Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2508.66
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İlk şubeyi Ziraat Katılım açtı! Afrika'yı kalkındıracak

Türkiye'den ilk defa yurt dışında şube açan katılım bankasının Ziraat Katılım olduğunu söyleyen Genel Müdürü Metin Özdemir, "İlk şubemizi Sudan Hartum'da açtık. Yakında bir şube daha açacağız. Amacımız tarihten gelen kuvvetli bağımızı güçlendirmek, Afrika'yı kalkındırmak ve Türk iş adamlarına destek olmak."
İlk şubeyi Ziraat Katılım açtı! Afrika'yı kalkındıracak
09 Haziran 2023 17:00:00
Türkiye'den ilk defa yurt dışında şube açan katılım bankasının Ziraat Katılım olduğunu söyleyen Genel Müdürü Metin Özdemir, "İlk şubemizi Sudan Hartum'da açtık. Yakında bir şube daha açacağız. Amacımız tarihten gelen kuvvetli bağımızı güçlendirmek, Afrika'yı kalkındırmak ve Türk iş adamlarına destek olmak."

Haber: Çağrı Gökten

İstanbul’da kuruluşunun 8’inci yılı kapsamında ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir açıklamalarda bulundu. Ziraat Katılım'ın kamu sermayeli ilk katılım bankası olma özelliğini taşıdığını söyleyen Özdemir, “Kamunun da bu işe girmesiyle katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payı yaklaşık yüzde 8,5 seviyesinde. Bu 1,4 trilyonluk bir büyüklüğe işaret ediyor. Hedefimiz 2025 yılında yüzde 15 seviyesine ulaşmak. Bu tempomuzu devam ettirdiğimizde bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Çiftçimiz ihtiyaçlarını karşılayacak

“Aktif büyüklüğümüzü 275 milyara kadar taşıdık. Ülkemizin bankacılık sektöründe ilk 12 bankasından birisiyiz” diyen Özdemir, “2023 yılı şubat ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte vatandaşlarımızın tarım alanındaki devletimizin desteklerini katılım finans prensipleri doğrultusunda ulaşmasını temin etmeye başladık. Faiz hassasiyeti olan çiftçilerimiz ve üreticilerimiz bundan sonra ziraat katılımdan ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Şu an 56 ilde 170 şubeye ulaştık ama şubeleşme faaliyetlerini de hızlı bir şekilde sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

Afrika’ya bir şube daha açıyoruz

Özdemir, “Ziraat Katılım bankası olarak, Türkiye’den ilk defa biz yurt dışında katılım bankası açtık. Onu da Sudan Hartum’da açtık. Almanya, Fransa gibi Avrupa ve Körfez ülkeleri gibi Parası bol olan yerlerde bankacılık yapmak varken neden Afrika? Burasıyla tarihten gelen kuvvetli bağımız var. Dolayısıyla kalkınmasını sağlamak ve Türk iş adamlarına destek olmak istedik. Elbette hesaplı kitaplı gidiyoruz. Zarar ettiğimiz bir durum olmadı ama çok büyük beklentimiz yok. Sadece ilişkilerimizi kuvvetlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Togg finansal ve yönetsel destek sağladık

Savunma, otomotiv, havacılık ve raylı sistemler gibi stratejik ürünlere yönelik FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar AŞ. Adında bir kar-zarar ortaklığı kurduklarını belirten Özdemir, “Bu kapsamda Togg’un fabrikasının kuruluşu aşamasında bir yandan da aracın ilk ürünlerinin ortaya çıkması için çalışmalar devam ediyordu. Bizim işletmemiz de ilk olarak ortaya çıkan 50 adet kadar Togg’un iskeletinin üretimi sağladı. Böylece Toog’a hem sermayemizle hem de yönetsel anlamda destek sağladık” açıklamasını yaptı.

Daha fazlası için ‘Elibol’ ürünümüzü çıkardık

İstisna metoduyla Manisa Şehir Hastanesi'nin finansmanında Ziraat Katılım'ın önemli bir rol oynadığını kaydeden Özdemir şunları söyledi: “Pandemi döneminde İslam Kalkınma Bankası'ndan KOBİ'lere yönelik alınan finansman temininin ilk dilimi alındı ve ikinci dilimiyle birlikte yaklaşık 100 milyon dolarlık bir finansman kaynağı sağlandı. Ayrıca, vatandaşlarımızın azami düzeyde getiri temin edebilmesi ve getiri elde etmesi için ‘Elibol’ adı verilen ürün çıkardık.”

İFM, Orta Doğu ve Orta Asya’ya da hitap edecek

İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile ilgili açıklamalarda da bulunan Özdemir, “İFM'nin sadece Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak bir proje olmadığını hem Orta Doğu hem de Orta Asya Türk coğrafyasına hitap edecek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde ben öyle inanıyorum ki, kısa sürede bu finans merkezi unvanına da yakışır bir kapasiteye ulaşacak. İstanbul'u bu iş için biçilmiş bir kaftan olarak düşünüyorum” beyanında bulundu.