Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2424.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Manifaturacı çıraklığından 30 ülkeye ihracat yapar hale geldik

Tekstilin başşehri Denizli'den dünyaya açılan firmaların kurucularının çoğunluğunun hikayesi küçük dükkanlarda başlıyor.
Manifaturacı çıraklığından 30 ülkeye ihracat yapar hale geldik
23 Temmuz 2013 00:00:00
Tekstilin başşehri Denizli'den dünyaya açılan firmaların kurucularının çoğunluğunun hikayesi küçük dükkanlarda başlıyor.

Birçok sektörde devlet teşvikiyle büyüyen zenginlere karşılık; tekstilin patronları, mütevazı dükkanlarda yetişip dünyadaki rakipleriyle mücadele ediyor. Bunlardan birisi de Sümaş Tekstil. Dededen toruna küçük dükkanlarında Sümerbank'tan aldıkları patiska kefenler ve eklemeli kumaşlarla çeşitli ürünler ortaya çıkaran şirket yöneticileri, bugün 30 ülkeye 'Cottonbox' markasıyla tekstil ürünleri ihraç ediyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Turgut, çıraklık ve tezgahtarlıktan başlayarak bugünlere geldiklerini ifade ediyor. Dede mesleği olan manifaturacılıkta malları, tekel durumunda olan Sümerbank'tan aldıklarını anlatan Turgut, "Sümerbank ürünleri içinde en çok patiska satılırdı, çünkü kefenlemeye yarıyordu. O zamanlar insanlar başka şey alamıyor. Üretilen patiskaların çeşitli büyüklüklerde kırpıntıları olur, bu kırpıntılar manifaturacılara ihalelerle satılırdı. O parçalar eklenir, yorgan, döşek, etek gibi çeşitli eşyalar yapılarak kullanılırdı. Çocukluğumuzda bu kırpıntıları alır, mahalle aralarında kadınlara ekletirdik. Onlar için de bir geçim kaynağı olurdu. Bu ekli basmalar, düzenlenip satılırdı. Yaz tatilimiz böyle geçerdi." diyor. Denizli'de modern tekstil fabrikalarının açılacağının ve özel ürünler üretileceğinin akıllarına bile gelmediğini söyleyen Turgut, kendilerinin tekstilde üçüncü nesil olarak hem alaylı hem de mektepli tarafı temsil ettiğini belirtiyor.

Nihat Turgut, tekstilde üçüncü nesil olarak eğilimleri iyi takip ettiklerini, kaliteli mal üretip markalaşarak dünyada rakipleriyle mücadele ettiklerini anlatıyor: "Uzun yıllar marka değeri olan firmaların ikinci kalite ürünlerinin ana toptancılığını yaptık. Şimdi Cottonbox markasıyla yedi sekiz yıldır üretiyoruz veya yaptırıyoruz. Nevresim takımları, pike setleri, çarşaf setleri, masa örtüleri, bornoz ve havlular, koleksiyonumuzun içinde bulunuyor. Dünyanın 30 ülkesine ihracat yapıyoruz. Kanada, Rusya, Estonya, Finlandiya, İran ve Kuzey Afrika ülkelerinde Cottonbox markasıyla mağaza açılmış durumda." 2012 yılı cirolarının 24 milyon lira olduğunu, bunun yüzde 20'sinin ihraçtan elde edildiğini açıklayan Turgut, 2013 yılı hedeflerinde yüzde 50 ihraç, 20 milyon Euro ciro olduğunu, Türkiye'de 600 satış noktaları bulunduğunu kaydediyor.