Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.71
BIST 100
9151.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İhvan'ı yok etme operasyonu

Mısır'da katil ordunun katliamları devam ediyor. Halk ise gözünü kırpmadan ölüme (şehit olmaya) gidiyoru2026 Mısır'da yaşanan son gelişmeleri Milat'a değerlendiren uzmanlar önemli noktalara dikkat çekti.
İhvan'ı yok etme operasyonu
18 Ağustos 2013 00:00:00
Mısır'da katil ordunun katliamları devam ediyor. Halk ise gözünü kırpmadan ölüme (şehit olmaya) gidiyoru2026 Mısır'da yaşanan son gelişmeleri Milat'a değerlendiren uzmanlar önemli noktalara dikkat çekti.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Mısır'da katliamlar sürüyor. Katliamlara tepki amacıyla düzenlenen "Gazap (Öfke) Cuması" gösterilerini önlemek için de yine katliam gerçekleştirildi. Mısır'da yaşanan son gelişmeleri Milat'a değerlendiren uzmanlar önemli noktalara dikkat çekti.

İhvan'ın direnişinin dünya tarihine geçeceğini kaydeden Ankara Strateji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, "Bu hükümete yapılmış bir darbe değil, İhvan'ı yok etme operasyonu. Şimdilerde direnişi kulak kapatanlar 10 yıl sonra ne demek olduğunu anlayacak" dedi. Öte yandan darbecilere verilen destekleri de değerlendiren Okur, Rusya'nın verdiği destek ile katliamcıların cesaret kazandığını söyledi. Öte yandan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Yasin Aktay ise, , "Mısır'ın bu kaosun içinden çıkması için gerçek bir devrim gerekir ki o da kanlı olur" dedi.

Dünya 10 yıl sonra anlayacak

Ankara Strateji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, İhvan'ın direnişi dünyaya ders verir cinsten olduğunu vurgulayarak, "İktidara getirdikleri kişinin özgürlüğüne kavuşması için Ölümü göze alarak, sokaklarda direnişi sürdürüyorlar. Direniş bugün dünyada yeteri kadar etki göstermese de gelecekte tarih sayfalarına girecek. Ortadoğu tarihine altın harflerle yazılacak" dedi.

Dünyaya, 'demokrasi böyle savunulur' mesajı

İhvan'ın direnişinde, dünyaya verdiği önemli bir mesaj olduğuna dikkat çeken Okur, "Dünyaya demokrasi yaydığını savunan Batı'nın, seçimle gelmiş bir liderin darbe ile devrilmesine sesini çıkarmadığını, darbeye 'darbe' bile diyemediğini gördük. Aslında direnişin içindeki mesaj tam da burada ortaya çıkıyor. Demokrasi havarilerine, 'bakın demokrasi öyle olmaz, böyle olur' deniliyor. İnsanlar göz görerek ölüme gidiyor. Dünyaya, 'demokrasi böyle savunulur' mesajı veriliyor" diye konuştu.

Rusya katliamcıları cesaretlendirdi

Doç. Dr. Okur, Rusya'nın Sisi'ye uzatmış olduğu elin katliamcıları cesaretlendirdiğini kaydederek, "Rusya, Mısır'da darbe olduktan sonra Körfez ülkeleri gibi darbecilere destek olma kararı aldı. ABD yapacağı askeri tatbikatı iptal ederken, Rusya mısır ordusuna destek veren açıklama yaptı. Burada bir otoriterler ittifakının olduğunu görüyoruz. Sisi'yi endişeye düşürecek nokta Rusya gibi bir ülkenin desteğini kesmesi olur" şeklinde konuştu.

İslamofobi gözlerini kör etmiş

Okur, Batı'nın Mısır'daki olaylarda takındığı tavrın iki temel ayağı olduğunu belirterek, birincisinin Batı kamuoyunda İslamofobi, ikinci olarak ise stratejik çıkar meseleleri olduğunu söyledi. Okur, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Batı, İslamofobi refleksleri ile meselelere yaklaşıyor. Mısır'da yaşananlara göz yumuyor olmalarının ardında bu yatıyor. İslam coğrafyasından güçlü bir İslam devriminin yaşanması istenmiyor. Batı'nın çıkarlarına zarar verecek yönetimler istenmiyor. Batı, 'bir yönetim seçimle iş başına gelmiş olsa dahi, çıkarlarımıza ters davranıyorsa gitmelidir' anlayışı ile hareket ediyor. Stratejik açıdan bakıldığı zaman karşımıza İsrail'in güvenliği sağlama ve Süveyş Kanalı'nı hakim olma arzularını görüyoruz. Otoriterler savaşı yapılıyor."

Mısır gerçek bir devrimle kurtulur

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE)Başkanı Prof. Yasin Aktay, Mısır halkının onur direnişi verdiğini fakat karşılarından eli kanlı ve kana susamış bir ordu ve sessiz bir uluslararası toplum olduğunu, bu durumun da endişe verici olduğunu söyledi.

Aktay, "Mısır ordusu 27 Temmuz'da aslında ne kadar eli kanlı olduğunu göstermişti bize ama insanlığın vicdanının bu kadar sessiz kalacağını beklememişti ve bu sessizliği bir fırsat bilerek 14 Ağustos'ta yeni bir katliamı bütün insanlığın gözleri önünde gerçekleştirdi. Dolayısıyla Mısır'ın bu kaosun içinden tamamen çıkması için gerçek bir devrim gerekir ki o da kanlı olur. Ama olacak inşallah" dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan