Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2309.75
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Güvenlik donanımları ÖTV dışı olsun

ÖTV matrahında düzenleme yapıldı ve bazı araçların fiyatları düştü. Fakat hayati öneme sahip güvenlik sistemleri eklendikçe araç fiyatları yukarıya doğru çıkıyor. Bu nedenle tehlike riskini en aza indiren bu sistemler ÖTV dışı tutulursa hem fiyatlar artmaz hem de güvenli araçlara bineriz.
​Güvenlik donanımları  ÖTV dışı olsun
16 Ağustos 2021 12:35:28
ÖTV matrahında düzenleme yapıldı ve bazı araçların fiyatları düştü. Fakat hayati öneme sahip güvenlik sistemleri eklendikçe araç fiyatları yukarıya doğru çıkıyor. Bu nedenle tehlike riskini en aza indiren bu sistemler ÖTV dışı tutulursa hem fiyatlar artmaz hem de güvenli araçlara bineriz.

Haber: Fırat İpek

Otomobil tutkunlarının ve sektörün beklediği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi Resmi Gazete yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.

Matrahta yapılan düzenlemeyle birlikte yüzde 45’lik dilim 80 bin TL’den 92 bin TL’ye yükseltilirken, yüzde 50’lik dilim de 130 bin TL’den 150 bin TL’ye yükseltildi. Böylece yüzde 50’lik matrah dilimine giren araç sayısı arttı ve bazı sıfır araç modellerinin bazı donanım seviyelerinde yüzde 5 ila yüzde 17 arasında fiyat indirimi gerçekleşti.

yüksel_b4ad6eb30e59f2cd1018c368dc5ecca6.PNG

İKİNCİ EL ARAÇLARIN FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Bazı sıfır otomobillerde fiyatlar aşağı çekilince bu defa vatandaşlar ‘İkinci el araçlarda da fiyat düşer mi?’ sorusunun cevabını aradı.

Yapılan düzenlemeden sonra ikinci el araçların durumuyla ilgili Cardata ve otomerkezi.net’ten açıklama gelirken OYDER, Renault ve Toyota yöneticileri de gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Fakat ÖTV düzenlemesinden sonra araç fiyatlarının durumu konuşulurken otomotiv sektörüne 26 yılını vermiş gazeteci Halit Bolkan hayati bir konuyu gündeme getirdi: “Güvenlik donanımları ÖTV dışı olsun.”

OLASI BİR KAZANIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Hepimizin malumu trafik kazalarının yaklaşık yüzde 90’ı sürücü kaynaklı. Bu nedenle kazayı en aza indiren güvenlik sistemleri çok önemli. Çünkü aracın çeşitli yerlerine konuşlandırılan kamera ve teknolojiyle entegre edilen bu güvenlik sistemleri sürücüyü uyarıyor ve gerektiği yerde de müdahale ederek olası bir kazanın önüne geçiyor. Diyelim ki; her şeye rağmen trafik kazası meydana geldi. Bu sefer de marka ve modele göre farklılaşan araçların 6, 8 ya da 10 noktasında bulunan hava yastıkları içeride bulunan sürücü ve yolcuları koruyor.

Fakat ülkemizde farklı donanım seviyeleriyle satışa çıkan araçlarda fiyatı en aşağıda tutmak için bu hava yastıkları 2’ye indirilebiliyor. Donanımlar eklendikçe de fiyatlar farklılaşıyor.

BOLKAN: 2 HAVA YASTIĞIYLA ARAÇ SATILIYOR

“Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri trafik kazaları ve bu kazalarda yaşanan can ve mal kayıpları olduğunu söyleyen sektörün duayen gazetecilerinden Halit Bolkan, “Duble yollar ve otoyollar artsa da kaza sayılarında ve ölü sayılarında çok belirgin düşüşler yaşanmadı. Kazalarda insan unsurunun en önemli hata kaynağı olduğu biliniyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında kaza sebeplerinde sürücü kusuru yüzde 88,3 düzeyinde. Bu durumda insan hatalarının tolere edilmesini sağlayacak elektronik sistemlere ihtiyaç var. Otomotiv sektörü uzun yıllardan beri bu sistemleri geliştiriyor ve araçlarında sunuyor”dedi. Bolkan şunları söyledi: “Kazaların oluşmasını engellemeye çalışan aktif güvenlik sistemleri ve kaza oluştuğunda araç içindekilerin yaralanmalarını önlemeye yönelik pasif güvenlik önlemleri gittikçe artıyor. Ancak Türkiye’de uygulanan ÖTV sistemi nedeniyle güvenlik donanımı zengin araçlara erişmek zorlaşıyor. Örneğin Avrupa’da 6 hava yastığıyla satılan bazı modeller Türkiye’de yüzde 50 ÖTV diliminde kalabilmesi için 2 ya da 4 hava yastığıyla satılıyor. Hava yastığının yanı sıra aktif güvenlik sistemleri de donanım paketlerinden çıkarılıyor. #otomobildegüvenlikhayatkurtarır etiketiyle başlattığımız kampanyada amacımız, taşıt araçlarındaki güvenlik sistemlerinden vergi alınmayacak bir yöntemin oluşturulması. Hiçbir vergi insan hayatından daha değerli olamaz. Daha güvenli otomobillere binmek lüks tüketim değildir.”

TÜRK HALKININ DA HAKKI VAR

AutoClub Genel Müdürü ve nam-ı diğer ‘Otomobil Adamlar’ Turgut Yüksekdağ ise, “Otomobillerde güvenlik donanımları her geçen gün daha da çeşitleniyor, insan eli ile oluşabilecek hatalar minimuma indirilmeye çalışılıyor. Olası bir kaza durumunda otomobil içinde maksimum koruma sağlamaya yönelik birçok yenilik de otomobil firmaları tarafından ardı ardına hayata geçiriliyor. Bununla birlikte ülkemizdeki yüksek ÖTV oranları nedeniyle otomobiller büyük oranda bu güvenlik donanımlarından mahrum ya da azaltılmış olarak ithal ediliyor. ‘Otomobil Adamlar’ olarak Türk halkının da dünyanın diğer ülkelerindeki insanlar kadar güvenlik donanımlı otomobilleri kullanmaya hakkının olduğunu düşünüyoruz ve #otomobildegüvenlikhayatkurtarır etiketiyle sosyal medyada bu konuyu bir kampanya haline getirmeye karar verdik” diye konuştu.

yalçın_3ea492e3dbd173e085a62d0fbd76e958.PNG

YALÇIN: İKİ AYI BULUR

Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Düzenleme ile birlikte yüzde 50’lik ÖTV dilimine giren araç sayısı artacak ve fiyatlarda yüzde 16’yı aşan düşüş yaşanacak. Bu 300 TL”lik bir aracın yaklaşık 50 bin TL düşmesi demek” diye konuştu. İkinci el araç fiyatlarıyla ilgili de konuşan Yalçın, “İkinci el fiyatlarındaki düşüş de C ve B segmenti araçların bazı modellerinde olur. Ama fiyatların düşmesi iki ayı bulur” dedi.

IMG_64375F-DE4256-3B9C47-F641AF-9D4A44-BEF373_ef39483b228a17021a3423dde4159e95.png

KARAKAŞ: SPOTÇULAR ETKİLENECEK

ÖTV matrahının ikinci el otomobil sektörüne yansımasıyla ilgili konuşan Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, “İkinci elde spot ticareti yapanlar, bu indirimlerden olumsuz etkilenecek. 1-2 yaşındaki ikinci el otomobillerde yüzde 10-15 değer kaybını önümüzdeki haftalarda göreceğiz. Bunun dışında kalan otomobillerde maksimum yüzde 3-4 fiyat düşüşü beklentimiz var. Bir hafta kadar durağan bir pazarla karşılaşacak, sonrasında hareketlilik göreceğiz” açıklamasını yaptı.

mersin_9b3151425c70435977fd7075b62b3f6a.PNG

MERSİN: PİYASAYI CANLANDIRACAK

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, “Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320.000 TL’ye kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin TL arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor. Bu da piyasayı canlandıracaktır. Ayrıca hibrit modellerde yapılan ÖTV matrah düzenlemesi de hibrit modellere olan talebi canlandıracak ve çevre koruması için de olumlu katkı sağlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

ka_dae45cd0fe91a822425f501378df3587.PNG

ÇAĞDAŞ: ZAMANLAMA YERİNDE

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Matrah güncellemesi, ivmenin azalmaya başladığı sektöre nefes aldırırken, yüzde 45 ve 50'lik ÖTV diliminde daha fazla modelin yer almasıyla tüketiciler için seçenekler artacak. Yılın son çeyreği öncesinde yapılan bu revizyonun, esasen pazar dinamikleri açısından zamanlamasının da yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatların bir miktar aşağıya çekilmesiyle birlikte daha sakin geçen yaz aylarının ardından pazarda pozitif bir rüzgâr bekliyoruz” şeklinde konuştu.

bozkurt_27462acb150bc24b997d64bf15e0e971.PNG

BOZKURT: YERLİYİ DESTEKLEYECEKTİR

“Uzun bir süredir umutla beklediğimiz ve dile getirdiğimiz ÖTV matrahlarında yapılan düzenlemeyi sektörümüz açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum” diyen Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt,“Otomobil fiyatlarında artan kur baskısını azaltmak için çok uygun bir zamanda alınmış yerinde bir karar. Son dönemde yüzde 50 ÖTV baremine giren model neredeyse kalmamıştı. Bu düzenleme yerli üretimi de destekleyecektir” ifadesini kullandı.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan