Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2294.24
BIST 100
9050.15
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan'ın 'sandıkta görüşelim' çağrısı dış basında

Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı protestolarına ilişkin yaptığı açıklamalar dış basınının da gündeminde yer aldı.
Erdoğan'ın 'sandıkta görüşelim' çağrısı dış basında
10 Haziran 2013 16:41:00
Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı protestolarına ilişkin yaptığı açıklamalar dış basınının da gündeminde yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gezi Parkı protestolarına ilişkin dün yaptığı açıklamalar dış basına da yansıdı. Haberlerde, Erdoğan'ın protestoculara "sandıkta görüşelim" çağrısı öne çıkarıldı. Erdoğan'ın "üslubunu giderek sertleştirdiği" de uluslararası basında öne çıkan değerlendirmeler arasında yer aldı.

ABD'de, Washington Post'un Associated Press'ten alıntılanan haberinde, "Binlerce protestocu sokaklara dönerken Türkiye'nin lideri, ülkedeki hükümet karşıtı gösterileri kınadı" başlığı kullanıldı. Haberde, "Tezahürat yapan destekçileri karşısında artan derecede kavgacı konuşmalar yapan Erdoğan, hükümete saygı duymayanların bunun hesabını vereceğini söyleyerek, ülke genelinde 10 gündür süren hükümet karşıtı gösterilerin sonlandırılmasını istedi" denildi. Haberde, "Seçim kampanyasındaki bir aday gibi Başbakan Erdoğan'ın iki kez havaalanında, ardından spor salonunda, Ankara'nın iki bölgesinde ve bir köprü üzerinde konuşma yaptığı ve her birinde binlerce destekçisi tarafından tezahüratla karşılandığı" belirtildi.

AP, Başbakan'ın "sabır" vurgusunu öne çıkararak, Erdoğan'ın göstericilere karşı giderek daha sert bir üslüp benimsediği yorumunda bulundu. "Erdogan'ın tonunun giderek daha ateşli bir hal aldığına" işaret edilen haberde, "bunun, gerginlikleri tetikleyebileceğine" vurgu yapıldı. Haberde, Erdoğan'ın, "Eylemlere son verilmemesi halinde, anlayacağınız dilden cevap vermek zorunda kalırım" sözlerine de yer verildi.

"Eylemcilere sert sözler"

CNN'in internet sitesindeki haberinde, "Erdoğan'dan protestoculara: Sabrın da bir sonu vardır" başlığı yer aldı. Başbakan Erdoğan'ın Adana'nın yanı sıra başkent Ankara'da destekçilerine bir dizi konuşma yaptığı kaydedilen haberde, "Erdoğan meydan okumayı sürdürdü" ifadesine yer verildi.

Los Angeles Times'da da ,"Başbakan Erdoğan, vandallık yaptıklarını belirterek, protestoculara sert çıktı" başlığı kullanıldı. Haberin girişinde, "Artan derecede kavgacı üslupta bir dizi konuşma yapan Erdoğan, 10. günde caddeleri dolduran on binlerce hükümet karşıtı eylemciye karşı sert sözler kullanarak, onları çevre terörü yaratmakla suçladı" ifadesine yer verildi.

NBC News'de de "Türkiye'nin lideri 10 gündür süren protestolara karşı meydan okumayı sürdürüyor" başlığı kullanılarak, Başbakan Erdoğan'ın protestoların olduğu iki şehre seyahat ederek, eylemleri kınadığı ve eylemcilere "çapulcu" dediği aktarıldı.

"Sandık" çağrısı

Açıklamalar ve son gelişmeler İngiliz basının da da geniş yer buldu.

İngiliz Guardian gazetesinde, "Recep Tayyip Erdoğan, protestoculara vandallar dedi" başlığıyla verilen haberde, Erdoğan'ın dün binlerce destekçisine hitaben yaptığı konuşmalarda, "hükümet karşıtlarına, kendilerini sandıkta alt etmeleri çağrısında bulunduğu" belirtildi. Haberde, Erdoğan'ın, partisini destekleyenlerden şiddetten uzak durmalarını istediği ve mart ayındaki yerel seçimlerde kendilerinin galip gelecekleri öngörüsünde bulunduğu belirtildi.

Erdoğan'ın, protestoları "hükümetin itibarını zedelemek için ortaya konulan yasa dışı çabalar olarak" nitelemeyi sürdürdüğüne işaret edilen haberde, "Başbakanın tonunu düşürmemesinin Ankara'da ümitsizliğe neden olduğu ve ardından binlerce protestocunun yeniden, hükümet binalarının da bulunduğu kent merkezine akın ettiği" belirtildi. Göstericilerden bazılarının görüşlerine yer verilen haberde, genç bir eylemcinin "Başbakan bu (sert) tavrını sürdürürse, direniş sürecek ve büyüyecek" şeklindeki sözleri de kullanıldı. Guardian'ın haberinde, "Adana'da cumartesi gecesi hükümet yanlısı bir grubun, yürüyüş yapan gösterilere saldırdığına ve perşembe günü de Rize'de benzer bir olayın yaşandığına" dikkat çekildi.

"Sabrın sınırı"

BBC'nin haberindeyse, Başbakan Erdoğan'ın "hükümetin sabrının bir sınırı olduğu"na ilişkin sözleri öne çıkarıldı. Polisin dün Kızılay'daki göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettiğine dikkat çekilen haberde, "protestocuların Erdoğan hükümetini giderek daha otoriter olmak ve muhafazakar İslami değerleri laik kesime dayatmaya çalışmakla itham ettiği" ifade edildi. Haberde, Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un Türkiye'deki gelişmelere ilişkin açıklamasına da yer verildi.

Reuters haber ajansı, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye çapında sokağa dökülen ve istifasını isteyen göstericileri "sabrın bir sınırı olduğunu" söylerek uyardığına dikkat çekti. Haberde, Erdoğan'ın dün konuşma yaptığı bölgenin birkaç kilometre ötesinde, Ankara'nın merkezinde, polisin hükümet karşıtı göstericileri dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandığı belirtildi. Reuters, "Erdoğan'ın Türkiye'sinin, diğer Ortadoğu ülkelerinde öykünülecek bir İslami demokrasi örnediği olduğu düşünülmekteyken, son günlerdeki polis şiddetinin Batı'dan eleştiri topladığı ve Erdoğan'ın da dış güçleri sorunları daha da ciddileştirmekle itham ettiği" değerlendirmesini öne çıkardı.

Alman Deutsche Welle gazetesi de Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmalarda, partisine oy veren seçmenlere "sandıkta destek" çağrısında bulunduğu belirtildi. Haberde Erdoğan'ın "Kendi başbakanına küfreden gençlik benim gençliğim olamaz" sözleri de öne çıkarken, Fransa'da yayın yapan France 24 televizyonu, Erdoğan'ın ülke dışından dönüşünde, protestoculara karşı "duruşunu sertleştirdiği" değerlendirmesine yer verdi.

Russia Today ise Türkiye'deki son gelişmelere ilişkin haberini, "Türk polisi eylemcileri eziyor, hükümet istifayı reddediyor" başlığıyla verdi. Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmaların ardından İstanbul'da ve Ankara'daki gösterici sayısının arttığına dikkat çekilen haberde, eylemcileri "marjinal aşırıcılar" olarak gören Erdoğan'ın, kendi taraftarlarına hükümete destek verecekleri gösteri çağrısında bulunduğu belirtildi. Bazı kentlerde polisin eylemcilere müdahalesinin sürdüğüne de işaret eden Russia Today, polisin eylemcilere müdahalesi ile gösteriler sırasında yaralanan eylemcileri gösteren fotoğraflar kullandı.

"Çapulcu ve marjinal"

AFP de, Başbakan Erdoğan'ın son açıklamalarına ilişkin haberi, "Başbakan Erdoğan, istifasını isteyen 10 binlerce kişiye karşı atağa geçti." başlığıyla duyurdu. Erdoğan'ın, "çapulcu ve marjinal olarak nitelediği göstericilere saldırgan bir üslüpla karşılık verdi" değerledirmesinde bulunan AFP, Başbakan'ın Ankara'daki kalabalık gruba hitabında, "eylemlerin içeriden ve dışarıdan organize edilmiş bir komplo olduğunu iddia ettiği, mart 2014'teki seçimleri işaret ederek, göstericilerin parkları işgal etmek yerine haklarını hukuk çerçevesinde aramaları gerektiğini vurguladığını" bildirdi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan