Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2300.39
BIST 100
9048.6
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran: 'Birlikte otomobil üretelim'

İran Sanayi Bakanı, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile yaptığı görüşmede 'birlikte otomobil üretelim' teklifinde bulundu.
İran: 'Birlikte otomobil üretelim'
03 May 2016 10:30:00
İran Sanayi Bakanı, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile yaptığı görüşmede 'birlikte otomobil üretelim' teklifinde bulundu.

Ambargolardan kurtulan İran ile Türkiye arasındaki ticaret ısınmaya başladı. İki ülkenin iş dünyası karşılıklı temaslarını artırdı. İstanbul Sanayi Odası (İSO), tarihinin ilk yurt dışı heyet ziyaretini İran'a düzenledi. Başkent Tahran'a işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için 70 kişilik heyetle giden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İran Teknoloji ve Sanayi olmak üzere iki bakan ile özel toplantı gerçekleştirirken, Türk firmaları da 202 İranlı firma ile ikili görüşmeler yaptı. İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh, İSO Başkanı Bahçıvan ile yaptığı görüşmede, iki ülke iş insanlarının ortak yatırım yapabilmeleri için İran'da dört yeni sanayi bölgesi oluşturacaklarını söyledi.

HELAL ÜRÜN İHRACATI

Türk yatırımcılarını bu sanayi bölgelerinde yatırım yapmaya davet eden Nematzadeh "Petrol, doğalgaz, petrokimya, otomotiv, elektronik, beyaz eşya, tekstil, gıda, inşaat ve yapı malzemeleri, mobilya, ahşap, tersane, teknoloji ve IT gibi pek çok sektörde işbirliği yapabiliriz" dedi. İran ve Türkiye'nin kendi pazarları yanında, yakın pazarları da birlikte değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Nematzadeh, şöyle konuştu: "İki ülke yüzde 50-50 ortaklıkla yeni bir otomobil tasarımı yaparak dünyaya ihraç edebilir. Bizim nano teknolojide başarılı kurumlarımız, tekstilde farklı bir tasarım yaklaşımımız var. Bunu da birlikte dünyaya ihraç edebiliriz. Diğer yandan helal sertifikalı ürünleri üretme ve dünyaya ihraç etme noktasında iki ülke daha sıkı işbirliğine gidebilir."

AMBARGO SONRASI ÖNCELİK TÜRKİYE'NİN

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ile özel görüşme gerçekleştiren İran'ın Türkiye ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Teknoloji ve İletişim Bakanı Dr. Mahmoud Vaezi, ambargo kalktıktan sonra ilişkileri geliştirmek istedikleri ilk ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Zor dönemlerde İran'ın yanında olanları hiçbir zaman unutmadıklarının altını çizen Vaezi, şunları söyledi: "Bizim ne kadar ihtiyaçlarımız varsa bunların hepsini öncelikle Türkiye'den temin etmek istiyoruz. Güven böyle bir şeydir ve böyle gelişir. Türk ve İranlı iş insanları arasındaki engellerin kaldırılması gerekiyor. Biz olağanüstü bir kararla Türkiye'ye özgü özel bir ilişki kurulmasına hazırız. Doğalgaz ve petrolde sizinle çalışmaya, şu anda aldığınız elektriğin üç-dört katını vermeye hazırız. Aynı zamanda Türk bankalarına tüm kapıları açmak ve burada şube açmalarını sağlamak istiyoruz."

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İranlı bakanlar tarafından sıcak karşılandıklarını ve işbirliğinin sağlanması konusunda hem fikir olduklarını söyledi. İki ülkenin ve özel sektörlerinin sahip olduğu potansiyelin kazan-kazan modeli ile ileri bir noktaya taşınacağına inandığını belirten Bahçıvan "İki ülke hükümetleri arasında 30 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi olmasına rağmen, yakın gelecekte doğru bir bakış açısı oluşturmamız halinde bunun 100 milyar doları bulacağından şüphe duymuyoruz" dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan