Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2324.75
BIST 100
9095.11
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Keşke her şirket Birevim gibi olsa

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, yüksek faiz ve enflasyonun vatandaşların belini büktüğü bir dönemde, bütün çalışanlarına her ay 555 TL ek ödeme yapacak. Ayrıca yılbaşında da zam yapılacak.
Keşke her şirket Birevim gibi olsa
01 Ekim 2018 10:17:00
Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, yüksek faiz ve enflasyonun vatandaşların belini büktüğü bir dönemde, bütün çalışanlarına her ay 555 TL ek ödeme yapacak. Ayrıca yılbaşında da zam yapılacak.

RÖPORTAJ: KORAY TAŞDEMİR

Hemen herkesin hayatta sahip olmak istediği şeylerin başında bir ev ve bir araba geliyor. Kurdukları sistem ve geliştirdikleri model ile vatandaşların birlikte tasarruf yaparak gayrimenkul ve araç sahibi olmasını sağlayan Birevim, banka faizlerinin tavan yaptığı bir dönemde vatandaşların kurtarıcı can simidi haline geldi.

Milli tasarruf modeli

Faiz ve döviz lobisinin ülkemize yönelik finansal saldırılarına karşı, yerli ve milli tasarruf modelinin kullanılarak başarılı sonuçlar elde edileceğini belirten Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi ile Birevim’in kendine özgü tasarruf modelini konuştuk.

Herkesin ekonomik durum karşısında konuştuğunu ancak fırsatçılara karşı bir eylemde bulunmadığını ifade eden Çiftçi, fırsatçılara karşı çalışanlarını korumak ve Türkiye’nin geleceğine dönük umudunu göstermek adına çalışanlara aylık 555 TL ek ödeme yapacaklarını duyurdu.

İşte Birevim Yönetim Kurulu Başkarnı Murat Çiftçi ile yaptığımız söyleşi…

-Artan faizler ve enflasyon, sizin sektörü nasıl etkiledi?

Şu an yaşanan yüksek enflasyon ve yüksek faiz, bir anda düşmeyecek. Bir kere biz bu süreçten ülke olarak güçlü çıkacağız ama bu tabii ki kolay olmayacak, bakın orta vadeli plan da açıklandı, çok güzel tepkiler de aldı. Bu süreçte bizim sektör için önemli gelişmeler oluyor. Aileler için gayrimenkul ve araba vazgeçilmez. Tasarruflarımızı doğru yönetir ve doğru bir birikim yaparken önümüzdeki yıllarda çok daha önemli fırsatlar yakalayacağız. Yüksek faizin ve enflasyonun olduğu bir yerde, arz talep dengesi bozulur, yani satan çok alan yok, kredi kaynakları kapalı. O zaman fiyatlar mecburen aşağı gelmeye başlayacak. Önümüzdeki aydan itibaren TÜİK’in açıklayacağı konut fiyat endeksi yavaş yavaş eksi vermeye başlayacak. Belli bir zaman düşüş olacak ondan sonra toparlanma yaşanacak ve fiyatlar yukarı doğru çıkacak. Birlikte tasarruf yapan ve tasarruflarını birlikte yöneten ailelerin teslimatları geldiğinde o günkü şartlarda çok daha iyi ve avantalı gayrimenkul sahibi olacak.

-Birlikte tasarruf yapmak çok daha mı kazançlı?

Öyle güzel bir iş yapıyoruz ki, bakın faizler arttı, konut sektörü yüksek faizle birlikte tıkandı ama bizim modelimizde kimse kimseden faiz almadığı için tasarruf sahiplerini birbirlerini desteklediğinden 200 bin TL’lik daire yine 200 bin TL ediyor. Bugün bankaya giden biri yüksek faiz ödemeyi kabul etmesine rağmen müşteri olamayabiliyor ama birlikte tasarruf modelinde böyle bir dert yok her zaman katılım sağlayabiliyorsunuz. Ailelerimizin moral bozmadan kazançlarını hedefledikleri gayrimenkul için doğru yönlendirdiğimiz takdirde önümüzdeki dönemde çok daha güzel şeyler olacak.

Güçlü birey Güçlü Türkiye

Birlikte tasarruf alışkanlığı olursa ne olur diyoruz, vade farkı, faiz vb. birçok avantajdan dolayı birinci olarak güçlü birey oluyor diyoruz. Güçlü birey demek güçlü aile demek. Güçlü aile ise güçlü bir ekonomiyi ifade eder. Güçlü ekonomi ise güçlü Türkiye’yi meydana getirir. Bu kampanyamıza çok büyük bir ilgi var. Yüzde 20’nin üzerinde bir talep artışı var. Şu anda aylık ortalama 250-300 teslimat yapıyoruz ve her ay 2 binin üzerinde yeni müşterimiz oluyor. 2019 ilk çeyreğinde 400 teslimata çıkarak aylık ortalama 3 bin 500 ailemiz ile sözleşme yapacak duruma geleceğiz. Şu anda 46 şubemiz var, 5 şubemizin de tadilatları da devam ediyor. Ekim sonuna kadar da onların da açılışlarını yapacağız. Şu an 600 çalışanımız var ve yılsonuna kadar bu sayıyı da 700’e çıkaracağız.

-Birevim modelinin banka kredisine göre ne gibi avantajları var?

Günümüzde bankadan 300 bin TL için kredi kullanmak isteyen bir orta gelirli aile, 120 ay vadede en düşük aylık taksit ortalama 6.867 TL ve toplamda 824 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Birevim ise 300 bin TL değerinde bir evi orta ve alt gelir grubunda bulunanlar için ulaşılabilir hale getiriyor. Konut fiyatlarının ve kredi faizlerinin yükseldiği bu dönemde, bankada talebi geri çevrilen orta ve dar gelirli aileler için ‘Birevim’in tasarrufa dayalı faizsiz finansman yöntemleri’ öne çıkıyor. “60, 80, 120, 180, 240, 365 veya 480 kişilik tasarruf programlarına dâhil olarak da aylık ödemek istediğiniz taksitleri kendiniz belirleyebilirsiniz. 270 TL, 330 TL, 500 TL, 1000 TL, 2000 TL, 3000 TL taksitlerden dileğinizi seçip kolaylıkla ev sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz hiç peşinat vermeden ev sahibi olabilirsiniz. Birevim’in tasarrufla ev alma modeliyle faiz ödemeden, hiç fark vermeden hızlı, kolay ve ekonomik bir şekilde ev sahibi oluyorsunuz.

Borcunu erken ödeyene kolaylık

-Borcunu birkaç ay için ödeyemeyen aile için bir kolaylığınız var mı?

Kendine uygun bir tasarruf modeline giren bir aile üzerinden bunu örnekleyelim. Birinci olarak evimi teslim almadığını varsayalım, evimi teslim almamış bir aile ne zaman isterse taksit atlatma imkânına sahip. Örneğin üç ay taksit ödeyemeyeceğini beyan eden birey üç ay sonra kaldığı yerden ödemesine devam edebilir. Bu ödenmeyen üç aylık taksiti ise borcun bitimine üç ay olarak ekliyoruz. Bunun dışında bu kişi üç ay para ödemediği için tasarruf programında bir yük oluştu. Bundan dolayı teslimatı da o kişiye üç ay geç yapıyoruz. Dolayısıyla müşterimiz evini teslim almadan önce taksit atlatabilir, proje bedelini artırıp azaltabilir. Bu bireyin evi teslim aldığını düşünelim. Burada taksit atlatma yok. Bir ay ödeyemiyorsa ona tolerans gösteriyoruz ama ödeyemiyorsa o zaman müşterilerimizin korkmasına gerek. Evi o günkü rayiç bedel üzerinden birine satıyoruz. Müşterimiz kendisi parasını alıyor. Dolayısıyla temerrüde girmeden faiz ödemeden kolaylık sağlıyoruz. Finans eden biri bu müsamahayı göstermez, ne koparırsa kendine kar sayar. Birlikte tasarruf yapanların birbirlerinden faiz beklentisi yok.

-Sistemin yerli ve helal olmasından söz ettiniz, açar mısınız?

