Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İslam Düşünce Atlası'yla düşünce mirasımızın resmi çekildi

İslam düşünce geleneğini, ekol kurucu filozofları, kelâmcılar ve sûfiler üzerinden zaman- mekân-öğreti- ekol değişkenlerini dikkate alarak, web tabanlı programlar üzerinden tanıtma amacı güden İslam Düşünce Atlası'nın ikinci edisyonu tamamlandı.
İslam Düşünce Atlası'yla düşünce mirasımızın resmi çekildi
01 Aralık 2022 12:43:39
İslam düşünce geleneğini, ekol kurucu filozofları, kelâmcılar ve sûfiler üzerinden zaman- mekân-öğreti- ekol değişkenlerini dikkate alarak, web tabanlı programlar üzerinden tanıtma amacı güden İslam Düşünce Atlası'nın ikinci edisyonu tamamlandı.

İslam düşünce tarihi araştırmacılarının, tasarım uzmanları, yazılımcılar ve harita mühendislerinin eşlik etmesiyle oluşan ve ilk üç cildi 2017’de yayınlanan düşünce tarihi yazımı projesi İslam Düşünce Atlası'nın tanıtım programı, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Programa Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Proje yürütücüsü Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, İslam Düşünce Atlası Projesi yazarları İhsan Fazlıoğlu, Tahsin Görgün, Nail Okuyucu, Ömer Türker ve Eşref Altaş ile çok sayıda davetli katıldı.

KÜLTÜREL KODLARLA TEMAS

İslam Düşünce Atlası’nın çok heyecan verici bir proje olduğunu ifade eden Mahmut Özer, "Eğer kültürel kodlarla temas etmek istiyorsak, onları tekrar yorumlamak istiyorsak eğitimle temas etmemiz lazım. Onun da en önemli yollarından biri, okullaşma oranları. Eğitimle genç çağ nüfusumuzun ne kadar temas ettiğidir. Konya Büyükşehir Belediyemiz basım sürecinde sağ olsunlar beni kırmadılar, İslam Düşünce Atlası’ndan 3 bin adet Milli Eğitim Bakanlığı için bastılar. Buradaki amacımız, bakan yardımcılarına, genel müdürlere, daire başkanlarına, il müdürlerine, 922 ilçe müdürüne bu eseri göndermek, bir şekilde temas etmelerini sağlamak" dedi.

bakan özer_cab6a60abfb9255a680950c83acae4e0.jpg

DÜŞÜNCE MİRASIMIZIN RESMİ

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de eserde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bir millete, bir medeniyete yapılabilecek en büyük kötülük, hafızasını elinden almaktır yahut hafızasını karıştırmaktır. Bu eser aynı zamanda İslam aklının, düşünce mirasımızın yeniden resmini çekip önümüze koyması bakımından her türlü teşekkürü hak ediyor” şeklinde konuştu.

mehmet görmez_5c99aee5b6b829aeb59e69be15c40aaf.jpg

İSLAM DÜŞÜNCE ATLASI NEDİR?

İslam Düşünce Atlası, İlmî Etüdler Derneği'nde (İLEM) Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin destekleriyle, İbrahim Halil Üçer'in koordinatörlüğünde hazırlanan ve Türkiye’nin önde gelen İslam düşünce tarihi araştırmacılarına tasarım uzmanları, yazılımcılar ve harita mühendislerinin eşlik etmesiyle oluşmuş bir düşünce tarihi yazımı projesidir. Bu atlasla kesintisiz, dinamik ve bütüncül bir İslam düşünce tarihi yazımı önerilmektedir. Bu öneri içeriden bir bakışın eşlik ettiği yeni bir dönemlendirme, her döneme göre İslam düşünce tarihindeki bilimsel disiplinlerin gelişim ve dönüşümlerini ele alan kapsamlı yazılar, bilgin, şehir, kurum ve mimari eser maddeleriyle temellendirilmiştir. Projeye özgü kapsamlı haritalar ve grafiklerle desteklenen ve dört yıl süren çalışmanın sonunda interaktif programlar taşıyan açık erişimli bir web sitesi ve İslam Düşünce Atlası başlıklı üç ciltlik bir kitap meydana getirilmiştir. Yaklaşık beş yıllık çalışma sonucunda da altı cilt olarak genişletildi.

islam düşünce atlası_8c78329da594cec1670549aa61e12189.jpg

KAYIP YÜZYILLARIN İZİNDE

Bu yönüyle İslam Düşünce Atlası’nın amacı İslam kültürünün, çeşitli sebeplerle dağılmış ve ait olduğu bütüne nispeti yeniden inşa edilmeksizin gerçek anlamlarını keşfetmekten aciz kaldığımız parçalarını yeniden bir araya getirmektir. Düşünce tarihinde nereye oturduklarını sormayı bile ihmal ettiğimiz düşünürlerin, ekollerin, metin geleneklerinin, kayıp yüzyılların, katmanlar halinde içe çekilmiş şehirlerin, inşa edici yolların, yabancılaştığımız mimari yapıların, hükmünü hâlâ sürdürdüğü halde yapay sınırlarla baskıladığımız coğrafi-kültürel havzaların, unutulmaya yüz tutmuş kurumların ve her türden anlam ve açıklama arayışımıza ancak parçalı bir biçimde eşlik eden kültürel hafızamızı inşa eden temel unsurların yeniden bir araya getirilmesi; sadece düşünce geleneğimizin gerçekten neye benzediğini göstermekle kalmayacak, “yeniden kurarken” bizi de kuracaktır.