Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2297.63
BIST 100
9060.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail basını, Çavuşoğlu'nun ziyaretini 'tarihi' olarak niteledi

​İsrail basını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyaretini "tarihi" olarak değerlendirdi.
İsrail basını, Çavuşoğlu'nun ziyaretini 'tarihi' olarak niteledi
26 May 2022 16:41:23
​İsrail basını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyaretini "tarihi" olarak değerlendirdi.

"Times of Israel" gazetesinin haber sitesi, Çavuşoğlu'nun 15 yıl sonra İsrail'i ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı olduğunu öne çıkararak ziyaret için "tarihi" ifadesini kullandı. Haberde, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Çavuşoğlu görüşmesinin "alışılageldik görüşmeler için belirlenen süreden çok daha uzun sürdüğü" belirtildi.

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki'nin siyasi danışmanı Ahmed ed-Dik'in görüşlerine yer veren site, "Abbas'ın Çavuşoğlu'ndan Filistinlilere karşı uyguladığı 'gerginliği' durdurması için İsrail'e baskı yapmasını istediğini" aktardı. Filistinli yetkili, Türkiye'nin bu ziyaretle İsrail'e vereceği mesajın, "İsrail'in gerginliği tırmandıracak her türlü eylemden kaçınması, İsrail güçlerinin baskınlarının, yerleşimci saldırılarının, Mescid-i Aksa'ya baskınların ve (fanatik Yahudilerin 29 Mayıs'ta Kudüs'te düzenleyeceği ) 'Bayrak Yürüyüşü'nün durdurulması" yönünde olacağını kaydetti.

"i24 Kanalı" da Çavuşoğlu'nun ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirirken, bunun Türkiye-İsrail ilişkilerinin ısındığı bir dönemde gerçekleştiğine işaret etti.

'Türkiye Dışişleri Bakanı tarihi bir ziyaretle İsrail'de'

"Maariv" gazetesi, ziyaret için "Türkiye Dışişleri Bakanı tarihi bir ziyaretle İsrail'de" başlığını kullandı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un mart ayında Ankara'ya yaptığı ziyareti ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan gazete, Çavuşoğlu'nun ziyaretinin, "yaklaşık son bir yılda İsrail ile Türkiye arasında ısınan ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğine" dikkati çekti.

"Haaretz" gazetesi, Çavuşoğlu'nun Lapid ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Filistin-İsrail sorununun çözümü hakkındaki konuşmalarını öne çıkardı. Haberde, basın toplantısına ilişkin, "İki devletli çözümün, meselenin tek çözümü olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin canlanmasının bu sorunun çözümüne olumlu katkı sağlayacağına inandığını söyledi." ifadeleri kullanıldı.

Gazete, İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmelerin, ilişkileri iyileştirmeye yönelik karşılıklı çabalar ve yeniden karşılıklı büyükelçilerin atanması girişimine odaklandığını aktardı. Haaretz ayrıca, Herzog'un Türkiye'ye yaptığı olumlu havada geçen ziyaretin ardından, Türk Dışişleri Bakanı'nın İsrail ziyareti ile "topun yeniden siyasi oyun sahasına döndüğü" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu'nun ziyareti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 24 Mayıs'ta Filistin'e yaptığı ve mevkidaşı Riyad el-Maliki ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştüğü ziyaretin ardından dün İsrail'de resmi temaslarda bulunmuştu.

Çavuşoğlu, Batı Kudüs'te İsrailli mevkidaşı Lapid ile baş başa ve heyetler arası yaptığı görüşmelerin ardından, Yafa kentinde İsrail Türkiye İş Konseyi üyeleri ve Bat Yam kentinde İsrail'deki Türkiyeliler Birliği üyeleriyle bir araya gelmişti.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan