Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.60
Gram Altın
2493.04
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kripto para piyasasında güncel tablo!

Kripto ve dijital varlıklar söz konusu olduğunda, geleneksel işlemlere kıyasla bir güvensizlik hissedilse de, kimi ekonomi uzmanlarına göre hem istikrar hem de çeviklik bakımından kripto paralar bir kurtuluş oluşturabilmektedir. Fakat gerek Türkiye de, gerekse de dünyada kripto piyasasına yönelik bir düzenleme ihtiyacı açık bir şekilde kendini hissettirmektedir.

Kripto para piyasasındaki sert iniş ve çıkışlar, dolandırıcıların bu alanda kol gezmesi ve hukuki eksiklikler ister istemez bu alana yapılacak yatırımların önünü kesmektedir. Merkezi olmayan finansal piyasaların bazı avantajları da mevcuttur; ancak kripto paraların gelecek adına artı mı yoksa eksi mi olacağı derin bir tartışma konusudur.

Kripto paraların değeri yükselecek mi?

Enflasyon ve artan faiz oranlarıyla ilgili süregelen endişelere karşın, Bitcoin, Ethereum ve diğer popüler kriptolar Temmuz ayında 2022'deki en düşük seviyelerinden yukarı doğru tırmanmıştır. Temmuz içerisinde, kripto piyasası Haziran ayındaki olumsuz performansından kurtulmuştur. Ancak özellikle birçok uzmanın hem fikir olduğu husus; enflasyonun zirveye ulaştığına dair bir sinyal, kripto ve diğer risk varlıklarındaki satış baskısını hafifletebileceği yönündedir.

Ethereum şu anda büyük bir düşüş yaşıyor ve yılın başından bu yana değerinin %35'inden fazlasını kaybetmiş durumda… Ancak sadece onun özelinde değil, diğer büyük kripto para birimleri de hemen hemen benzer bir vakayla karşı karşıya kaldı.

Nasıl bir hukuki sorun mevcut?

Uzun vadeli olarak yatırımcıları koruma, kripto para ekosisteminde dolandırıcılığı önleme ve şirketlere kripto para alanında yatırım yapma ve yenilik yapma konusunda atılması gereken hukuki adımları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bazı analistler, blockchain teknolojisiyle ilgili haberlere veya olaylara dayanarak kripto para birimlerinin değer kazanacağına inanmaktadır.

Fluid’e göre; kripto para birimleri, dünya genelinde tutarsız vergi modellerini takip etmektedir. Artan popülariteleri göz önüne alındığında, kripto para birimlerinin nasıl işlediğini ve küresel piyasalardaki finansal sonuçlarını anlamak çok önemlidir. Dünyanın genelinde var olan hükümetler, yatırımcıları korumak ve siber saldırıları durdurmak için makul düzenlemeler yapmaktadır. Tabii bu gelişmeler son derece önemlidir. Fakat güvenin oluşumu noktasında yeterli olduğunu söylemek pek de mümkün değildir.

Gelecek tablo bize neleri gösterecek?

Kriptografik işlemler, kişi ve kurumların işlemlerini sanal, izlenebilir ve gerçek zamanlı olarak yapılmasını sağlayan pratik ve test edilmiş yöntemlerdir. Blok zinciri sadece hızlı bilgi onayını sağlamakla kalmaz, bununla birlikte korumalı ve kriptografik olarak güvenli işlemlere fırsat sağlamaktadır. Kripto para fiyatları 2022 sonuna doğru daha da düşebilir. En azından tahminler bu yöndedir. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında neredeyse rekor bir seviyeye sıçradılar, ancak şimdi de düşüş eğilimindeler. Kripto para birimlerine yönelik düzenlemelerin 2022 yılında yapılacak olması son derece önemlidir. Piyasalara güven ancak bu şekilde gelebilecektir.