Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2498.63
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

DRAMA SESSİZ KALMA

Ramazan ayında da Müslüman ülkelerinde mazlumların gözyaşı akmaya devam ediyor. İnsanlık dramı her geçen gün büyüyen Gazze ve Suriye'ye yardım çağrılarından bulunan sivil toplum kuruluşları, "Şatafatlı sofralara harcanan paraları mazlum halklar ile paylaşalım" mesajını veriyor.
DRAMA SESSİZ KALMA
23 Temmuz 2013 00:00:00
Ramazan ayında da Müslüman ülkelerinde mazlumların gözyaşı akmaya devam ediyor. İnsanlık dramı her geçen gün büyüyen Gazze ve Suriye'ye yardım çağrılarından bulunan sivil toplum kuruluşları, "Şatafatlı sofralara harcanan paraları mazlum halklar ile paylaşalım" mesajını veriyor.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Yüzyıllardır Müslüman coğrafyalarında akan kanın ardı gelmek bilmiyor. İçinde bulunduğumuz Mübarek Ramazan ayında da Müslüman ülkelerinde mazlumların gözyaşı akmaya devam ediyor. Bu kapsamda Milat'a konuşan Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahattin Yazıcı, bütün STK'ları birlik olmaya davet ederek, "STK'lar bir araya gelerek milyonlarca insanı toplayabilecek eylem yapmalı. Bu şekilde büyük bir kamuoyu oluştursa uluslararası camianın dikkati çekilebilir" dedi.

Şimdi birlik zamanı

Mısır'da Mursi yönetimine karşı yapılan askeri darbe en çok mazlum Gazze halkını olumsuz etkiliyor. Özellikle Gazze'nin dünya ile bağlantı kurduğu tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın da kapatılmış olması, Gazzelilerin gıda, ilaç ve akaryakıt sıkıntısı çekmesine neden oluyor. Yaklaşık 20 gündür Gazze'ye hiçbir temel ihtiyaç malzemesi girmiyor.

Müslümanlar yardım eli bekliyor

Mart 2011'de başlayan ve binlerce çocuğun yetim, milyonlarca insanın aç ve evsiz kalmasına neden olan Suriye'deki katliam, Ramazan ayında da tüm hızıyla devam ediyor. Uluslararası kuruluşların yardımlarını ulaştırmada yetersiz kaldığı Suriye'de, yardıma muhtaç milyonlarca sivil bulunuyor.

İsrail'i kurtarma planı

Mısır'a yapılan darbenin ardından, yardım amaçlı kullanılan kapıların kapatılması, ABD, İsrail eksenli bir plana yönelik olarak bu darbeyi hayata geçirmiş şekli olduğunu belirten Yazıcı, "Herkes yapması gerekeni yapıyor. Dost olan Mursi kapıları açtı, düşman ABD ve İsrail kapattı. Bu iki farkı Müslümanların çok iyi kavraması gerekiyor. İnsanlar, dostla düşman arasındaki farkı anlayabilecek yetkinlikten uzaklar, öncelikle bu anlatılmalı" diye konuştu.

Bütün kurumlar harekete geçmeli

Gazze'de yaşanan dram daha fazla derinleşmeden gerekli yardımların yapılması için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Temel ihtiyaçlar konusunda sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Gıda yardımının yanında, ilaç yardımına da ihtiyaç var. Artık herkesin bu noktada sorumluluk alması lazım. Hükümet bu noktada acilen Kızılay'ı hızlı bir şekilde devreye sokmalı, ayrıca TİKA'da devreye girmeli. Hükümet, BM'lere baskıyı sürdürmeli, acil bir toplantı talep etmeli" şeklinde konuştu.

Kamuoyu oluşturulmalı

Bu olaylar içerisinde Suriye'de yaşananların unutulmaya çalışıldığının altını çizen Yazıcı, sorunun birinci maddesinde Suriye'nin olması gerektiğini söyledi. Yazıcı, "Sıkıntılar çok daha büyük boyutlara ulaşıyor. Suriye'de küresel planlar hayata geçiriliyor. Artık Müslümanların gözünü açıp harekete geçmesi gerekiyor. Ciddi bir kamuoyu çalışması yapılarak, milyonları aşacak şekilde mitingler yapılmalı. Müslüman, kardeşi açlıkla mücadele ederken sessiz durmamalı" çağrısında bulundu.