Yerli olmasından; bu toprakların gerçeklerine, değer ve hassasiyetlerine sadık kalarak fikri ve eser hakları yerli bir girişimciye ait olan bir finansal çözüm anlamalıyız. Milli olmasından ise şunu anlıyoruz. Sunmuş olduğumuz finansal modelde, birlikte tasarruf ön planda olup, insanımızın yaptığı tasarruflar milli ekonomin içinde başlar ve tüm sonuçlarıyla ülkemiz ekonomisine doğrudan katkı sağlar. Gayrimenkul ve araba almak isteyen aileler dış kaynaklı fonlar kullanmadan, birlikte tasarruf yaparak, faizsiz ve vade farksız şekilde ihtiyaçlarını giderirler. Modelimizin helal olması demek; Birevim’in geliştirdiği finansal model, faizsizlik prensibine göre hazırlanmıştır. Müşterilerimiz faiz, vade farkı ve kira yardımı gibi ek maliyetler ödememektedir.

Tasarruf Akademi’den istihdama katkı geliyor

Tasarruf Akademi nedir, bahseder misiniz?

Birevim ve Viof A.Ş. iş birliği ile Tasarruf Akademi çatısı altında tasarrufa dayalı faizsiz finans sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yetişmiş çalışan sağlıyor. Tasarruf Akademi ile Birevim için 2018 yılında 500 yetişmiş çalışan oluşturmayı hedefliyoruz. Tasarruf akademi tasarrufa dayalı faizsiz finans sektörüne yetişmiş eleman sağlarken aynı zamanda istihdama da katkıda bulunuyor. Tasarrufa dayalı faizsiz finans sektörü uzmanlık programı, mesleki gelişim programı ve yönetici yetiştirme programlarını uyguluyor. Akademiyi başarıyla bitirenlere Birevim’de iş garantisi veriyoruz. Bu sektör hızla büyüyen bir sektör. Tasarruf akademide eğitim alanlar adeta geleceğin sektörü ve mesleği için iş gücü anlamına geliyor. Tasarruf akademi de aralıksız eğitim faaliyetleri sürdürülüyor. Yılın 365 günü bu çatı altında eğitim var.

Çalışanlara 555 TL ek ödeme yapacağız

-Bu ortamda çalışanlarınızla ilgili bir planının var mı?

Biz şimdi çalışanlarımıza pozisyon ayırt etmeksizin Aralık ayına yani zamlarını alana kadar enflasyondan etkilenmemeleri adına aylık 555 TL ek ödeme yapmaya karar verdik. İşverenlerin çalışanların böyle bir jest yapması hiç olmazda orantısız zam yapanların hiç olmazsa yüzlerinin kızarmasına vesile olacaktır. Biz zammı da ayrıca yapacağız zaten ama çalışanlarımız zam alana kadar, bu ek ödeme ile onları biraz rahatlatmayı düşünüyoruz. Bu dönemde herkes bir şey söylüyor ama fırsatı kollayıp zammı da yapmayı ihmal etmiyor. Ondan “Sonra da moralli olalım” diyorlar. Nasıl olalım. Milletin yanında olmak lazım. İşverenler de bütçeleri oranında çalışanlarına verecek. Bizim Türkiye’nin geleceğine dair umudum tam.

Şehit ve gazilere özel kampanya

1T 4G ile Milli Ekonomiye Artı Güç kampanyanızı anlatır mısınız?

26 Ağustos’ta biz bir kampanya başlattık. Gazilerimiz ve şehit yakınlarımız için Kahramanlara Vefa kampanyası. Burada gazilerimiz ve şehitlerimizin yakınları çalışma bedelinin yüzde ellisini ödeyerek sisteme dâhil olabilecek. Bir diğer kampanyamız ise “1T4G ile Milli Ekonomiye Artı Güç” adını taşıyor. Kampanya kapsamında çok özel teslim terminleri sunduk. Yine çalışma bedelinde projesine göre yüzde 40’lara varan avantajlar var. Diğer çok önemli konu, her ay rutin-normal teslimlerin dışında ama Eylül’ün sonuna kadar her gün bir aileye de teslimat yaptık. Bu, modelin gücünü gösteriyor, ortak tasarruflarla rutin teslime ek teslimatlar yaparak ailelerimize destek oluyoruz.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan