Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2305.01
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İmam Hatip Okulları sahiden yozlaşıyor mu?

Ey idareciler, bir çoban düşünün sürüsüne sadece ahırda karışan ahırın dışında ben karışmam diyen bir çoban ne kadar çobandır? Gözleriniz önünde Cuma namazına gitmeyen geçlere neden kızmıyorsunuz?
İmam Hatip Okulları  sahiden yozlaşıyor mu?
28 Nisan 2015 14:24:00
Ey idareciler, bir çoban düşünün sürüsüne sadece ahırda karışan ahırın dışında ben karışmam diyen bir çoban ne kadar çobandır? Gözleriniz önünde Cuma namazına gitmeyen geçlere neden kızmıyorsunuz?

Kendimle konuşmasını severim ve geçen gün ayna karşısında olmasa da kendi kendime "İmam Hatip okulları yozlaşıyor mu?" diye sordum. Yoz kelimesi duymayanlar için değil ama bilmeyenler için kısaca bozulmak anlamındadır. İmam Hatipler yozlaşıyor evet ben öyle inanıyorum. Hatta yakında sosyal etkinlik olarak imam hatiplerde tesettür defilesi etkinlikleri de başlar değerler eğitimi kapsamında. İmam Hatiplerin yozlaşması konusunda gençlerin bir başka ifade ile öğrencilerin etkisi var mı? Bu soruyu eğitimcilerin "bu yozlaşmada öğrencilerin etkisi yoktur" deyinceye kadar sormuyorum desem hemen yüksek perdeden "ama" ile başlayan birçok sebep sıralanacak olsa da ben dikkate almayacağımu2026 İmam Hatiplerin yozlaşmasında öğrencilerin dışında kim suçlu değil ki?

MÜFREDATIN ÖTESİNE GEÇMEK

Başta söyleyeyim ben dedektif değilim ve amacımda suçluyu bulup sadece "buldum" demek değildir. İlk suçluyu söyleyeyim o benim! Neden mi çünkü mazeret üretmekten kendime başka yapacak iş bırakmadığım içinu2026 Ses tonunu yükseltip "ama fakat yani, oysa" ile başlayan cümleleri kuranların içinde ben yok değilim! Gençlere bilgi yüklemenin ötesine geçemeyen devletin para alan memurları olmanın ötesine geçemedik, geçemedimu2026 Sınıflarda müfredatın ötesine geçemeyen, müfredatın dışına çıkmayan bir eğitimci nasıl kılavuz olabilir ki?

Dünyadan çok ahirete inanan bir eğitimcinin müfredatını dünyadakilerin mantığı belirliyorsa o zaman cennetten pay isteme hakkı olabilir mi? Hem her düşünceni, her eylemini dünya belirlesin hem de yaptıklarının karşılığını cennet olarak bekleu2026 Çok beklersinu2026 Bir Müslüman eğitimcinin müfredatını Allah ve Rasülü belirler bu bizim önceliğimizdir. Ve ben öğretim için belirlenmiş müfredatın gereğini yapmayın, ahiret için belirlenmiş müfredatı yerine getirin dünya müfredatını unutun demiyorum ki denilemez de çünkü insan dünya da yaşıyor!

Bir öğretmen olarak bir kurumun belirlediği müfredata uyuyorsun sonra o müfredatın sürecini yine amirlerin istediği şekilde planlıyoruz; neden bunu ertelemiyoruz da Allah ve Rasülü'nün belirlediğini hep erteliyor ve öteliyoruz? Ceza almamak için mi yoksa öğrencilerinin akademik başarısı için mi? Ceza almamak içinse, ateşe çok mu dayanıklıyız? Yoksa "Onlar ateşe ne kadar da dayanıklıdırlar" ayetinin muhatabı mı olmak istiyoruz! Öğrencilerin akademik başarısı önemli de onların cenneti ertelenecek ve ötelenecek kadar önemsiz midir?

Hiç kimse okurken bile "ama öğrenciler, ama gençler" demesin! Öyle dediğiniz zaman "ama ben, ama biz" diye başlıyorumu2026 Öğrencilerin cenneti ve kendimizin cenneti için ne yaptık, ne yapıyoruz? Ama yani şu kadarcık sureyi bile ezberlemiyor diyen bizler gerçekten o ayetler üzere mi bir hayat yaşıyoruz ki öğrencileriniz o sureyi ezberleme ihtiyacı hissetsin! Kim adına istiyoruz öğrencilerden o ayetleri ezberlemelerini Allah istedi diye mi ya ad Allah Rasülü tavsiye etti diye mi? Kendimizi kandırmayalım gençlerin sure ezberlemelerini biz değil müfredat istiyor?

