Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2498.66
BIST 100
9451.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Filistin'deki İslami vakıflardan Mescid-i Aksa'da ibadet çağrısı

Filistin'deki dini mercilerden İslami Vakıflar, Din İşleri ve Kutsal Mekanlar Meclisi tüm Müslümanlara ve Filistin'in dört bir yanından gücü yetenlere Mescid-i Aksa'ya gelerek ibadet etmeleri çağrısında bulundu
Filistin'deki İslami vakıflardan Mescid-i Aksa'da ibadet çağrısı
05 Nisan 2023 21:40:14
Filistin'deki dini mercilerden İslami Vakıflar, Din İşleri ve Kutsal Mekanlar Meclisi tüm Müslümanlara ve Filistin'in dört bir yanından gücü yetenlere Mescid-i Aksa'ya gelerek ibadet etmeleri çağrısında bulundu

Kudüs'teki dini mercilerden biri olan İslami Vakıflar, Din İşleri ve Kutsal Mekanlar Meclisi'nden, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Müslümanlara itikaf daveti yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa'nın ramazan ayında itikaf için kapatılmayacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Tüm Müslümanları ve Filistin’in köylerinden, şehirlerinden gücü yetenleri, özellikle mübarek ramazan ayı bitmeden önce Harem-i Şerif’te namaz kılarak, ibadet ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak Mescid-i Aksa'yı imar etmeye çağırıyoruz." ifadeleri yer aldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerine, İsrail polisi ve ordusunun Müslümanların kutsalı Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarının ve saldırılarının durdurulması için toplu ve bireysel olarak sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunulan açıklamada, İsrail güçlerinin eylemleri şiddetle kınandı. Açıklamada, Mescid-i Aksa'yı korumanın her Müslümanın görevi olduğunun altı çizildi.

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa ve ibadet edenlere yönelik şiddet eylemleriyle yaklaşık 2 milyar Müslüman'a meydan okuduğu ifade edilen açıklamada, "Meclis, işgalci İsrail polisini Mescid-i Aksa'nın kapılarının dışında kalmaya ve Filistin'in her yerinden ibadet için gelenlerin Aksa'ya girişine engel olmamaya çağırıyor." denildi.

Mescid-i Aksa’da gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması istenilen açıklamada, çok sayıda Filistinli hakkında çıkarılan uzaklaştırma emrinin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

Fanatik Yahudi yerleşimcilerin "Pesah Bayramı" nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine gece teravih namazının ardından bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi'ne sığındı.

İsrail güçleri, sahur vaktinde Aksa'ya düzenlediği baskın sırasında, Kıble Mescidi'ne sığınanlara şiddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi "savaş alanına" çevirdi. İsrail güçlerinin baskını sabah namazının ardından da devam etti.

Baskınlarda, 450'den fazla Filistinli gözaltına alınmıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail yönüne roketler atıldı.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Sderot kenti yönüne 5 roket atıldığı, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, bir roketin de açık araziye düştüğü belirtildi.

İsrail uçakları, roketlere karşılık Gazze Şeridi'nin batısında iki noktaya hava saldırısı düzenledi.