Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2279.72
BIST 100
8977.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​'Kilit'li demokrasi: CHP'de rant ve kilit skandalı

Ayvalık Belediyesi'nin imar ruhsatı oylamasında kat artırımına hayır oyu veren CHP'li meclis üyelerinin, evet oyu veren CHP'li üyeler tarafından üzerine kapı kilitlendiği ve tehdit edildiği ortaya çıktı. Parti içinde farklı düşüncelere sahip meclis üyelerinin eşlerine de mobbing uygulandığı ifade ediliyor.
​'Kilit'li demokrasi:  CHP'de rant ve kilit skandalı
19 Nisan 2021 06:00:00
Ayvalık Belediyesi'nin imar ruhsatı oylamasında kat artırımına hayır oyu veren CHP'li meclis üyelerinin, evet oyu veren CHP'li üyeler tarafından üzerine kapı kilitlendiği ve tehdit edildiği ortaya çıktı. Parti içinde farklı düşüncelere sahip meclis üyelerinin eşlerine de mobbing uygulandığı ifade ediliyor.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Ayvalık Belediyesi içinde yaşanan hadiseler büyük bir skandalı da ortaya çıkardı. İddialara göre, büyük bir rant kapısı olan imar ruhsat kat artırımı oylamasında ret oyu veren CHP’li meclis üyeleri büyük bir baskıya maruz kaldı. Hayır oyu veren CHP’li üyeleri yakışıksız bir üslupla yeni bir toplantıya çağıran CHP ilçe yönetimi parti binasında üyelerin üzerine yürüdü. ‘CHP Genel Merkezi ‘evet’ oyu kullanmanızı istedi’ diyerek CHP’li meclis üyelerinin üzerine kapı kilitlenerek alıkonuldu, yaşadığı korkudan ötürü CHP meclis üyesi bir kadın fenalık geçirdi. Bununla da yetinmeyerek ‘hayır’ oyu kullanan CHP’lilerin istifası istendi. Yaşanan bu hadiseden dolayı İyi Parti ve CHP arasında da iplerin gergin olduğu söyleniyor. 13 milyon liralık rant kavgasında evet ve hayır oylarının ikiye böldüğü Avyalık Belediyesi CHP’li meclis üyeleri arasında yaşananları, İYİ Parti Balıkesir Delegesi Halil Uncu, CHP Meclis Üyesi Ahmet Erkal ve ismini vermek istemeyen Ayvalık Belediyesi çalışanı Milat’a anlattı.

halilll_98a849a50a9d27e2de3a1dd732c46d92.JPG

13 milyon liralık rant söz konusu

Ayvalık Belediyesi’nin imara açtığı sahada olması gereken kat seviyesinden fazlasına ruhsat vermeye kalkışmasının, meclis üyeleri arasında tartışmaya neden olduğunu ifade eden İYİ Parti Balıkesir delegesi Halil Uncu, “Fazladan 13 milyon liralık bir rant olayı söz konusu. Bu karara AK Partililer, MHP ve İYİ Partililerin tamamı hayır dedi. CHP meclis üyelerinden bir kısmı da itiraz etti. Oylama mecliste 13’e 13 berabere kaldı. Başkan, oyunu ‘evet’ten yana kullandı ve bu şekilde sonuçlandı. Bu durum huzursuzluğa neden oldu, bir sürü insanın kafasında soru işaretleri oluşturdu.” dedi.

CHP içinde huzursuzluk var

Evet oyu kullanan CHP’li yönetimin, hayır oyu kullanan CHP’li meclis üyelerini parti binasına kapattığını belirten Uncu, “Neden hayır kullandınız? CHP Genel Merkez’den evet oyu kullanmamız yönünde emir geldi” şeklinde sözlü tacizde bulunarak hayır oyu kullanan CHP’li üyelerin partiden istifa etmelerini istedi. “Genel merkezden bunu kim istiyor bize isim verin” dedim, isim vermediler. İlçe yönetiminin genel merkezi öne sürerek baskı yapması çok yanlış. Hem Ayvalık’ta hem de CHP’nin kendi içinde bir huzursuzluk var.” diye konuştu.

Orada kat izni rant demek

CHP grubunda tartışırken imarda konut olan adada giriş katının ticarethaneye dönüşmesini kabul ettiklerini vurgulayan CHP Meclis Üyesi Ahmet Erkal, “Fakat kat ilavesi gündeme gelince bu konunun daha önce konuşulmadığını söyledik. Çünkü kat izni verince rant sağlanmış oluyor. Salı günü gerçekleşen toplantının ardından konu cumartesi günü yeniden gündeme geldi. Orada da CHP’li olarak biz dört kişi, dört İYİ Partili ve dört Cumhur İttifakı üyesi hayır oyu verdik. Ben bu kararın neden çıkmaması gerektiğini anlattım. Tek parsele tek daya göre değil, tüm adaları kapsayacak şekilde olması gerektiğini, sadece birine bu rant verilirse zan altında kalacaklarını söyledim. Ayvalık’ta çevreci grup da tepki verdi.” şeklinde konuştu.

Kapıyı kilitleyen CHP’li emekli asker

CHP İlçe Başkanı’nın hayır oylarıyla ilgili yeni bir toplantıya davet üslubunun yakışıksız olduğunu belirten Erkal, “Toplantıya giden iki bayan ve grup sözcümüzle birlikte dört arkadaşımızın üzerine kapıyı kilitlemişler. Meclis üyemizin ve grup sözcümüzün üzerine yürünmüş. Kapıyı kilitleyip anahtarı üzerinde bırakmak, dışarıdan gelenleri önlemek olarak kabul edilebilir ama kapıyı kilitleyip anahtarı üzerinden almak ve kapıyı açmayı reddetmek suçtur ve alıkoymaya girer. Kapıyı kilitleyip anahtarı cebine koyanın da yönetim kurulunda yer alan Hasan isimli emekli bir asker olduğu söylendi. CHP Meclis Üyesi İsa Arslan’ın istifasını istemişler, o da ‘bizi halk seçti’ diyerek reddetmiş. Seçim döneminde CHP’liler olarak maddi manevi tüm olanaklarımızı ortaya koyarak kazanmak için çalışırken hiçbir işe katılmayanlar şimdi bize ahkâm kesiyor.” ifadelerini kullandı.

AHMET ERKAL CHP_8a995cbf2f255a0e329c9ef590610b15.jpg

Farklı düşünenlere mobbing uyguluyorlar

Emrivakilerin, bağırıp çağırmaların kabul edilemeyeceğini söyleyen Erkal sözlerini şöyle noktaladı: “Ayvalık’ta CHP kaybetse de meclis çoğunluğu CHP’de; Millet İttifakı’nda. Dengelerle öyle oynadılar ki önce İyi Partilileri gruptan çıkardılar, sonra da CHP’li üyeleri ikiye böldüler. Ayvalık Belediyesi’nde memur olarak çalışan meclis üyelerinden ikisinin eşini işleriyle tehdit edip mobbing uyguladılar. Diğerlerine olduğu gibi bana da baskı uygulanıyor. Sadece işyerini boyamak isteyen arkadaşımıza dahi sorun çıkardılar. Kendilerine karşı tutum takınmamaları için baskı yapıyorlar. Grup kararına aykırı davrananlara ‘partiden ihraç edileceksiniz’ şeklinde açıklama yapılmış. Bu CHP ilçe yönetiminin yetkisinde değil ama ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edebilir.”

Çoğu sorun çözülmeden duruyor

Küresel sermayenin gözünün Ayvalık’ta olduğunu belirten ve ismini vermek istemeyen bir belediye çalışanı da şu şekilde konuştu. “Ayvalık çok değerli. İki yıldır takip ettiğimiz bir konuydu. Her gündeme geldiğinde reddedildi. Meclis üstünlüğü CHP’de olduğu için, plan tadilat değişikliğinde giriş katı ticarethane oldu, çünkü o şekilde daha büyük değer kazanıyor. Biz bununla ilgili tepki gösterdik. Henüz bu kadar insanın yaşadığı yerin altyapısı, içme suyu hattı ve arıtma sorunu çözülmedi. Hayır oyu kullanan CHP’li arkadaşları ilçe binasında kapıyı kilitleyerek sert bir ses tonu kullanarak ve üzerlerine yürüyerek baskı yapmışlar. Daha sonra da istifalarını istemişler. Bunun üzerine de bir hanım arkadaşımız fenalaşmış. Bu durumu öğrenince biz de protesto ettik.”

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan