Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2431.22
BIST 100
9751.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Halep'te 'çatışmaların dondurulması' planı

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Mistura'nın 'çatışmaların dondurulması' planıyla ilgili görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştığı bildirildi.
Halep'te 'çatışmaların dondurulması' planı
11 Kasım 2014 17:18:00
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi Mistura'nın 'çatışmaların dondurulması' planıyla ilgili görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştığı bildirildi.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın başkent Şam'da bir araya geldiği bildirildi.
Suriye resmi ajansı SANA'nın haberine göre, Mistura ve Muallim görüşmede, "çatışmaların dondurulması" planı ile ilgili görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştı.
Haberde, "Söz konusu girişimin olgunlaştırılması konusunda yürütülen çalışmaların sonuçları hakkında Muallim'in bilgi sahibi olması için ikilinin görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştıkları" ifade edildi.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura 31 Ekim'de BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de "barış planı"ndan bahsetmenin şu dönemde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin "eylem planı" olduğunu belirtmişti.
Daha önceki barış planlarının başarılı olamadığına dikkati çeken Mistura, Cenevre Bildirisi'nin geçerliliğini koruduğunu ancak farklı metoda ihtiyacı olduğunu savunarak, "Belirli bölgelerde çatışmaları dondurabilirsek, lokal olarak buralarda politik süreci başlatabiliriz. Sonra da tedricen ulusal seviyede siyasi sürece ulaşabiliriz" demişti.
Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin detay vermeyen Mistura, bu planın öncelikle Halep'ten başlatılabileceğini ve diğer bölgelere de örnek teşkil edebileceğini kaydetmişti.
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le de bir araya gelmişti. Esed'in Halep'te güvenliğin sağlanmasına ilişkin Mistura'nın planının "dikkate alınıp incelemeye değer" olduğunu ifade ettiği açıklanmıştı.
ABD, Mistura'nın planını desteklediğini duyurmuş, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Zahir es-Sakit ise bu haliyle söz konusu planı kabul etmeyeceklerini söylemişti.
Kaynak: AA