Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Katliam protestoları sürüyor

Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam yurtta pek çok kentte ve bazı ülkelerde protesto edildi.
Katliam protestoları sürüyor
16 Ağustos 2013 16:43:00
Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam yurtta pek çok kentte ve bazı ülkelerde protesto edildi.
Mısır'daki katliama yönelik protesto eylemleri yurdun çeşitli illerinde ve bazı ülkelerde sürüyor.
Eyüp Sultan Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yapılan müdahalede şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı, katliamı protesto etti.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Anadolu Eğitim ve Dayanışma Gönüllüler Platformu'nun çağrısı üzerine öğle saatlerinde Eyüp Sultan Camisi ve avlusunu dolduran vatandaşlar, burada cuma namazı kıldı. Namaz için cami avlusuna seyyar tenteler kuruldu. Kadınların da erkeklerin arkasında saf tutarak, cuma namazı kıldığı görüldü. Katılımcılar ellerinde Mısır bayrakları taşıdı.
Vatandaşlar, daha sonra Mısır'da ve Suriye'de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Ellerinde, "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar", "Suriye'de Mısır'da direnişe bin selam", "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın ortaklarıdır", "Müslüman zulme boyun eğmez", "Katledilen İhvan değil, insanlıktır", "İslami hareket engellenemez" pankartları taşıyan vatandaşlar, "Yaşasın küresel intifada", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Katil Sisi, yanındayız Mursi" sloganları attı. Biriktirdikleri paraları Mısır'a göndermek isteyen küçük çocuklar da Mursi'ye destek sloganlarına eşlik etti.
Sık sık tekbir getiren grup, Mısır, Suriye ve Filistin halkına destek çağrısı yaptı.
Dilipak, "Rabia işareti"ni anlattı
Eyüp Sultan Camisi'nin avlusundaki katılımcılara seslenen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatül Adevviye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti"nin ne anlama geldiğini anlattı.
Selamın, İslam dünyasının yeni "zafer işareti" olmaya aday olduğunu belirten Dilipak, Adeviyye'den Eyüp Sultan'a gönderilen selama, bugün icabet edeceklerini söyledi.
Sağ elini havaya kaldırarak, baş parmağını açıp diğer 4 parmağını birleştirerek "Rabia işareti" yapan Dilipak, şunları söyledi:
"Bu harekete baktığınızda baş parmak güvercinin başı, diğer parmaklar da kanatlarıdır. Bu, barışı ifade ediyor. Bu bir güvercindir. Güvercin Hz. Nuh'un gemisiyle karaya çıkmasını anlatıyor. Güvercinin ağzında zeytin dalıyla karaya çıktılar. İman edenler yeni bir dönem başlattılar. Onun için ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin, Hz. Nuh'un gemisinin karaya çıkmasının başladığının ifadesidir. Bu, Anadolu topraklarında Cudi Tepesi'nde gerçekleşmiştir. Bunun bir diğer anlamı ise baş parmak 'Elif'tir. Bu Allah lafzını ifade eder. Burada 18-81, yine Peygamber Efendimizi ifade eder. Ayırca 4 rakamı Adeviyye'yi temsil ediyor. Bu bakımdan bu işaretimizle Adeviyye'ye selam göndermiş oluyoruz."
"Yeni bir dünya kuruluyor"
Dünyanın dört bir yanında insanların aynı şiar etrafında birleştiğini anlatan Dilipak, Türkiye dahil birçok ülkede aynı bilincin oluştuğunu kaydetti. Dilipak, çekilen acıların öncekilere benzemediğini aktararak, "Bu yeni bir doğum sancısının ifadesi. Yeni bir dünya kuruluyor. Biz onun için buradayız, ağlaşmak için değil. Biz Mısırlılar için burada değiliz, zaten Mısır, Suriye, Filistin biz biriz, tek bir ümmetiz" diye konuştu.
Dayanışmayı "Kudüs Dayanışması" olarak niteleyen Dilipak, emperyalizmin ve İsrail'in yaşananlar konusunda paniklediğini söyledi. Dilipak, İslam coğrafyasında yaşananların farklı şeyler olmadığını ifade ederek, bunların aynı fitne merkezinden yönetildiğini kaydetti. Sadece kelime-i tevhid ile cennete gidilemeyeceğini anlatan Dilipak, Peygamber'in yolunda safların sıkı tutulması gerektiğini vurguladı.
Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, dünyanın pek çok katliama sahne olduğunu söyleyerek, naklen yayınlarla dünyanın gözleri önünde bir katliamınilk defa yaşandığını anlattı. Mısır'da darbe yapanları firavun torunu olarak tanımlayan Kaya, inanılmaz vahşet sahnelerine tanık olunduğunu belirtti. Mısır'da yerlerde yaralı yatanlar olduğunu, onlara yardım edenlerin öldürüldüğünü söyleyen Kaya, cinayetleri işleyenlerin kimler olduğunun bilindiğini kaydetti.
Olayların çatışma olarak nitelenmesine değinen Kaya, "Şu anda katliam olduğu için birileri çıkıp üzüntü bildiriyor. Bunun altını çizmek istiyorum. 1,5 aydır demogojik söylemlerle asılsız tartışmalarla 'Mursi'nin de hatası olmuş mudur?' diye gündemlerle darbecilere arka çıkanlar, hükümeti İhvan'dan yana tavır aldığı için eleştirenler bu anlamda ifsadı yayanlar kardeşlerimizin katledilmesine zemin hazırlamışlardır" dedi.
Saraçhane Parkı'nda bir araya gelecekler
Konuşmaların ardından Grup Yürüyüş, Mısır'a destek için 2 marş seslendirdi. Vatandaşlar, Bünyamin Demir'in toplu dua yaptırmasının ardından dağıldı.
Katılımcılara, saat 21.00'da Saraçhane Parkı'nda buluşma çağrısı yapıldı.
Avukatlar Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi
Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi bir grup avukat, Bebek'teki Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi.
"Mısır'da darbeciler insanlık suçu işliyor" yazılı pankart açan grup adına konuşan birliğin genel sekreteri Necati Ceylan, Mısır'da darbeye karşı barışçıl gösteri yapan insanların üzerine ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Mısır'da yaşananların "insanlığa karşı işlenmiş suç" olduğunu belirten Ceylan, "Mısır'da darbeciler, katiller ve emir verenler derhal yargılanmalıdır. Yapılan katliamı kınıyor, onurlu direnişi destekliyoruz. İnsanlığa karşı Mısır'da işlenen suçlar için Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılığının derhal harekete geçmesini istiyoruz" dedi.
Ceylan'ın konuşmasının ardından, açılan pankart, Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun duvarına bırakıldı.
Bu arada, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri de Mısır'da yaşanan katliamı lanetlediklerini belirten bir basın açıklaması yaparak açtıkları pankartı konsolosluk duvarına astı.
Adana
Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam Adana'da sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Kemer Altı Camisi'nde cuma namazı kılan vatandaşlar, daha sonra katliamda yaşamını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, odular okudu ve Mısır'da katliam yapan ordu mensupları aleyhine slogan attı.
Van
Van'da, Cuma Namazı sonrası, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamı protesto etmek amacıyla aralarında kadın ve çocuklarında da bulunduğu yüzlerce vatandaş, Hazreti Ömer Cami avlusunda, katliamda yaşamlarını yitirenler için sloganlar attı, dualar etti.
Mardin
Mardin'de 13 Mart Mahallesinde bulunan Fuat Yağcı Camisinde Cuma namazı sonrası Mısır'da yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.
Mardin'de vatandaşlar, katliamda hayatını kaybedenler için 3 gün 3 gece dua edecek.
Erzurum, Ağrı, Kars, Diyarbakır, Siirt, Giresun, Samsun, Kayseri, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan'da da katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Katliam, Mescid-i Aksa'da da protesto edildi
Katliam, Mescid-i Aksa'da da protesto edildi. Mescid-i Aksa'da cuma namazı çıkışı düzenlenen gösteride, binlerce kişi Nahda ve Rabiatul Adeviyye meydanlarında yaşanan katliam ile Mısır'ın birçok kentinde meydana gelen şiddet olaylarını protesto etti.
Göstericilerin, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterleri ve katliam sırasında hayatını kaybedenlerin resimleri ile "Kudüs darbenin karşısında, meşruiyetin yanında", "Sisi'nin yaptığı katliama hayır" yazılı dövizler taşıdığı görüldü.
Pakistan
Katliam, Pakistan genelinde de cuma namazı sonrası gerçekleşen gösterilerle protesto edildi.
Başkent İslamabad'da Mescidi Şuheda Camisi'nde cuma namazı sonrası toplanan yüzlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi ve hükümetten Mısır ile ilişkileri dondurmasını talep etti.
Gösterilerde yapılan konuşmalarda, Müslümanların söz konusu katliama sessiz kalmaması istenirken, Pakistan halkının, darbe karşıtı barışçıl gösteriler sırasında katledilen kardeşlerinin yanında olduğu mesajı verildi.
Ülkenin diğer şehirlerinde de cuma namazı sonrası Mısır'daki katliam protesto edildi.
Katliamda ölenler için Ürdün, Filistin ve Tunus'ta da gıyabi cenaze namazı kılındı.