Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2485.07
BIST 100
9559.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Eren'ler diyarı Türkiye

Hollywood, tüm dünyaya yıllarca kendi sahte kahramanlarını izletti. Oysa bizim Eren Bülbül ve Ferhat Gedik gibi gerçek kahramanlarımız var. Anadolu'nun Eren'lerini, Ferhat'larını şimdiki gençlere ve gelecek nesillere anlatmak için yola çıkan TRT ve Mustafa Uslu, 'Kesişme: İyi ki varsın Eren'i beyazperdeye aktarıyor.
​Eren'ler diyarı Türkiye
13 Ağustos 2021 06:00:00
Hollywood, tüm dünyaya yıllarca kendi sahte kahramanlarını izletti. Oysa bizim Eren Bülbül ve Ferhat Gedik gibi gerçek kahramanlarımız var. Anadolu'nun Eren'lerini, Ferhat'larını şimdiki gençlere ve gelecek nesillere anlatmak için yola çıkan TRT ve Mustafa Uslu, 'Kesişme: İyi ki varsın Eren'i beyazperdeye aktarıyor.

ÖZLEM DOĞAN

Terör örgütü PKK’nın şehit ettiği kahraman Türk evladı Eren Bülbül’ün şehadetinin 4. sene-i devriyesinde kabri başındaydık. Henüz 15’inde taze bir fidandı Eren. Karadeniz’in yiğit evladıydı. Trabzon Maçka’da, sislerin ardına gizlenen ağaçların çepeçevre kuşattığı bir köyde hayatına devam ediyordu. 2016’da babasını kaybetmiş, küçük yaşta ailesinin sorumluluğunu sırtlamış, imam hatip lisesi öğrencisi pırıl pırıl bir gençti. 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasında şehit olan Ömer Halisdemir abisini örnek alıyor, hayranlık duyuyordu. Altın gibi bir kalbe sahip bu güzel çocuk, vatanına göz diken alçakları devletin güvenlik güçlerine şikâyet etti. Hainlerin gizlendiği yere askerlerimize gösterdi. Fakat kalleş terör örgütü Eren’imize acımasızca kurşun sıktı, Eren’i korumak için üzerine kapanan 41 yaşındaki Ferhat Astsubayımız da 41 kurşunla şehit oldu. İki büyük kahraman Türkiye’nin kalbine gömüldü ama asla ölmediler.

lmediler sonsuz oldular_6f47dbf6972496c3fb555dcc0c0940be.JPG

Ölmediler; sonsuz oldular

Şehadetinden sonra sosyal medya paylaşımı ortaya çıkan Eren’imizin ‘Biri de çıkıp demiyor ki Eren iyi ki varsın’ şeklindeki paylaşımı milyonlarca yorum aldı. Sosyal medyada herkes ‘İyikivarsınEren’ paylaşımında bulundu. Çünkü Eren iyi ki vardı ve sonsuza dek var olmaya devam edecek. Şehadet yıldönümünde güllerle süslenmiş mezarının taşına özel harekattan Türk Hava Kuvvetleri’ne, jandarmadan bekçiye, emniyet teşkilatından asker künyesine kadar bırakılan birçok rütbe arması dikkat çekiyor. Sevenlerinin sık sık ziyaret ettiği kabrinde annesi Ayşe Bülbül şehidini hiç yalnız bırakmıyor. Bu vatanın Eren’i, güllerle süslü kabrinde; doğduğu topraklarda cennet bahçesinde son uykusunu uyuyor, manevi varlığıyla güç vermeye devam ediyor.

kesisme-iyi-ki-varsin-eren-_ccdf3257dde42622c6baf7f5aea9264c.jpeg

Kesişme: İyi ki varsın Eren

Trabzon'un Maçka ilçesi kırsalında 11 Ağustos 2017'de bölücü terör örgütü mensuplarınca şehit edilen 15 yaşındaki Eren Bülbül ve Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik'in yaşamı beyazperdeye aktarılıyor. TRT ile Mustafa Uslu'nun ortak yapımcılığında gerçekleştirilen "Kesişme: İyi ki varsın Eren" adlı film, 29 Ekim'de izleyiciyle buluşacak. Çekimlerin sürdüğü Maçka’da basın mensupları olarak oyuncularla buluştuk. Filmde Eren’i canlandıran Rahman Beşel’in şehidimize benzerliği hepimizi derinden etkiledi. Genelde film setleri eğlenceli olur, basın toplantıları neşeli geçer lakin bu sefer durum farklıydı. Kahramanlarımızın şehit düştüğü topraklarda, hem de şehidin mezarının yanıbaşında film setinin kurulu olması, oyuncuların hissettiği sorumluluk, bilinç, söylem ve eylemlerine de yansıyordu. Büyük bir saygı, sevgi ve gurur çerçevesinde seçilen cümleler; ‘Kesişme: İyi ki varsın Eren’in ne denli kıymetli bir çalışma; tarihe bir not düşme olacağının net göstergesiydi.

kahramanla sanatla_1e3386192a1841bf9b277770a717e5d2.JPG

Kahramanları sanatla ölümsüzleştirmek

Filmin yönetmenliğini üstlenen Özer Feyzioğlu: “Gerçek mekânda gerçek bir trajedi çekiyoruz. Bu da bizi duygusal olarak çok etkiliyor tabii. Ciddi bir sorumluluk. Bu sorumluluğa uygun hassasiyetle davranmaya çalışıyoruz. Özellikle gerçek mekânda çekiyor olmak, buranın bir dekor olmaması bizi hem duygusal olarak çok etkiliyor hem de ağır bir sorumluluk. Gerçek bir trajedi çekiyoruz. Her gün Eren'in kabrinin önünden geçerek çalışma günümüze başlıyoruz. 10 metre ötesi ikisinin de ruhlarını teslim ettiği, son nefeslerini verdikleri yer. Biz gerçekten her gün onların ölüm yıl dönümlerini yaşıyoruz.”

İsmail Hacıoğlu (Ferhat Gedik): "Bugün burada bu kalabalık olmasaydı, bu film çekilmeseydi. Ama maalesef böyle bir şey yaşanmış ve olayın kahramanları onlar. En yakınlarındaki insanlar da burada. Ben konuşurken bile aslında kendimi çok gereksiz hissediyorum, bu hikâyenin içinde. Biz sadece onları ölümsüzlüğe bir adım daha yaklaştırabilirsek ne mutlu bize. Onun dışında zaten her şeyi onlar yapmış, söylemiş. Sadece Ferhat Abi ve Eren için değil, babalarıyla birlikte gülümsemelerini gömen bütün çocuklar için biz buradayız. Her gün mezarın başında Eren ile selamlaşıp sete gitmenin de oldukça zor.”

Rahman Beşel (Eren Bülbül): “Eren kardeşimi oynadığım için gurur duyuyorum. Olayları kardeşimizin şehit olduğu yerde canlandırıyoruz. Büyük sorumluluk hissediyorum. Eren’in annesi Ayşe Teyze beni ilk kez gördüğünde ağladı. İnsan kendini çok garip hissediyor. Şehit oğlunu, ona benzeyen birisi canlandırıyor. İki taraf için de çok garip duygular.”

Mutlunur Lafçı (Ayşe Bülbül): Yakından tanımak için birlikte çokça vakit geçirdiğim Ayşe Bülbül güçlü bir Karadeniz kadını. Burada gün içinde evde Eren’e ağıtlarını duyuyorum. Sete giderken her merdivenle çıktığımda onu evladının yanıbaşında kabristanda görüyorum.”

Alayça Öztürk (Ferhat Gedik'in eşi Cemile Gedik): "Ben ‘Kesişme: İyi ki varsın Eren’e bir film gözüyle bakamıyorum. Hayatta tesadüflere de inanmıyorum. Bu benim bakış açımı çok değiştiren bir film oldu Çok etkilendim."

Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül: “Eren’imin hayatının filmde işlenmesi güzel bir duygu. Benim yavrum unutulmayacak. Zaten unutulmamış. Benim yavrumun ismi çok yerde geçiyor. Yavrum Türkiye'de, dünyada anılan bir çocuk oldu, burada yaptığı fedakarlıkla. Benim hayatım yavrum gittikten sonra çok zor oldu.”

yuregımızde onur ve gurur_eabb37dae363893f42922fc837412e23.JPG

Yüreğimizdeki onur ve gururla…

Eren Bülbül ve Ferhat Gedik'in vefatının 4. yılı dolayısıyla Eren’imizin kabrinin başında gerçekleştirilen anma törenine TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı da katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından filmin ikinci fragmanını basın mensuplarıyla ilk kez izleyen Sobacı şöyle konuştu: "Aslında boğazımızı düğümleyen, yüreğimizi dağlayan, aynı zamanda yüreğimizde onur ve gururla taşıdığımız şehitlerimiz Eren Bülbül ve Ferhat Gedik'in minnetle yad edilmesi, şehitlerimizi unutmamak, unutturmamak ve onları dünyanın kalp hafızasına mühürlemek için buradayız. Bu proje bir yandan şehitlerimizin kahramanlık hikayesini anlatırken, diğer yandan uluslararası arenada, terörün ne tür bir felakete yol açabileceğini, nasıl can yakabileceğini gözler önüne seriyor. Dolayısıyla Türkiye'nin terörle mücadelesinin anlatımı noktasında da çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

IMG_0942_b8d998185e6912333e053248b7622703.JPG

Hollywood yalanları değil, gerçek kahramanlar

Kesişme: İyi ki varsın Eren filminin önceki gün gösterime giren ikinci fragmanı da en az ilk fragmanı kadar etkileyici, insanı derinden sarsıyor ve film hakkında büyük bir ipucu veriyor: Yürekle, inançla ve bu vatan için canını feda eden kahramanlarımıza duyulan büyük saygıyla ortaya konan her şey mutlaka hedefine ulaşacaktır. Anadolu’nun Erenleri, Ferhatları bitmez, bizim üzerimize düşen görev de onları unutturmamak, şimdiki gençlere ve gelecek nesillere anlatmaktır. Bu misyonu da TRT ve Mustafa Uslu üstlenerek ‘Kesişme: İyi ki varsın Eren’i izleyiciyle buluşturacak.

eren ve annesi_77db882fba68f65a2faa9736629c8593.jpeg