Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2491.18
BIST 100
9476.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kahvenizi sütlü alın

Doğal olmayan ve başta krema ve beyazlatıcılar olmak üzere çeşitli katkı maddeleri ile birlikte tüketilen kahvenin, sağlığı tehdit ettiği öğrenildi.
Kahvenizi sütlü alın
05 Mart 2013 07:00:00
Doğal olmayan ve başta krema ve beyazlatıcılar olmak üzere çeşitli katkı maddeleri ile birlikte tüketilen kahvenin, sağlığı tehdit ettiği öğrenildi.

Kahveden çok, kahveye konulan yan ürünlerin zarar verdiğini belirten Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaptığı açıklamada, kahve tüketiminin insan sağlığı açısından bazı yararları olsa da aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Kahveyle birlikte, süt, kahve kreması, kahve beyazlatıcısı ve süt tozu kullanıldığını anlatan Sayın, süt dışındakilerin insan vücudu için tehlikeli maddeler içerdiğini açıkladı. Kahve kremaları ve beyazlatıcılarının sütle hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayan Sayın, ''Bu ürünler, süte yakın tadın yakalanmaya çalışıldığı ürünlerdir. Katkı maddelerinin alerji yaptığı, kansere yol açtığı, bağışıklık sistemi ve obeziteyle ilişkili gen dokusuna zararlı etkileri olduğu yönünde halen araştırmalar yapılıyor. Ayrıca, açlık-tokluk hissi veren hormonlarla teması üzerinde çalışılıyor'' ifadelerini kullandı.

Krema ve beyazlatıcılara dikkat!

Kahve tüketiminde kullanılan yan ürünlerdeki katkı maddelerine dikkat çeken Sayın, ''Maltodekstrin, mısırdan elde edilir. Kullanım alanı çok geniştir ve kahve beyazlatıcılarda kullanılır. Glikoz şurubu, kanımızda dolaşan şekliyle şekerdir. Ağızdan alındığı anda direk kana karışır. Plastik türevli ve kanseroje Melamin, çeksiden tabak yapımında kullanılırdı. Tam Hidrojenize Pamuk ve Palm yağı ise margarindir. Bunu eritmek için diğer bir katkı maddesi 'Emülgatör' mecburen kullanılır. Dolayısı ile bu kahve beyazlatıcıları her gün kullanıyorsanız, sağlık açısından güvenilirliği tartışılmalıdır" dedi.

Kemik erimesini hızlandırıyor

Kahve tüketiminin kadınlar üzerinde çok daha zararlı olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ''Kahve, kandaki kalsiyumun idrarla atılmasına neden olduğundan devamlılığında, özellikle kadınlarda kemik erimesini hızlandırır. Bu nedenle, kahveyi, içerisinde kalsiyum bulunduran sütle içersek, bu dengeyi biraz da olsa korumuş oluruz'' dedi. Vücudun, gıdalarda bulunan kalsiyumun yarısını aldığını aktaran Sayın, 30'lu yaşlardan itibaren, bu oranın yüzde 30'a düştüğünü vurguladı. Bu nedenle faydalı minerallerin vücuttan atılımının azaltılması gerektiğine dikkati çeken Sayın, ileri yaş gurubunun buna daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Kahveyi beyazlatıcı yerine sütle için

Vücuttaki mineral oranını düşürmemek için çay, kola ve kahve gibi içeceklerin kontrol altına alınması gerektiğini anlatan Sayın şu önerilerde bulundu, "'Kahve, krema ya da beyazlatıcı yerine sütle içilmelidir. Acıyı azaltmak için kahve oranı düşürülüp su oranı arttırılabilir. Kahveden vazgeçemiyorsanız, kalsiyum içeren gıdalardan kalsiyum desteği yapılmalıdır. Mesela, sofrada yoğurt eksik edilmemeli" ifadelerini kullandı.