AYETLERİ EZBERLEMEK

Allah Rasülü bile ayetleri ezberlemeyen bir sahabeye "sen olmazsın" dememişken biz ne hakla o gençlere öyle diyoruz! Dersine girmediğin öğrenciden de bir sure ezberlemesini istedik mi? Yoksa sadece dersine girdimiz öğrenciye mi anlatıyoruz dini diğer öğrencilerden muaf mıyız? Şöylemi diyeceğiz "Ama rabbim ben o sınıfın dersine girmiyordum!" bu vereceğiniz cevap zihninizi ve gönlünüzü tatmin etti mi? Sadece belirlenmiş süre ve sayıda ezber yapmadıkları için Kuran'dan soğuttuğunuz gençler için verebilecek cevabınız yarın olacak mı?

Geçtiğimiz hafta yere göğe sığdıramadığımız ki "beni severken" emrine duyarsız olan Muhammed'e (sav) okulunuzda ne kadar izin verirsiniz? Ey idareciler, bir çoban düşünün sürüsüne sadece ahırda karışan ahırın dışında ben karışmam diyen bir çoban ne kadar çobandır? Gözleriniz önünde Cuma namazına gitmeyen geçlere neden kızmıyorsunuz? Sanıyor musunuz ki siz en ön safta yer tutmak için namaza giderken onların cehenneme doğru yol almalarından sorumlu tutulmayacak mısınız?

HURMA KÜTÜKLERİ GİBİ

Bir batılı akademisyen bu ümmetin rol model insanlarını araştırıp incelemeler yaparken kendi inanç dünyanızın rol model yiğit insanlarının okulunuzda tanıtılmasından bile rahatsızlık duyuyorsanız? Herkesin özel hayatına karışamam gerekçesi ile etliye sütlüye karışmamak gerek diyerek etli ve sütlüden vazgeçemeyen din anlattıkça zayıflaması gerekenler neden göbek bağlıyor? Özel bir rahatsızlığımız yoksa hani dert insanı kuruturdu? Oysa hurma kütükleri gibiyiz, derdimiz mi yok? Ama yani sistem mi? Öyle diyecek ve kurtulacağını düşünüyorsun öyle mi? Bekleyin ve bekleyelimu2026

Ve ey Muhammed ümmetinden olduğu için zihnini ve gönlünü yere göğe sığdıramayanlar siz mi planlayacaksınız Allah'ın dinin nasıl anlatacağını ve ne kadar anlatılacağınızı? Çalıştaylarınız ve protokol koltuklarından başlayan Sayıştaylarınız mı belirleyecek şundan şu kadar bundan bu kadar ama beş tanede yıldız olsun üstünde pekala inanç dünyanızın yıldızlarına hiç sordunuz mu olsun mu olmasın mı? Allah ve Rasulü'nün razı olmadığı meleklerin huzursuz olduğu mekanlarda "bu din için ne yapabiliriz?" sorusunu daha ne zamana kadar soracağızu2026

Hülasau2026 Ya deyin ki bu bizim din anlayışımız ve böyle yaşamak böyle anlatmak istiyoruz biz de gördüklerimiz ve duyduklarımıza karşı zihnimizdeki soruları temizleyip sizden olanları ayırıp yer açalım olması gerekenlereu2026

Evet, bu gün kim din anlattığı için Allah, Rasulu dediği ya da namaz kıldığı için işkence görüyor ya da horlanıyoru2026 Hiç kimse Allah bize bir nimet verdi. Musa (as) kavmine verilen bir kırk yıl gibi bir kırk yıl olacak belki de çünkü bir kırk yıl az çekmedi bu toplumu2026Ama biz net ve ifade edilmesi gerektiği gibi ifade etmezsek işte o zaman bu nimetin külfeti ağır olur ve bu basit değil gelecek bir kırk yılın vebali de omuzlarımızda..

Bu dinin kimsenin markasına motifine cemaatine kliğine ihtiyacı yok ama anlaşılan birilerin Medine dönemi gibi İslam'a ihtiyacı varu2026 Kasa, masa ve nisa hesabı yapmadan ve hem kendimizin hem de kırk yıllık bir neslin cenneti için her kes elini taşın altına koymalıdıru2026

Ercan Harmancı Eğitimci-Sosyolog

[email protected]

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan