Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2281.87
BIST 100
8995.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

LGS, TYT ve KPSS sınavlarına girecekler dikkat!

Hızlı okuma, lüks değil gerekliliktir. Türkiye'de eğitim ve öğretimin yanısıra liselere ve üniversitelere yerleştirme sınavlarının teknik ve yöntemleri tamamen değişti. Artık tüm sınavlarda uzun paragraf ve anlatıma dayalı sorular hazırlanıyor. Uzmanlar, bu konuda tüm öğrencileri uyarıyor.
LGS, TYT ve KPSS sınavlarına girecekler dikkat!
15 Haziran 2022 12:37:30
Hızlı okuma, lüks değil gerekliliktir. Türkiye'de eğitim ve öğretimin yanısıra liselere ve üniversitelere yerleştirme sınavlarının teknik ve yöntemleri tamamen değişti. Artık tüm sınavlarda uzun paragraf ve anlatıma dayalı sorular hazırlanıyor. Uzmanlar, bu konuda tüm öğrencileri uyarıyor.

Türkiye’de eğitim ve öğretimin günümüz şartlarına uygun ve verimli hale getirilmesi yönündeki çalışmalar aralıksız devam ediyor. Milli Eğitim ve Yüksek Öğrenim Kurumu’nu bağlı bütün okulların sınavlarında tamamen değişikliğe gidildi. Artık hem lise hem de üniversiteye geçiş sınavlarında eski soru yöntemleri tamamen rafa kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni sınav yönteminde fen matematikten sosyal bilimler ve Türkçe derslerine kadar bütün alanlarda anlamaya yönelik soru yöntemi uygulanıyor.

Yapılan bu değişikliklerden dolayı 8. Ve 12. sınıf öğrencilerinin acilen hızlı okuma eğitimi almaları gerekiyor. Özel ve devlet okullarında hızlı okuma eğitimi bulunmadığı için öğrencilerin ve ailelerin bu hizmeti konunun uzmanlarından alması gerekiyor. Hızlı okuma eğitimi konusunda ailelerin oldukça dikkatli olması gerekiyor. Çünkü, piyasada bulunan hızlı okuma kurslarının neredeyse tamamının eğitim programı sadece hızlı okuma çerçevesinde oluşturulmuş durumda.

YENİ SINAV SİSTEMİNDE BAŞARILI OLMAK İÇİN HIZLI OKUMA ZORUNLU HALE GELDİ

Eğitimciler, öğrencilerin hızlı okuma seminerlerini konunun uzmanı eğitimciler ve eğitim koçlarından veya onların gözetiminde almalarının zorunlu olduğunu belirtiyorlar.

Bilindiği gibi öğrencilerin ders ve sınav başarısında, anlayarak hızlı okuma en önemli etkendir. Sınava dayalı eğitim sisteminde öğrenilmesi gereken konular, çözülmesi gereken testler ve yetiştirilmesi gereken sınavlar bulunuyor.

Her geçen yıl sınavlardaki kelime sayısı arttığından bir soruya ayrılan süre de azalıyor.

LGS, TYT, AYT, KPSS vb. sınavlardan çıkan pek çok öğrenci, “Zamanım olsaydı daha çok soru çözebilirdim.’’ diyor. Öğrencilerin zaman ile ilgili yaşadıkları bu sıkıntı, bildiği soruları belirtilen sürede yetiştirebilmesi için hızlı okuması lüks değil artık bir zorunluluk haline dönüşmüş durumda.

Hızlı okuma uzmanı ve eğitim danışmanı öğretmen Fehime Ergüneş konu ile ilgili gazetemize şu açıklamada bulundu:

“Ne yazık ki, yaptığım koçluk görüşmelerinin çoğunda öğrencilerdeki en büyük yetersizliğin, hızlı okuma ve okuduğunu anlama olduğunu gözlemledim. Bu yeterliliğe ulaşan öğrenciler hedeflerine kolayca ulaşıyorlar.”

Ergüneş’in dikkat çektiği bir diğer konu ise, hızlı okumanın öğrenciler için “anlayarak okuma” şeklinde öğretilmesi. Ve Hızlı okuma uzmanı ve Eğitim danışmanı Fehime Ergüneş, bu konuda da şu görüşlerini dile getirdi:

WhatsApp Image 2022-06-15 at 12.35.52_61d86af1b005985032dafb811d46eee9.jpeg

Fehime Ergüneş

HIZLI OKUMA KURSUNU UZMAN EĞİTİMCİ VE EĞİTİM DANIŞMANLARINDAN ALMAK GEREKİYOR

“Belli bir sürede okunan sözcük sayısını ve anlama düzeyini artırmaktır. Bunun için göz kaslarımızı güçlendirmeli ve gözün görme alanını genişletmeliyiz. Aynı sürede beynimize daha çok kelime ulaşabilmeli. Hızlı okuma doğuştan gelen bir yetenek değildir. Geliştirilebilen bir beceridir. Planlı, düzenli ve disiplinli bir çalışma ile geliştirilebilir.”

Ergüneş öğretmene göre ğrencilerin artık bir zorunluluk haline gelen hızlı okuma eğitiminin içeriğinin de şu şekilde olması gerekiyor

“Öğrencilerde erteleme, çabuk sıkılma, hayal kurma, anlamadığını düşünüp geriye dönme, odaklanamama, uykusunun gelmesi, kelime kelime okuması ve dudak kıpırdatma gibi okuma hatalarına rastlıyoruz. Öğrencilerde öncelikle koçluk çalışmalarımızla okuma farkındalığı oluşturuyoruz.

Hızlı okumanın önemini, kendisine sağlayacağı avantajları, okuma hatalarını fark eden öğrenci, hızlı okuma eğitimine bilinçli bir şekilde başlıyor. Bu süreçte aracın direksiyonunda öğrenci bulunurken biz koçu olarak yan koltukta oluyoruz. Eğitim ve takip sırasında ailesiyle birlikte hep yanında bulunuyoruz.”

Ergüneş, yılların meslek birikimi ve aldığı eğitimlerin uzmanı olarak hızlı okuma senimerlerini hangi branş öğretmenlerine ve eğitim koçlarına verdirdiklerini de şöyle anlatıyor:

HIZLI OKUMA SEMİNERİ TÜRKÇE BRANŞ KÖKENLİ EĞİTİMCİDEN ALINMALI

“Hızlı okuma kurslarımızda, aynı zamanda Türkçe öğretmenleri olan eğitmenlerimiz eğitim veriyor. Hızlı okuma ve okuduğunu anlama testleri uygulayarak kişinin gelişmesini gün gün takip ediyoruz. Göz kaslarını güçlendirip gözün görme alanını geliştirebilmek için manuel ve yapay zekâ egzersizleri, dikkat ve odaklanma çalışmaları eğitimimizin olmazsa olmazları.

Öğrencilerimizin kitap okurken hızlanmalarının yanında, okuma anlama sorularının ağırlıklı olduğu sınavlarda zamanı yönetebilmesi de hedeflerimiz arasında. Bunun için de eğitim sırasında en az bir paragraf kitabı bitirmesini önemsiyoruz. Eğitim sonunda okuma hızı en az 2 katına çıkıyor. Öğrencimiz bu hıza ulaşamadıysa ücretsiz eğitim vermeye devam ediyoruz.”

HIZLI OKUMANIN HEDEFİ, OKUMAYI YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİRMEK

Uzmanlar, Hızlı okuma kursunun esas hedefinin anlayarak okumanın yanısıra okuma alışkanlığını öğrenciye bir yaşam biçimi haline dönüştürme olduğu belirtiyorlar.

Uzman öğretmen ve eğitim danışmanı Fehime Ergüneş, bu konuda da gazetemize şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Gerek öğrencilerimizden gerekse velilerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Tek kelime bile okumayan bir öğrencinin, severek kitap okuması, akşamları okuma saatleri yapmaları, Türkçe netlerinin artması, deneme sınavlarını yetiştirmesi ve paragraf çözmeyi ertelemediklerini duymak bizi de mutlu ediyor.

Hızlı okuma ve okuduğunu anlama eğitimlerimiz, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için de uygundur. Tek şart okuma yazma bilmesi ve istemesidir. Ayrıca yetişkinler için de grup eğitimleri verilmektedir. Eğitimlerimiz 21 gün olup birebir ve gruplar halindedir. Online veya yüz yüze eğitim almak mümkündür. Öğrencinin ve grubun durumuna göre haftalık gün sayısı belirlenmektedir.”

Bu konuda Tükiye’nin sayılı eğitim ve hızlı okuma uzmanlarından biri olan Fehime Ergüneş, online eğitim vererek dünyanın her yerinde Türkçe okuyan öğrencilere yardımcı oluyor. Özellikle İnsatgram üzerinden kendisine ulaşan öğrenciler ve hızlı okuma meraklılarına ihtiyaçları olan kursu vererek yardımcı oluyor.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan