Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2428.58
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kış lastiği zorunluluğu kalkıyor, kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

Araç sürücülerini yakından ilgilendiren zorunlu kış lastiği uygulamasının bitmesine sayılı günler kaldı. Peki kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor, kış lastiği cezası nedir, kış lastiği zorunlumu? Tüm bu soruların cevabı yazımızda.
Kış lastiği zorunluluğu kalkıyor, kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?
30 Mart 2023 14:58:52
Araç sürücülerini yakından ilgilendiren zorunlu kış lastiği uygulamasının bitmesine sayılı günler kaldı. Peki kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor, kış lastiği cezası nedir, kış lastiği zorunlumu? Tüm bu soruların cevabı yazımızda.

Zorunlu kış lastiği uygulaması, kış aylarında araç sürücülerinin kış lastiği kullanmasını zorunlu kılan bir uygulamadır, bu düzenleme, araç sürücülerinin kış aylarında daha güvenli bir sürüş yapmalarını ve kar, buz, don ve yağışlı hava koşullarına karşı daha iyi yol tutuşu sağlamalarını amaçlar.

Kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

Sürücülerin yollarda güvenli seyahat edebilmesi için kanunla zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması 1 Aralık2022 tarihinde başlamıştı. Türkiye’de zorunlu kış lastiği uygulaması, her yıl 1 Aralık talihinden itibaren başlayarak 1 Nisan tarihine kadar devam eder. Belirtilen bu tarihler, Ülkenin hava durumuna ve meteorolojik verileri göz önüne alınarak belirlenmektedir. Ancak şu an aksi bir açıklama gelmediği için 1 Nisan’dan itibaren uygulamanın kalkması bekleniyor.

kış lastiği_304311a284fa4000b2307450f84cc2e2.jpg

Kış lastiği takmama cezası 2023

Türkiye'de zorunlu kış lastiği uygulamasına uymayan araç sürücülerine ceza uygulanmaktadır. Araç sürücüleri zorunlu kış lastiği uygulamasına uymadıkları takdirde, Trafik Kanunu'na göre 2568 TL'lik para cezasına çarptırılır. Ayrıca, zorunlu kış lastiği kullanmayan sürücülerin araçlarının trafikten menedilmesi de mümkündür. Trafikten men işlemi, aracın yasal olarak kullanılamayacağı ve belirtilen süre boyunca trafikte bulunamayacağı anlamına gelir. Zorunlu kış lastiği uygulaması, sürücülerin güvenliği için hayati önem taşır. Bu nedenle, sürücülerin kış aylarında kış lastiği kullanmaları ve zorunlu kış lastiği uygulamasına uymaları önemlidir. Aksi takdirde para cezası ile karşılaşabilirler.

Kış lastiği nedir?

Kış lastiği, kış aylarında olumsuz hava koşullarına karşı yol tutuşunu iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış bir araç lastiğidir. Kış lastikleri normal lastiklerden farklı olarak daha yumuşak bir kauçuk karışımına sahiptir, bu durum düşük sıcaklıklarda bile esnek kalmalarını sağlamaktadır. Kış lastikleri özel tasarımları ile karlı ve buzlu yollarda daha iyi bir yol tutuşu sağlar ve daha iyi bir frenleme mesafesi sunar.

Kış lastiği fiyatı

Kış lastiği fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişkenlikler gösterebilmektedir. Bu değişkenlikler; lastiğin markası, modeli, boyutu gibi birçok faktöre bağlı olarak fiyatları etkilemektedir. Normal lastik fiyatına göre daha pahalı olan kış lastikleri ortalama bin ila 2 bin 500 lira arasında fiyat değişkenlikleri göstermektedir.