Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2477.61
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Katil AB ve ABD

Mısır'da AB'nin 'darbe' bile diyemediği, ABD'nin ise fiili destek verdiği Sisi darbesi, vahşete dönüştü. Darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda 200'den fazla sivilin katledilmesine lanet yağıyor. Tüm Türkiye'de insanlar Mısır'daki katliama tepki gösterirken, siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Batı'nın ikiyüzlülüğünü eleştirdi.
Katil AB ve ABD
29 Temmuz 2013 00:00:00
Mısır'da AB'nin 'darbe' bile diyemediği, ABD'nin ise fiili destek verdiği Sisi darbesi, vahşete dönüştü. Darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda 200'den fazla sivilin katledilmesine lanet yağıyor. Tüm Türkiye'de insanlar Mısır'daki katliama tepki gösterirken, siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Batı'nın ikiyüzlülüğünü eleştirdi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL / ANKARA-

Mısır'da Rabiatul Adeviyye Meydanındaki insanların üzerine ateş açılarak katledilmesine Türkiye'den tepki yağıyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Mısır'daki insanların katilinin sadece darbecilerin olmadığını, ABD ve AB olduğunu söyledi. Şahin, "200'e yakın Müslüman, darbecilerin kurşunlarıyla şehit oldular. Şu mübarek ayda Müslüman ülkede yapılacak iş mi? Buna vicdan dayanır mı? Son derece üzüntü duyuyoruz. Bu insanların katili sadece Mısır'daki darbeciler değildir, aynı zamanda buna 'darbe' diyemeyenlerdir, Amerika'sıdır, Avrupa Birliği'dir. Bu insanların katili aynı zamanda sizsiniz. Aynı zamanda orda 'darbe oldu' diye sevinç naraları atıp kesenin ağzını açıp oradaki darbecilere parasal yardımda bulunan kimi körfez ülkeleri ve onların yöneticileridir. Utanmadan sıkılmadan, bu vahşete parasal destek oluyorlar" dedi.

Bakan Yılmaz: Mısır milleti kurtarılacaktır

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise "Mısır kendi tarihinde çok zalimleri gördü her doğan çocuğu öldüren firavunları gördü. Onlarda geçerek bu zamana geldi. Hiç şüpheniz olmasın ki bu dönemde de Ramazan ayında kendi halkına zulüm eden zalimlerden de Mısır milleti kurtarılacaktır" diye konuştu.

Akdoğan: Silah zoruyla şike!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, "Darbeyle gerçekleşen siyasi cinayet yerini insanlık cinayetine bırakmaya başlamıştır" dedi. "Mısır halkı adeta zorla darbe yönetimine razı edilmeye, silah zoruyla masaya oturtulmaya çalışılmaktadır" diyen Akdoğan, "Bu darbeye çanak ve alkış tutanlar akan kanın vebaline ortaktır. Türkiye her zaman kardeş Mısır halkının yanındadır ve hakikati yüksek sesle haykırmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Kalın: Kendileri altında kalır

Başbakan Erdoğan'ın Dışişleri Başdanışmanı İbrahim Kalın da yaşananlara tepki göstererek, "Mısır ordusu "darbe yaptık, ülkeyi iç savaşın eşiğinden kurtardık" diyordu. Şimdi kendisi Mısır'ı iç savaşa sürüklüyor. Mısır'daki cunta rejimi, darbeyi meşrulaştırmak ve İhvan'ı şiddete çekmek için katliam yapıyor. Ama bu oyun tutmaz, kendileri altında kalır" dedi.

Bağış: Dik durmasaydık biz de yaşayacaktık!

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Gezi Kalkışması ve Mısır olaylarını birlikte değerlendirdi. Bağış, "Mısır'da yaşanan olaylar eğer dik durmazsak eğer demokrasimize sahip çıkmazsak bizim ülkemizde neler olabileceğini gösterdi" diye konuştu.

Pakdil'den anlamlı hatırlatma

Mısır'da 3 Temmuz Askeri Darbesinden sonra darbe karşıtlarına yönelik olarak yapılan vahşete tepki gösteren Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil,"Her yıl mart sonlarında başlayan fok balığı avı için, Kanada'nın kontenjan artırmasına tepki gösteren ABD ve AB ülkeleri Mısır'daki katliam sonrasında acaba neredeler? Bir 'Müslüman'ın, bir fok balığı kadar da mı değeri yok?" diye sordu.

Gündoğdu: Daha ne bekliyorsunuz

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, Cahiliye dönemlerinde bile kutsal aylarda kan dökülmediğinin altını çizdi. Masum insanların kanının dökülmesine seyirci kalınmasının kabul edilemez olduğunu belirten Gündoğdu, bütün dünyayı yaşanan vahşete 'dur' demeye davet etti.

Turbay: Akıtılan kan mazlum kanıdır

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay da, "Mısır'da yaşanan katliamın sayısal büyüklüğü insanın kanını dondurmaktadır. Unutulmamalıdır ki akıtılan kan mazlum kanıdır. Ve yine unutulmamalıdır ki, mazlum kanı aktığında semavat müdahale eder" dedi.

Yıldırım, içimizdeki İrlandalıları unutmadı

İHH Başkanı Bülent Yıldırım da, "Mısır'da insanlar evlatlarını peygamber ocağı olarak bildikleri orduya neden gönderiyor? Kendi topraklarını, mallarını, namuslarını, dışarıdan gelen tehlikeye karşı kendi bulundukları yerleri savunmak için... Ama bunlar camilerde ibadet eden kadın ve çocukların üzerine ABD ve İsrail'in ateş yağdırmak için kurduğu ocakları gibi çalışıyor. ABD'ye, İsrail'e, Avrupa'ya kızarız ama bir yere daha kızmadan köleliğe devam ederiz, burası neresidir biliyor musunuz? Sömürgecilere hizmet eden içimizdeki zihniyetlere kızmadığımız müddetçe özgürlüğün tadına varamayız" diye uyardı.