak gerekiyor” diye konuştu.

“Hassasiyete ihtiyacımız var”

Virüsün hafife alınmamasını ve hayatımızdan çıkana kadar maske, mesafe ve hijyen kurallarını titizlikle uyulması gerektiğini hatırlatan Tekin, “Önümüzde Ramazan ayı var. Bu süreçte iftar yemekleri, davetler olabilir. O yüzden tekrar ediyorum; Mutasyonlu virüs daha hızlı yayılıyor. Lütfen bu tür etkinliklere katılmayın. Bu süreci evlerinizde çekirdek ailenizle birlikte geçirin. Bizim en büyük korkumuz kapalı alanlar ve en önemli tedbir ise toplu etkinlikten uzak durmak. Maske, mesafe ve hijyenle birlikte kapalı alanlarda uzun süre bulunmayalım. Kısmi normalleşmenin hayatımızdan maskenin çıkarılması, toplu etkinliklere gidilmesi anlamına gelmediğini bilmemiz gerekiyor. Lütfen tedbirlere riayet edelim. Ayrıca şu an mevsim geçişi söz konusu. Nezle, grip gibi hastalıklar olabiliyor. Ateş, halsizlik, yorgunluk, burun akıntısı, boğaz yanması gibi semptomları olan kişilerin zaman kaybetmeden bir test yaptırmalarını istiyoruz. Çünkü bizim hassasiyete ihtiyacımız var. Kişiler hasta olduklarını farkında olmadıkları zaman bulaş riski çok artıyor. O yüzden en ufak semptomu olan kişilerin bir test yaptırmalarını tavsiye ediyorum” dedi.