Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2326.08
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: TTIP anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 'ABD ile AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz.' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci: TTIP anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz
04 May 2016 10:52:00
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 'ABD ile AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz.' dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaz tatilinde Türkiye'ye gelecek vatandaşların gümrük kapılarında zorluk çekmemesi için Tek Durak Projesi'nin hayata geçeceğini belirterek, "Projedeki amacımız işlemlerin tek bir yerden başlayıp tek bir yerden bitirilerek hızlı bir şekilde kapılardan içeri girilmesi veya çıkılması." dedi.

Tüfenkci, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya'da, tarihiHeidelberg kentindeki kaleyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

"TTIP anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz"

Tüfenkci, Türk vatandaşlarına Avrupa'ya vize muafiyeti hakkı kazandırılması noktasında Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve çalışmaları büyük oranda tamamladığını dile getirdi.

Vize muafiyetinin Türk girişimcilerin daha kolay ticaret yapmasının yolunu açacağını belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Sadece vize muafiyetinin kalkması bize ekonomik anlamda çok şey kazandırmaz. Takip ettiğimiz ve önemsediğimiz ABD ile AB arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına dahil olmak için mücadele ediyoruz. Buna Türkiye taraf olmazsa bildiğiniz gibi Avrupa ile yaklaşık 20 yıl önce Gümrük Birliği Anlaşması yapmıştık. Ama ikili anlaşmalarla bu anlamda sistematik sorunlar ortaya çıkmaya başladı. 2017 başında da Gümrük Birliği Anlaşması'nın uyumlu hale getirilmesi noktasında hem hükümetimizin hem de AB'nin kararı var. Bunları da birleştirdiğimizde bizim Avrupa ile olan ticari ilişkilerimizin önümüzdeki yıllarda daha da önem arz edeceğini görmek için kahin omaya gerek yok."

Tek Durak Projesi

Yaz sezonuyla birlikte gümrük kapılarındaki yoğunluğu önlemek amacıyla yoğun çalışmalar yapıldığını dile getiren Tüfenkci, "Tek Pencere Sistemi'ne geçeceğiz. Tek Pencere Sistemi ile kapılardaki beklemeyi azaltma adına özellikle farklı farklı kurumlardan ihracatçımızın ve ithalatçımızın kapı kapı dolaşması yerine elektronik ortamda bir yerden başvurup ve işlemi de bir yerden sonlandırabilmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

Gümrük kapılarından geçmek isteyen vatandaşlar için ise Tek Durak Projesi'nin hayata geçirileceğini aktaran Tüfenkci, "Tek Durak Projesi'ndeki amacımız işlemlerin tek bir yerden başlayıp tek bir yerden bitirilerek hızlı bir şekilde kapılardan içeri girilmesi veya çıkılması." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan