Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Herkesi gösterilerin sonlandırılmasına davet ediyorum

Bakan Güler, 'Protesto boyutunu aşan gösterilerin bir an önce sonlandırılması için herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum' dedi.
Herkesi gösterilerin sonlandırılmasına davet ediyorum
07 Haziran 2013 18:23:00
Bakan Güler, 'Protesto boyutunu aşan gösterilerin bir an önce sonlandırılması için herkesi sağduyulu davranmaya davet ediyorum' dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili düzenlenen gösteriler sırasında Adana'da ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak şehit olan Mustafa Sarı'nın cenaze törenine katılmak için geldiği Adana'da, Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti.

Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, şehit komiserin acısını, ailesi ve çalışma arkadaşlarıyla paylaşmak üzere geldiğini belirterek, komiser Sarı'yı böylesi bir kaza sonucu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Güler, eleştiri hakkını kulllanmak isteyen vatandaşların arasına karışana provakatörlerin, onları kullanarak, o kalabalıklardan istifade ederek veya bazen de galeyana getirerek, bu eylemleri amacından çıkardığını, halkı polisle karşı karşıya getirdiğini gözlediklerine dikkati çekti.

Güler, hastanelerde yatmakta olan, yoğun bakımda tedavileri süren vatandaşlar ve çok sayıda yaralanmış emniyet teşkilatı mensubu olduğunu belirterek, acil şifalar diledi. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Güler, şunları kaydetti:

"Gezi Parkı'na ilişkin bu protestolar maalesef amacını aşan bir boyuta da yönelmiştir. İçeriden ve dışarıdan yoğun bir bilgi kirliliğiyle, ajitasyonla, yönlendirmeyle toplumsal tabanda derin yaralara yol açabilecek provokasyonlar da ortaya çıkarmaktadır. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın yarattığı acıyı bunların önemli bir örneği olarak gösterebiliriz. Hukuksuzluğu meşrulaştırma bir diğer boyutudur. Bir de toplumsal düzeyde bir çatışma ortamı yaratılmak ve bu ortam içerisinde karşı şiddeti de davet ederek, kaos ortamını genişletmek. Bu maalesef provakasyonların en temel olarak kullandığı araçlar. "

"Sağduyulu davranmaya davet ediyorum"

Güler, Adana ve Hatay gibi bölgelerde başka hassasiyetler de kaşınarak, toplumsal gerginliğin tırmandırılmaya çalışıldığını gördüklerini vurgulayarak, "Başta sayın valilerimiz olmak üzere bütün güvenlik güçlerimiz, polisimiz, jandarmamız, sahil güvenlik teşkilatımız, bütün kamu kuruluşları büyük bir dikkatle bu konuyu izliyoruz. Ben artık bu işlerin protesto boyutunu aşan bu gösterilerin bir an önce sonlandırılması için sağduyulu davranmaya herkesi davet ediyorum" diye konuştu.

Demokratikleşme adımları atıldıkça, demokrasinin standartları yükseltildikçe bu alanların daha da açılacağını anlatan Güler, şöyle devam etti:

"Kaos alanlarından kimse bir şey elde edemez. Elde edilecek şeyin kimseye hayrı olmaz. Önemli olan siyasetin meşru zeminini, hukuki zeminini kaybetmemektir. Ben Adana'da da, bu anlamda Hatay'da da bu tür faaliyetlerin Osmaniye'de daha az olmakla beraber geldiği boyutları en alt seviyeye çekmek için arkadaşlarımızın, valilerimizin, güvenlik güçlerimizin büyük gayret sarf ettiğini, yöre milletvekillerimizin bu olayların dindirilmesi için önemli çabalar gösterdiğini, iktidarıyla muhalefetiyle tam bir anlayış içerisinde ve bizi getirmek istenen o çekişme ortamını derinleştirmemek için gayret sarf ettiklerini biliyorum. Genel kanaat önderlerinin, yerel yöneticilerin de bu böyle bir çaba içinde olduklarını biliyorum. Her seviyedeki vatandaşımızın sorumluluk içerisinde bu olaylarda Türkiye'nin geleceğine, marka değerine, büyüyen Türkiye'nin, bölgede güçlenen Türkiye'nin imajına zarar vermeyecek bir yaklaşımı sergilemelerini bekliyorum.

Güler, daha sonra cenaze törenine katımak üzere Osmaniye'ye hareket etti.