Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.60
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kredi kartı ahlaki mi?

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Çoban, "Kredi kartlarıyla gelecek aydan harcıyoruz. Peki İslam ahlakı elinde olmadan harcamaya uygun mu? Bunlar tartışılmalıdır. Bunların hepsi şunu anlatıyor; dünya bir yoldur, gideceğiniz yolun sonu ise ahirettir" dedi.
Kredi kartı ahlaki mi?
31 Ocak 2018 00:01:00
Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Çoban, "Kredi kartlarıyla gelecek aydan harcıyoruz. Peki İslam ahlakı elinde olmadan harcamaya uygun mu? Bunlar tartışılmalıdır. Bunların hepsi şunu anlatıyor; dünya bir yoldur, gideceğiniz yolun sonu ise ahirettir" dedi.

DİN KORKUSU BİTMELİ

Çoban, Anadolu'da birçok sufinin hem idam edildiğini hem de alim olarak görüldüğünü söyleyerek, "Bugün irtica, tekkeler hala tartışılan konular. Çünkü onlara göre dindarlaşma Batılılaşmaktan uzaklaşmaktır. Bu din evrensel bir din. Bugüne hitap ettiği gibi yarına da hitap ediyor, edecektir" şeklinde konuştu.

NEŞAT GÜNDOĞDU / ANKARA

Birlik Vakfı'nda "Geçmişten Günümüze Tasavvuf" konulu konferansta konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Çoban, tasavvufun günümüze kadar gelişini ve İslam'ın tasavvufa bakışını dair bir sunum yaptı. Tasavvufun Osmanlı döneminden bugüne kadar yansımalarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Çoban, sufilerin günümüze kadar her dönem olduğunu bu toprakların sufizm ile yeni tanışmadığını, Osmanlı döneminde sufilerin her zaman padişahların ve halkın yanında olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 70'li yıllardan beri postmodern bir süreç ile tüketim kültürü yaşadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Çoban, sufizmin bu anlamda günümüze yansıttıklarının altını çizdi.

Sufi bakaşı kalmadı!

Çoban, üretmeden tüketmenin tüketim kültürünün en güzel göstergesi olduğunu söyledi. Bunun en güzel örneğinin kredi kartları olduğunu kaydeden Çoban şöyle devam etti: "Kredi kartlarıyla gelecek aydan harcıyoruz. Peki İslam ahlakı elinde olmadan harcamaya uygun mu? Bunlar tartışılmalıdır. Bunların hepsi şunu anlatıyor; dünya bir yoldur, gideceğiniz yolun sonu ise ahirettir. Peki sufilere göre mutluluk nedir? Az yemek, az uyumak, dünyevi işlerle az uğraşmak. Zikrullah üzere yaşayarak mutlu olur sufi. Modern dünya, 'tüket mutlu ol' der, sufiler ise 'tükettikçe mutlu olman mümkün değil' der. Çünkü nefis doymaz. Var oldukça ister. Burada insanın hırslı yapısı ortaya çıkıyor ki, hırs kötüdür. Sufiler, 'senin elinde mal mülk olduğu sürece zahid olamazsın' der. Sufilere göre Allah'ın nazargahı kalptir. O nedenle kalp, bütün kirlerden temizlenmelidir ve yeri nurlandırılmalıdır. Sufilere göre kalbimizin nurlanmasını engelleyen şeyler dünya ve dünyevi şeylerdir. Dünyanın sevgilerine mesafe bırakıp, dünyanın sevgilerini amaçlamadığımız zaman kalbimiz nurla dolacaktır."

"Hala dindarlaşmaktan korkanlar var"

"Biz aklımızla, 5 duyumuzla bazı şeyleri idrak ederiz. Peki evliyaullahın halini nasıl açıklayacağız" diyen Çoban şunları dile getirdi: "Açıklayamamamız bunun olmadığı anlamına mı gelir? Burada sufiler, 'anlamıyorsan bari inkar etme' der. Osmanlı'da sufiler her zaman rağbet görmüş ama idam edilenler de olmuş. 16. yy'de 40'a yakın sufi şer-i şerifi deldiklerinden idam edilmiş. Anadolu'daki tasavvuf geleneğine baktığımız da sufilerin aynı zamanda alim kişiler olduğunu görüyoruz. Bugün irtica, tekkeler hala tartışılan konular. Çünkü onlara göre dindarlaşma Batılılaşmaktan uzaklaşmaktır. Bu din evrensel bir din. Bugüne hitap ettiği gibi yarına da hitap ediyor, edecektir. Bu ve buna benzer konular ve olaylar tarih boyunca yaşanmıştır. Doğru ve yanlış şeklinde yorumlamak bizlere düşmez. Olanlar değerlendirilmeli, yorumlanmalı ve ona göre hareket tarzı benimsenmelidir."

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan