Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2421.59
BIST 100
9710.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan'dan Afrika'ya 'Paralel Yapı' uyarısı

Bazı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasına bazı sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapıların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz.
Erdoğan'dan Afrika'ya 'Paralel Yapı' uyarısı
21 Kasım 2014 15:14:00
Bazı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasına bazı sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapıların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin Ebola salgınıyla mücadele için Afrika'daki dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığını açıklamak istiyorum" dedi.
Erdoğan konuşmasında Afrika'ya yapılan yatırımlara değinerek, "Zirvenin temasında da vurgulandığı gibi kalkınma ve bütünleşme yolunda yeni bir ortaklık modeli hedefinde birlikte ve kararlılıkla yürüyeceğiz. Değerli dostlarım, Türkiye Afrika'da çok yönlü, çok boyutlu bir politika izliyor. Sahraaltı Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimiz son 10 yılda 10 kat artış kaydetti. Afrika'daki yatırımlarımızın toplamı 6 milyar dolara ulaştı. THY an önce de izledik, bugün itibariyle Afrika kıtasında 40 farklı şehre tarifeli sefer düzenliyor. Bu seferlerin ve sürekli genişleyen uçuş ağının da katkısıyla her yıl Türkiye'yle Afrika arasında turizm, kültür, iş ve ticaret amacıyla karşılıklı olarak seyahat edenlerin sayısı yılda 200 bini aşan rakamlara ulaştı. Bu sayının her geçen yıl artmakta olduğunu da belirtmekte fayda görüyorum. 1991-2013 döneminde Afrika ülkelerine lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde toplam 3254 burs kontenjanı açtık. Son 2 yılda ise Afrika'daki genç kardeşlerimize Türkiye'deki üniversitelerde binin üzerinde yeni burs tahsis ettik. Bu sayıyı daha da artıcağız. Zira bu gençlerin Türkiye'de alacakları kaliteli eğitim ve edinecekleri yüksek becerileri buralara geri dönüp ülkelerinin ve içinden çıktıkları toplumların hizmetine sunacaklarına güveniyoruz. Sağlık sektörünün Afrika ülkeleriyle işbirliğimizde önemli bir alan olarak belirgin hale geldiğini özellikle görüyoruz. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz. Sudan'da açılan 150 yataklı hastanenin ardından Somali'de de 200 yataklı tam teşekküllü bir hastanenin açılışına hazırlanıyoruz. Kendi kendine yetebilir şekilde Türk ve yerel sağlık personeli tarafından ortak işletilen ve sunduğu sağlık hizmetleri bakımından örnek uygulamalar arasına giren benzeri projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Son dönemde ebola salgını dolayısıyla zor bir dönemim yaşanmakta olduğu bu günlerde sağlık alanındaki iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz" dedi.
AFRİKA'YA 5 MİLYON DOLARLIK KAYNAK
Ebolayla mücadelede yapılan yardımlara da değinen Erdoğan, "Bu vesileyle Türkiye'nin Ebola salgınıyla mücadele için Afrika dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığını açıklamak istiyorum. Bu konuda yuvarlak masa toplantısı sırasında daha ayrıntılı bilgi sunacağım. Bu arada Türkiye'nin somut iş birliği teklifleri olarak 5 yıl içinde bin uzmanın Türkiye'ye meslek öğretmek için 3 aylık, 6 aylık periyotlarla getirebiliriz. Ki bu her yıl 200 uzmanın eğitilmesi anlamına gelmektedir. Birileri 5 yıl içinde 10 ülkede birer model olmak üzere tarım hayvancılık projesi geliştirebiliriz ki her yıl iki ülkeyi alabiliriz. Bu konuda deneyimimiz çok ileri derecede bunu da özellikle hatırlatmak istiyorum. Değerli dostlarım Afrika artık küresel alandaki ağırlığı giderek artan siyasi ve ekonomik bir kıta olarak geleceği görüyor. Dünyanın yüz ölçümü bakımdan en büyük ikinci kıtası olan Afrika'nın önümüzdeki yıllarda zengin doğal kaynakları ve insan kapasitesiyle uluslararası sistem içerisinde giderek daha etkin rol oynayacağı açıktır" dedi.
AFRİKA BİRLİĞİ'NE YÖNELİK YARDIMLAR
Erdoğan, Afrika Birliği'ne yapılan yardımlardan söz ederek, "Diğer yandan Afrika'da ekonomik ve sosyal kalkınma, çatışmaların önlenmesi, demokrasi, insan haklarıyla sorunların barışçıl çözümü alanlarında önemli başarılar kaydedildi. Bu kazanımların muhafazasını ve daha ileri noktalara ulaştırılmasını önemsiyoruz. Afrika Birliğinin ve bölgesel örgütlerin belirlenen hedefler doğrultusunda siyasal ve ekonomik bütünleşmenin sağlanması doğrultusunda öncü rol oynamaya devam edeceklerine inanıyorum. Afrika Birliği'nin temsil gücünün ötesinde siyasi ağırlığının günden güne artmasını ve üye ülkelerde ortaya çıkan sorunların çözümünde oynadığı rolü not ediyor ve memnuniyetle karşılaşıyoruz. Afrika Birliği bütçesine yapmakta olduğumuz nakit bütçe katkısını önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğimizi belirtmek isterim. Terörizm, organize suçlar ve uyuşturucuyla mücadelenin yanı sıra yoksulluk, eğitimsizlik ve salgın hastalıklara karşı yürütülen çalışmalarda Afrika ülkeleriyle sonuç odaklı ve projelere dayanıklı güçlü bir iş birliğine hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.
AFRİKA'YA "PARALEL YAPI" UYARISI
Konuşmasında Afrika başkanlarını uyaran Erdoğan, "Burada bir hususa da özellikle dikkatlerinizi çekmek isterim. Bazı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasına bazı sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapıların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz. Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt ve örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımını ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu burada vurgulamak isterim. Değerli dostlar bu 2. Zirvenin Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında yeni bir dönüm noktası teşkil edeceğine yürekten inanıyorum. 3. Zirve için İstanbul 2019 biliyorsunuz hazır. Orada sizlere ev sahipliği yapmak için sabırsızlanıyoruz. Ben zirvemizin başarılı geçmesini ümit ediyor, Türkiye-Afrika ortaklığının geleceği için en iyi dilek ve temennilerimi sunuyorum. Zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese özellikle teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Kaynak: İHA