Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2430.58
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kadın istihdam paketi Ekim'de Meclise gelecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 'Kadın İstihdamı Paketini Ekim ayında TBMM'ye taşıyıp Kasım ayında yasalaşmasını sağlama kararlılığındayız' dedi.
Kadın istihdam paketi Ekim'de Meclise gelecek
24 Eylül 2013 00:00:00
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 'Kadın İstihdamı Paketini Ekim ayında TBMM'ye taşıyıp Kasım ayında yasalaşmasını sağlama kararlılığındayız' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yıllık 122 milyar liranın emekliye sevkinde bankaların elde ettikleri karın ortada olduğunu belirterek, promosyon ile ilgili rakamın bir sonraki toplantıda görülmesinin mümkün olabileceğini bildirdi.

Faruk Çelik, bakanlığının 100 adet denetim aracının hizmete girmesi için yapılan törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Faruk Çelik, kadın istihdamı ile ilgili yapılan çalışmalara iş dünyasının eleştirileri bulunduğunun anımsatılması üzerine, bu eleştirilerin bilgiye dayanmadığını söyledi.

Bu çalışmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, düzenlemenin sadece kadın istihdamı değil, istihdamın diğer alanlarında da yaşanan bazı sorunlar için onlarla bütünleştirerek daha kapsamlı bir paket haline dönüştürülmesi olduğunu bildirdi. Çelik, paketin taşeron işçilerin durumlarını da içerdiğini ve bu kapsamlı düzenlemeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir kez daha gözden geçireceklerini, ondan sonra TBMM'ye sevk edeceklerini söyledi.

"İşverenlerin hassasiyeti, paketteki, taslaktaki bilgilere dayalı değil. Konuşulan bilgiler çerçevesinde herkes tepkisini vermektedir. O yönüyle bir ciddi anlam ifade etmemektedir ama bilgiye dayalı eleştiriler olursa onu tabi ki dikkate almamız gerekiyor" diyen Çelik, amaçlarının; kadın istihdamında karşı karşıya bulunulan durumu değerlendirmek, iş gücüne katılım oranının yükseltilmesi, kadının istihdamda daha çok var olabilmesinin yollarını artırmak olduğunu vurguladı.

Kadınlara doğum izni

Çelik, "Doğum çok önemli, sağlıklı nesiller çok önemli anne, baba, çocuk ilişkisi çok önemli, burdaki süreler de önem arz ediyor çalışma hayatı açısından, onlar da dikkate alınıyor ama bunları derleyip kaç hafta, kaç gün, ne kadar izin, yarı zamanlıdan kastımız nedir, ne kadar süre bu yarı zamanlı olacak, anne ile çocuğu ne kadar süreler birlikte olmalı konusunda daha esnek bir model geliştireceğiz" görüşünü dile getirdi.

TBMM'ne ilk sevk etmeyi düşündükleri yasalardan birisinin bu olduğunu anlatan Çelik, "Kadın İstihdamı Paketini Ekim ayında TBMM'ye taşıyıp Kasım ayında yasalaşmasını sağlama kararlılığındayız. Çünkü hemen akabinde seçim dönemi geliyor ve bu kadar geniş kitleleri ilgilendiren ve ciddi de beklentinin oluştuğu bir süreçte, bu yasanın bir kazaya uğramaması gerekir" dedi.

Faruk Çelik, "Özel istihdam bürolarının, özellikle bu kadın istihdamı hassasiyeti konusunda belirli bir unsur olarak devreye gireceği yönünde bazı haberler var, böyle bir plan var mı taslakta" sorusunu yanıtlarken, özel istihdam bürolarının zaten faaliyette olduğunu anımsattı.

Bakan Çelik, "Özel istihdam bürolarının kendi asli amaçlarına uygun şekilde hizmet yapmaları ile ilgili yasal bazı boşluklar var. O çerçevede yani kadın, çocuk ve kadınla çocuğun bir arada olması, doğum neticesinde bir arada olmasının meydana getireceği boşluklarla ilgili, yani o aradaki zaman dilimini doldurmaya dönük farklı yöntemlerden, düşünülen yöntemlerden bir tanesi de mevcut olan istihdam bürolarını süreleri kısıtlı olmak kaydıyla kadının istihdamına katkı sağlaması açısından değerlendirilebilir mi diye, o da masamızda olan konu başlıklarımızdan birisi" diye konuştu.

Malulen emeklilik

Bakan Çelik, bir soru üzerine, malulen emeklilikle ilgili düzenlemenin gerçekleştiğini belirterek, bu konuda çok önemli adım attıklarını söyledi. Çelik, 10 yıl çalışan bir vatandaşın organ nakli olmuş ise malulen emekli olabileceğini, bazı hastalıkların da durumunun genişletildiğini, şeker hastalıklarında 3 organın işlevinin bozulması veya 3 organda şeker hastalığı ile meydana gelebilecek sıkıntıları dikkate alarak ilgili kurulun vereceği rapor neticesinde malulen emekli olabileceğini söyledi. "

Faruk Çelik, "Kapsamlı bir düzenlemedir ve özellikle malulen emekli olma konusunda ve maluliyet maaşının bağlanması konusunda talepte bulunan vatandaşlarımızın, zor durumda olan vatandaşlarımızın bilimsel veriler çerçevesindeki taleplerine cevap teşkil etmektedir" şeklinde konuştu.