Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2429.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ekonomide 'Atılım' dönemi

Raf ömrünü tüketen kurumlar dünya ekonomisinde kriz üretmeye devam ediyor. Türkiye, kapitalist sistemin ürettiği krizleri yeni atılımlarla aşacak.
Ekonomide 'Atılım' dönemi
06 May 2016 12:09:00
Raf ömrünü tüketen kurumlar dünya ekonomisinde kriz üretmeye devam ediyor. Türkiye, kapitalist sistemin ürettiği krizleri yeni atılımlarla aşacak.

İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL

Dünya'da raf ömrünü tüketen kurumların ürettikleri ekonomik krizi Türkiye yeni bir atılım dönemine girerek aşacak.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, "Türkiye ve Dünya ekonomisi 2016, Yeni Atılım Dönemi" isimli raporu bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

2008 krizini dünya ekonomisinin henüz atlatamadığını belirten ASKON Başkanı Koca, "Biz ülke olarak küresel anlamdaki kaos ortamının tam merkezinde bulunuyoruz. Türkiye 10 yıllık yeni atılım dönemi programıyla 2025 hedeflerine ulaşacaktır" dedi.

ULUSLARARASI KURUMLAR MİADINI DOLDURDU

Küresel bazda raf ömrü dolan kurumların çözülemeyecek krizler ürettiğini söyleyen Koca, "NATO, BM, IMF, DB, DTÖ, G-20 gibi kurumlar miatlarını doldurduğu için oluşan krizlere çözüm üretememektedir. Dünya ekonomisinde birçok kaos alanı oluşmuş bu alanlar özellikle gelişmekte olan ekonomileri etkilemektedir. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ekonomileri tarümar etmiş, ABD ve Rus emperyalizmi istikrarsızlıkları özellikle ortadoğudaki istikrarsızlığı derinleştirmiştir. Kur savaşları informal ekonomiye kapı aralamıştır. Küresel entegrasyonlar çerçevesinde yürütülen korumacı faaliyetler, güçlülerin zayıflara hayat hakkı tanımayacağını bir kez daha göstermiştir" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE YOLUNA DEVAM EDİYOR

Türk ekonomisinin gerilimlere ve krizlere alışık olduğunu savunan Koca, "Türkiye bu dönemde yeni bir atılım dönemine girmektedir. Bu döneme de yumuşak geçiş yapıyor. Günlük hareketliliklerle doların iniş çıkışı ekonomimize herhangi bir zarar vermez. Bizim sanayicimiz her şeyi inceden inceye hesap etmiştir. Dolarla çalışan dolarla, Türk parasıyla çalışan Türk parasıyla çalışmaya devam edecektir." Şeklinde konuştu.

2015 yılında G 20 ülkeleri arasında ekonomisi en fazla büyüyen 4. Ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Koca, "Ülkemiz son dönemde ekonomik olarak önemli atılımlar yapmıştır. Siyasal istikrar, makro dengeler, yolsuzlukla mücadele, uluslararası alanda itibar konularında mesafeler alınmıştır. Şimdi yeni bir atılım dönemine ihtiyaç duyuyoruz." Dedi.

iŞTE KOCA'YA GÖRE TÜRKİYE'Yİ 2023 HEDEFLERİNE GÖTÜRECEK İCRAATLAR

Koca, yeni atılım döneminde Türkiye'nin yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı, "siyasal istikrarı bozmadan terör sorunun çözmeli, yeni anayasayı devreye almalı, yargıya güveni tesis etmeli, eğitim sorununu çözerek küresel yarışa girmeli, üniversite sanayi işbirliği sağlanmalı, yatırımcıya cazibe alanı oluşturulmalı, teşvik sistemi piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmeli, ileri teknoloji üretimi desteklenmeli, enerji konusunda kriz sebebi olmaktan çıkartılmalıdır."