Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2480.08
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kipalı komutan iddianamede

28 Şubat döneminde cunta ekibi ile terör devleti arasındaki bağlantıyı sağlayan ismin bir dönem NATO Avrupa Karargahı Türk Milli Temsil Heyeti Başkanlığı yapan Tümgeneral Atilla Gürdere olduğu tespit edildi.
Kipalı komutan iddianamede
26 Haziran 2013 00:00:00
28 Şubat döneminde cunta ekibi ile terör devleti arasındaki bağlantıyı sağlayan ismin bir dönem NATO Avrupa Karargahı Türk Milli Temsil Heyeti Başkanlığı yapan Tümgeneral Atilla Gürdere olduğu tespit edildi.
ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

28 Şubat döneminde cunta ekibi ile terör devleti arasındaki bağlantıyı sağlayan ismin bir dönem NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı (SHAPE) Karargahı Türk Milli Temsil Heyeti Başkanlığı yapan Tümgeneral Atilla Gürdere olduğu tespit edildi.

2010 yılında başında kipalı ile "Ağlama Duvarı" önünde dua ederken görüntüleri internet sitelerine düşen Gürdere, Ankara 13.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 28 Şubat iddianamesine girdi. Gürdere, iddianamede, İsrail Savunma Bakanlığı Genel Direktörü David İvry ile emekli Orgeneral Çevik Bir arasında Tel Aviv de gerçekleştirilen toplantının organizatörü olarak görülüyor. Toplantıya Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da temsilci götürüldüğü görüşme tutanaklarından anlaşılıyor.

İşte o bölüm

Genelkurmay Genel Sekreterliğinin Mayıs 1998 gün ve Gensek:0045-98/ÖZSEK.sayılı yazısında şu ifadeler yer aldı: "Genelkurmay II.Başkanı Orgeneral Çevik BİR'in (E ) Tümg.Davıd I. (Savunma Bakanının Stratejik Konulardaki Baş Danışmanı) ile yaptığı GİZLİ ibareli II nci Bşk.Özsek Top.Kur.Alb. Atilla GÜRDERE imzalı 5 sayfadan oluşan görüşme tutanağının özetle (9.Kls. S:334-338); Yer: :İsrail Savunma Bakanlığı, Tel Aviv-İsrail. Zaman: 25 Mayıs 1998, Saat 09.30 u2013 10.15. Toplantıya katılanlar: Orgeneral Çevik BİR, Org.Necdet TİMUR, İsrail Savunma Bakanı Başdanışmanı (E )Tümg.D. I., Diyanet İşleri Başkanlığı Temsilcisi BE.A.Ç., Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi, Gnkur.Plan Hrk.Daire Bşk., MSB.Müs.Eko.ve Tek. İşl.Yrd., Gnkur.Strateji Daire Bşk., İsrail Gnkur. II. Bşk.Yardımcısı, Savunma Bakanı Müsteşar Yrd., E.Tümg.I.'ın özel sekreteri, E.Tuğg.Mor'un Yardımcısı, İsrail'in Ankara Askeri Ataşesi, Gnkur.II nci Başkan Özel Sekreteri."

Çevik Bir AJC'ye RP'yi şikayet etmiş

İddianamede Çevik Bir'in Başkanlığında "American Jewish Congress" (AJC) adlı kuruluş ile gerçekleştirilen görüşmenin tutanaklarına da yer verildiği görülüyor. Tutanaklarda açıkça Çevik Bir'in AJC yetkililerine hükümeti şikayet ettiği görülüyor. İşte görüşmede Çevik Bir'den yansıyanlar: "Refah Partili bir milletvekili hem meclisi ve hemde milletvekillerini küçük düşürücü beyanatta bulunmasına rağmen büyük bir tepki görmedi. İnsanlar sesini yükseltmeli. Demokrasinin işleyişine daha çok katkıda bulunmalı. Biz 21 nci yüzyılı yaşamak istiyoruz. Araplar 15 ve 16 ncı yüzyılı yaşıyorlar. . Bizim yaptığımız Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu tehdidi ortaya koyarak resmi çizmek ve herkesin anlamasını sağlamaktır. Bütün demoktarik kuruluşlar ve halkımızın çoğunluğu bunu anlamakta ve bizi desteklemektedir. ABD Silahlı Kuvvetleri'nin elbette böyle görevleri yok. Ama bizim görevimiz ve sorumluluğumuz var. Ülkemizin geleceği için bu görev ve sorumluluklarımıza sahip çıkmamız gerekmektedir. Şubat ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri 18 madde halinde tavsiye olarak sunulmuştur. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve toplantıya katılan bütün bakanlar bu kararları imzalamıştır. Ancak hükümet, daha sonra bu kararları uygulamamak için çeşitli manevralar içine girmiştir. Refah Partisi içinde Türkiye'yi İran'a benzetmek için çaba harcayanlar vardır."

Fırsatı iyi değerlendirmişler!

İddianamede dikkat çeken bir başka konu ise İstihbarat Başkanı Çetin Saner'in yurt dışında olduğu zaman irtica brifinglerinin talimatlarının hazırlanarak, Saner yerine Çevik Bir ve Fevzi Türkeri'nin imza atmasıu2026 Gizli ve İvedi damgalı belgelerin hemen hepsinin üzerinde Saner'in isminin yazılarak (Y) yerine Fevzi Türkeri'nin imzasının, Müsaade eden isim ve imzasının bulunduğu bölümde II.Başkan Orgeneral Çevik Bir'in imzasının bulunduğu, görülüyor. Saner ifadesinde, , kendisinin devre dışı bırakıldığını, görev ve sorumluluğun Genelkurmay Başkanı tarafından verildiğini ifade etmişti.