Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2324.11
BIST 100
9061.54
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dünyayı plastik atıkla doldurduk!

KORONA pandemisinin patlak vermesi, plastik atık ikilemini tekrar gündeme getirdi. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, bir yıl boyunca dünyanın kullandığı evde test paketlerinin 1.200 olimpik yüzme havuz büyüklüğünde olduğunu ve 12 milyon küveti doldurabileceğini ortaya çıkardı.
Dünyayı plastik atıkla doldurduk!
10 Aralık 2022 18:00:00
KORONA pandemisinin patlak vermesi, plastik atık ikilemini tekrar gündeme getirdi. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, bir yıl boyunca dünyanın kullandığı evde test paketlerinin 1.200 olimpik yüzme havuz büyüklüğünde olduğunu ve 12 milyon küveti doldurabileceğini ortaya çıkardı.

HANDE NUR YILMAZ / Eğitimci-tercüman

KORONA pandemisinin patlak vermesi, plastik atık ikilemini tekrar gündeme getirdi. Genel olarak taş ve ekonomik aktivitedeki düşüş nedeniyle iki yıl içinde atık miktarı azalsa da, tek kullanımlık tıbbi cihazların tüketimi, maske ve eldivenlerden laboratuvarlarda ve evlerde test yapmak için kullanılan paketlere kadar katlanarak arttı.

Yakın tarihli bir İngiliz araştırması, bir yıl boyunca dünyanın kullandığı evde test paketlerinin 1.200 olimpik yüzme havuz büyüklüğünde olduğunu ve 12 milyon küveti doldurabileceğini tahmin ediyor.

Çoğu çöplere atıldı

Plastik atıkların bir kısmı yakma fırınlarında ve çöplüklerde sona erdi ve geri kalanı doğrudan rastgele çöplüklere gitti, karaları ve denizleri kirletti. Bu plastik kaplar tehlikeli ve toksik tıbbi atık olarak muamele görürken, salgın dokunma yoluyla değil havada bulaştığı için daha sonra geri dönüştürülebilecekleri ve diğer faydalı araçların bunlardan geri dönüştürülebileceği ortaya çıktı.

Geri dönüşüm şart

Gerekli olan plastiğin kullanımını engellemek değil, üretimini, kullanımını, geri dönüşümünü ve atık bertarafını uygun şekilde yönetmektir. Yararlı kullanımları nedeniyle plastik üretiminin son yıllarda ikiye katlanması şaşırtıcı değildir. Hafiftir, maliyeti düşüktür ve metal parçaların yerini aldığında ağırlığını azalttığı için gıdaların korunmasına, binaların ısı yalıtımına ve arabaların verimliliğinin artırılmasına yardımcı olur.

Atık miktarı arttı

Plastiğin binlerce faydalı kullanımı, son yirmi yılda üretiminin iki katına çıkmasına ve yılda 234 milyon tondan 460 milyon tona çıkmasına neden oldu. Ancak aynı dönemde plastik atık miktarı daha da artarak yıllık 156 milyon tondan 353 milyon tona çıktı. Bunun nedeni, geri dönüşümün üretim artışına ayak uyduramaması, çünkü plastik atıkların yüzde 9'u ile sınırlı kaldı, yüzde 19'u yakma fırınlarına, yüzde 50'si düzenli depolama alanlarına ve geri kalanı da rastgele açık alanda yakıldı ve gömüldü.

Hızlı temizlik gerek

Kötü yönetim, her yıl doğrudan doğaya salınan 22 milyon ton plastik atığın ana nedenidir. Nehirlerde, göllerde ve okyanuslarda toplanan plastik atık miktarları şu anda 150 milyon tondur. Bu nedenle, denizlere ve okyanuslara karışmasını önlemek için çöplükleri ve nehirleri hızlı bir şekilde temizlemeye başlamak gerekir.

Toplanması çok zor

Zaman ne kadar geç olursa, plastik atıkların tehlikesi de o kadar büyük olur, çünkü sağlığa en zararlı olması dışında toplanması zor olan küçük parçalara dönüşür. Plastiğin kötü yönetimi, insan sağlığına zarar vermenin yanı sıra, vahşi yaşam ve doğal sistemlere zarar vermekte ve plastik atıkların deniz zenginliğinin bozulması üzerindeki etkisinden kaynaklanan ekonomik kayıplara neden olmakta, balıkçıların geçim kaynaklarını kaybetmelerine ve kıyı turizminin olumsuz etkilenmesine, plaj ve deniz kirliliğine neden olmaktadır.

Bireysel girişimler

Genel düzeyde olumlu bir değişiklik meydana getirmek için hükümet politikalarının gerekli olduğu doğrudur, ancak bazı başarılı bireysel girişimler bazen hükümetlerden önce gelir. Tıbbi plastik atık sektöründe öncü iki modelimiz var.

Lübnan asıllı Amerikalı cerrah Dr. Mehdi Bedir ve ekibi, Tennessee'de çalıştığı hastaneden plastik atıkları toplayıp tedavi için gönderiyor. Onun girişimi, birçok sağlık merkezini, özellikle tıp öğrencileri ve sağlık çalışanları arasında benzer programlar başlatmaya motive etti. Dr. Bdeir'in girişimi bugüne kadar gönüllü olarak kalırken, Hollandalı cerrah Dr. Joost van der Saip girişimini özel bir geri dönüşüm şirketine dönüştürdü.

Hollandalı bir cerrah tarafından kurulan Green Cycle Company, hastanelerden kullanılmış plastik aletleri toplar, bileşenlerine göre ayırır ve parçalarının çoğunu geri dönüştürür. Yeşil Döngü, tıbbi cihaz üreticilerine ayrı parçaların kullanımını zorunlu kılmıştır, böylece geri dönüştürülebilir parçaları diğerlerinden ayırmak kolaydır.

***

Alınması gerekli PRATİK önlemler

Plastik kirliliğine ilgi son yıllarda arttı ve birçok ülke, üretimden kullanıma ve geri dönüşüme kadar her aşamada yönetimini iyileştirmek ve çevresel etkisini azaltmak için pratik önlemler almaya başladı. Bu alandaki en önemli katkılardan biri, Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı tarafından yakın zamanda yayınlanan “Plastik için Küresel Görünüm: Ekonomik İticiler, Çevresel Etkiler, Olası Politikalar” başlıklı bir rapordur.

BİRİNCİ YOL: Yeniden kullanılmış plastik için pazarlar açmak, vergi kısıtlamaları getirmeyi ve geri dönüşümü ödüllendirici bir süreç haline getirmek için teşvikler vermek olan dört yola dayalı bir çözüm önererek sonuca varıyor. Olası bir önlem, üreticinin ürettiği aletlerden sorumlu olduğu süreyi, tüm yaşam döngüsünü kapsayacak şekilde uzatmaktır.

İKİNCİ YOL: Üretim, kullanım ve geri dönüşüm aşamalarında yeniliği teşvik etmeye dayanmaktadır. İronik olan şu ki, plastik endüstrisindeki patentlerin 30 yılda üç katına çıkmasıyla geri dönüşüm teknolojileri, atık ve kirliliğin azaltılması ile ilgili olanlar yüzde 1,2'yi geçmedi.

ÜÇÜNCÜ YOL: Talep hacmini kontrol etmekten tasarımların iyileştirilmesine kadar plastiklerin yönetimini iyileştirmek için ulusal politikalar çağrısında bulunuyor, bu da kullanım süresini uzatarak atık miktarını azaltmaya ve ayrıca atma ücretleri belirlemeye yol açıyor. plastik atıklar ve modern arıtma merkezleri inşa etmek, bunları uygun şekilde bertaraf etmek ve arıtmak için yasal bir çerçeve.

DÖRDÜNCÜ YOL: OECD raporu, plastik atıkların sınır ötesi bir sorun olması nedeniyle, tüm ülkeleri kapsayan politika ve yasaların geliştirilmesinden başlayarak uluslararası işbirliğine odaklanmaktadır. Ancak raporda ayrıca, üretimden kullanıma, geri dönüşüm ve atık işlemeye kadar plastik kirliliği sorununun üstesinden gelmek için yoksul ülkelere yılda yaklaşık 28 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunuluyor.

ÇÖZÜM: Plastiğin uygun şekilde yönetilmesinde yatmaktadır, üretiminin ve kullanımının engellenmesinde değil. Gelişmiş küresel trendlere uygun olarak Abu Dabi, önümüzdeki aydan itibaren tek kullanımlık plastik poşet yasağını duyurdu.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan