Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hasan Karakaya ağabeye ve ilgililere sesleniyoruz

Son günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen hakkında, özellikle bizim kesimde yer alan eleştiriler, son derece haksızdır. Karşı tarafın hazımsızlığını bir nebze anlamak mümkündür ama kendi çevremizden gelen sitayişler, milli ve manevi hassasiyet sahibi sanatseverleri üzmektedir.
Hasan Karakaya ağabeye ve ilgililere sesleniyoruz
11 Aralık 2015 13:16:00
Son günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen hakkında, özellikle bizim kesimde yer alan eleştiriler, son derece haksızdır. Karşı tarafın hazımsızlığını bir nebze anlamak mümkündür ama kendi çevremizden gelen sitayişler, milli ve manevi hassasiyet sahibi sanatseverleri üzmektedir.

İSMAİL YEŞİLBAĞ

Yerelden Evrensele Sanat Platformu Başkanı

BİLİNDİĞİ gibi 1965'lerde Abdullah Kars ve Üstün İnanç'la başlayan yerli-milli beyaz tiyatro hareketi 1970'ler sonrası aynı hassasiyeti taşıyan MTTB'li gençler tarafından çekilen Gençlik Köprüsü filmi ile devam etmiştir.

1970 öncesi Üstün İnanç ağabeyimizin ekibine kattığı Hasan Nail Canat, sahnelerde yerini alıp rahmetli oluşuna kadar bayrağı zirvede tutmuştur.

1970 sonrası içlerinde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen'in ve İBB Kültürel Etkinlikler Müdürü Şevket Demirkaya'nın bulunduğu "Maskomyah" tiyatro ekibi gösterilerini yapmıştır. "Maskomyah" benim seyrederek etkilendiğim ilk yetişkin oyunudur.

1970'ler sonrası Hüseyin Goncagül, Ahmet Fadıl Güç, Süleyman Güzey, İbrahim Hakkı Hafız, Mehmet Bilgin, Nusret Özcan, İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu sahnelerde emek vermişlerdir. 1975'te ben rahmetli Nusret Özcan'ın desteği ile sahneye çıkmaya başladım ve şu ana dek tiyatroyu devam ettirdim.

MUKADDES DEĞERLEREĞE BAĞLILIK

Abdurrahman Şen, manevi hassasiyet taşıyan sanatçılar vefasızlıklarla karşı karşıya kalınca 1990'larda önce sanatçılar derneğimizi kurdu. Daha sonra Katre Sanat Derneğimizi kurup uzun yıllar başkanlığını sürdürdü. Bu derneğin değişmiş halinin şu anki başkanı benim. Mukaddes değerlere bağlı tiyatro ve diğer sanat çalışmaları devam ediyor ve edecek, ama biz çoğunlukla belediye başkanlarından, başkan yardımcılarından, kültür daire başkanlarından ve kültür müdürlerinden bazen randevu bile alamıyoruz.

Abdurrahman Şen, İBB Kültür Daire Başkanı olunca yerli-milli değerlere bağlı tiyatrocular olarak bizi topladı ve yetişkinlere yönelik hazırladığımız oyunları İBB salonlarında sahneletmeye başladı. Aylar sonra da Kültür Bakanlığı ilk kez yerli-milli-beyaz değerlere bağlı tiyatroların oyunlarına destek verince İstanbul ve Türkiye sahnelerinde Şeyh Şamil, İmam Mansur, Abdülhamit Han, Fahrettin Paşa, Sürgün Sultan, Orhan Gazi, Huzur Sokağı gibi oyunlar çoğaldı. Kültür Bakanlığı da üç yıldır oyunlarımıza destek vermeye devam ediyor. İBB Kültür Daire Başkanlığı, Kültür Müdürlüğü, Kültür A.Ş. ve işbirliği yaptığı diğer kuruluşlarla çok güzel Kültür Sanat çalışmaları yapıyor ve bu tip çalışmaları çoğaltıyor. Yani inançlarımıza bağlı alternatif kültür-sanat gelişiyor.

YEDİĞİ KABA TÜKÜRMEK

İBB Şehir Tiyatroları, İBB'nin kültürel alanda gerçekleştirdiği etkinlikler içinde küçük bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor ve maalesef ki eldeki kadro zaman zaman ekmek yediği kaba tükürüyor. İBB şehir tiyatroları tarihinde ilk kez Abdurrahman Şen döneminde yapılan değişikliklerle mukaddes değerlere saldıran ve suç işleyen Levent Üzümcü atılmıştır ve bundan sonra da atılacaktır. Sadece şehir tiyatrolarını göz önüne alarak yerli-milli-beyaz değerlere bağlı kültür sanat çalışmalarına büyük destek verip geliştiren İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen ve ekibine saldırmak yanlıştır, haksızlıktır. Hasan Karakaya ağabey, en büyük destekçimiz ve ekibine saldırmayın. Yerli-milli değerlere bağlı sanatçılara randevu bile vermeyen çok sayıda büyükşehir-şehir-ilçe belediye başkanlarına, başkan yardımcılarına, daire başkanlarına ve kültürden sorumlu müdürlere fırça atın lütfen.

Yukarıda yerli-milli-beyaz tiyatronun kısa tarihçesini önemli isimlerle anarak yazmamın nedeni bu isimlerden biri İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen'dir. Bir diğeri İBB Kültürel Etkinlikler Müdürü Şevket Demirkaya ve bir diğeri ise İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu'dur. Bu ekip şairlere de, yazarlara da, çizerlere de, sivil toplum kuruluşlarına da sahip çıkıyor ve çok güzel etkinlikler yaptırıyor. Uygun olan projeler uygulanıyor, uygun olmayanlar uygulanmıyor.

SANAT ÇEVRESİNE SAHİP ÇIKMAK

Abdurrahman Şen ve ekibi rahmetli olan Mehmet Bilgin, Hasan Nail Canat, Yücel Çakmaklı ve diğer kayıplarımızın ailelerinin her şekilde yanlarında olmuştur. Yakınları ve pek çok kişi şahittir. Hasta olanlarımıza da tedavi ve diğer konular da destek olmuştur. Hastalarımıza, ölülerimize ve dirilerimize sahip çıkan Abdurrahman Şen ve ekibine biz de sahip çıkıyoruz ve herkesi sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Abdurrahman Şen ve ekibi için, 1975 MTTB'den beri sahnelerden ayrılmayan bir emektar olarak söylüyorum, şu zamana kadar ki en etkili ve emektar kadro bu kadrodur. Lütfen dokunmayın ve dokundurtmayın.