Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2478.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fitre nedir, fitre kimlere verilir, fitre nasıl hesaplanır, fitre ne zaman verilir?

Ramazan'ın son demlerine yaklaştığımız şu günlerde Müslümanlar tarafından ihtiyaç sahipleri için ödenecek fitre miktarı merak ediliyor. Fitre nedir, fitre kimlere verilir, fitre nasıl hesaplanır, fitre ne zaman verilir gibi tüm detay yazımızda.
Fitre nedir, fitre kimlere verilir, fitre nasıl hesaplanır, fitre ne zaman verilir?
14 Nisan 2023 15:59:20
Ramazan'ın son demlerine yaklaştığımız şu günlerde Müslümanlar tarafından ihtiyaç sahipleri için ödenecek fitre miktarı merak ediliyor. Fitre nedir, fitre kimlere verilir, fitre nasıl hesaplanır, fitre ne zaman verilir gibi tüm detay yazımızda.

11 ayın sultanı ramazanın son günleri yaşanırken Müslümanların birlik ve beraberliğini simgeleyen fitre, her yıl ihtiyaç sahiplerine ve maddi gücü olmayan kişilere veriliyor. Müslüman aleminin daha da yakınlaştığı bu zamanlarda maddi olanağı olan Müslümanlar bu seneki fitre bedelini merak ediyor. İşte bu yazımızda bu seneki fitre bedeli ve fitre hakkındaki her şeyi bulabilirsiniz.

Fitre nedir?

Fitre, İslam dininde maddi gücü olan Müslümanların Ramazan Bayramı öncesinde ihtiyaç sahiplerine vermesi gereken bir yardım ve ibadet şeklidir. Her yıl belirlenen asgari ücretin kaç günlük olduğuna göre hesaplanan fitre miktarı, bir fakir veya ihtiyaç sahibinin bir günlük yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılayacak tutardır. Bu tutar, ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişebilir. Fitre, fakirlere, ihtiyaç sahiplerine ve maddi desteğe ihtiyacı olan diğer kişilere verilir. Bu yardım, zekât gibi belirli bir yer veya kişiye verilmek zorunda değildir. Müslümanlar genellikle fitrelerini, yerel camilere veya yardım kuruluşlarına verirler.

Fitre kimlere verilir?

İslam inancında maddi durumu olmayan Müslümanlarla maddi durumu iyi olan Müslümanların kardeşlik duygularını güçlendirmek için verilen Fitre, genel olarak ihtiyaç sahibi kişilere, fakirlere, muhtaç olan kişilere verilir. İslam dininde, zekât gibi fitre de yardımlaşma ve dayanışma duygularını güçlendirmek amacıyla verilen bir yardım türüdür.

Fitre1_41bfdba7e0ce2a4ac35cdd964b94d5a5.jpg

fitre ne kadar?

Her yıl Ramazan Bayramı öncesinde açıklanan Fitre miktarı hesaplanırken, ortalama bir kişinin bir gün boyunca temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak miktar esas alınır. 2023 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre miktarı 70 TL'dir. Bu miktar, bir kişinin bir gün boyunca temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak miktar olarak hesaplanmıştır.

Fitre nasıl hesaplanır?

Fitre hesabı yaparken, kişinin sahip olduğu maddi değerler dikkate alınır. Fitre vermek isteyen kişi, nisap miktarından fazla maddi değere sahipse, Ramazan ayı boyunca her gün için 70 TL hesaplanarak bu miktarın toplamı verilir.

Fitrenin hesaplanmasında ölçü, bir fakirin günlük iki doyumluk yemeğine denk olan yiyecektir. Bu ölçü (3 kilogram arpa, kuru hurma veya 1,5 kilogram buğday) veya bu değerde nakit paradır. Bu miktarlar her yıl diyanet tarafından yapımatadır.

Fitre ne zaman verilir?

Fitre, Ramazan Bayramı öncesinde verilen bir gelenektir ve her yıl belirlenen asgari ücretin belirli bir günlük miktarına göre hesaplanarak verilir. Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şafii mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

Fitre kimlere verilmez?

Fitre sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fitre sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, Fitre sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez. Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

  • Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  • Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • Eşine,
  • Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223). Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Zekât ve fitre farkı

Zekât gibi bir ibadet olmasına rağmen, fitre zekâttan farklı olarak, belirli bir mal varlığına sahip olmakla bağlantılı değildir. Fitre, her Müslümanın vermesi gereken bir yardım olarak kabul edilir. Fitre miktarı, zekât miktarına göre daha düşüktür ve Ramazan Bayramı öncesinde verilmesi gerekir.